Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat marti seara, la Digi 24, ca exista o "presiune sistematica" asupra liberalilor pentru a aproba legea amnistiei. Daca legea va fi aprobata, si Adrian Nastase ar putea beneficia de prevederile acesteia.

"Exista o presiune sistematica asupra PNL, asupra parlamentarilor PNL pentru a se obtine un acord pentru trecerea acestei legi. (...) Evident ca exista. Revine in foarte multe discutii care nu au legatura cu subiectul", a declarat Ludovic Orban, citat pe site-ul televiziunii de stiri.

Ludovic Orban, cunscut pentru pozitiile critice exprimate in cadrul partidului, a fost intrebat de moderator daca sprijinul pentru legea aministiei a fost conectat cu subiectul unor eventuale liste comune la alegerile europarlamentare, asa cum a acuzat PDL-istul Catalin Predoiu.

"Nu pot confirma, nici infirma asa ceva", a spus Orban.

Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca USL nu a renuntat la proiectul de lege privind amnistia si ca liderii au negociat adoptarea acestuia de catre PNL la schimb cu participarea pe liste comune la parlamentare.

"Doresc sa trag un semnal de alarma pentru ca USL nu a renuntat la intentia de a adopta o lege privind amnistia unor fapte penale. Ieri se purtau negocieri intre dl Antonescu si alti lideri politici din PNL, pentru a se trece legea in schimbul candidaturii la europarlamentare pe liste comune", a declarat Predoiu.

Un proiect de lege privind aministia pentru condamnatii cu sentinte de pana la 6 ani de inchisoare, aparent din necesitatea de a evita suprapopularea penitenciarelor, a fost foarte aprope sa fie adoptat de Camera Deputatilor la finele anului trecut, in ceea ce presa a numit "martea neagra" a democratiei.

De aceasta amnistie ar fi beneficiat desigur si fosti ministri si alti oficiali cu sentinte de pana la 6 ani.

In prezent, 28 de membri ai parlamentului roman au fost condamnati sau sunt judecati pentru coruptie. Peste 100 de primari romani sunt judecati pentru abuz in serviciu.

Potrivit ultimei variante care intrase in atentia deputatilor, ar fi urmat sa fie exceptati de la amnistie condamnatii pentru dare de mita, in conditiile in care Adrian Nastase a fost condamnat pentru luare de mita si santaj.