Consilierul onorific al premierului Ponta pe probleme juridice, de minoritati si relatii internationale, Gyorgy Frunda, a declarat ca simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la anuntul vizitei secretarului de stat adjunct american in Romania, Victoria Nuland, care si-a anuntat sosirea la Bucuresti (perioada 10-11 ianuarie) pentru a discuta despre functionarea statului de drept. "Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, traim intr-o lumea globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului (adunarii statale - n.red) din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - n.red.) ", a declarat Gyorgy Frunda pentru Ziare.com.

Gyorgy Frunda, care a declarat, joi, la B1 Tv, ca "nici in SUA demnitarul nu este considerat functionar public", este cunoscut pentru numeroase amendamente depuse la legea de functionare a ANI (ca senator UDMR), care au redus drastic competentele institutiei. "E foarte bine ca vine, sa discute la nivelul premierului", a mai spus consilierul primului ministru.

Gyorgy Frunda a adaugat ca "Romania nu e colonie" si ca refuza sa creada ca Nuland vine in inspectie.

"Vizita nu e asa intempestiva cum a fost prezentata de presa din tara noastra. Aceste vizite sunt planuite, se poarta dialoguri intre ministerele de Externe, se stabileste un program, se stabilesc niste scopuri, se negociaza si pe urma se vine aici. Nu e Romania o colonie si refuz aceasta idee, ca vine sa inspecteze in Romania nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept si a democratiei. (...) Exista niste discutii, SUA au aratat nu niste ingrijorari, cum gresit au formulat ziarele, ci niste nelinisti, niste semne de intrebare in legatura cu niste decizii. Suntem si noi si Statele Unite membre NATO, suntem legati prin Deveselu, care e foarte important, si de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu conditia sa fie facute aproape pe picior de egalitate, ca sa nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.

  • Inalt oficial american, vineri si sambata in Romania, pentru discutii privind statul de drept

Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, va face o vizita in Romania in perioada 10-11 ianuarie, pentru discutii referitoare la statul de drept, informeaza Departamentul de Stat american intr-un comunicat de presa. Este a doua vizita a unui inalt oficial american in Romania in urma unei crize politice, dupa cea efectuata de Philip Gordon, predecesorul Victoriei Nuland, in august 2012, dupa referendumul de suspendare a presedintelui.