Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, propune reprezentantilor comunitatii romanesti sa sprijine autonomia Tinutului Secuiesc, iar maghiarii sa le dea, in virtutea reciprocitatii, garantii ca vor primi posturi de conducere, cu respectarea proportionalitatii etnice.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, lider local al UDMR, a declarat, simbata, la o conferinta intitulata "Autonomie si regionalism - provocarile deceniului", ca autoritatile locale si judetene reprezinta bastionul prin care maghiarii isi pot pastra identitatea nationala si sa isi dezvolte cultura, transmite Mediafax.

Antal a facut aceasta declaratie in contextul in care, la o masa rotunda, presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, a intrebat de ce nu exista reciprocitate in cererile comunitatii maghiare, respectiv de ce nu a fost de acord niciodata sa ofere posturi de conducere unui etnic roman in judetul Covasna, in conditiile in care in zonele in care maghiarii sunt minoritari cer posturi de viceprimar sau de vicepresedinte la consiliile judetene.

"Am o propunere publica pentru reprezentantii comunitatii romanesti. Suntem dispusi sa facem un pact sau sa avem o intelegere, respectiv daca dansii vor sustine demersul privind autonomia si vom avea o regiune cu statut special, atunci vom acorda garantii ca membrii comunitatii romanesti pot avea posturi de conducere. Mi se pare absolut normal sa fie asa, dar principiul proportionalitatii etnice ar trebui sa se aplice peste tot, adica inclusiv in Jandarmerie sau in Politie", a raspuns Antal.

Primarul din Sfantu Gheorghe a adaugat ca principiul reciprocitatii este un subiect despre care se poate discuta, atat romanii, cat si maghiarii avand de castigat, pentru ca ar avea acces la posturi la care acum nu ajung.

Mai multi specialisti, politicieni romani si maghiari au participat, sambata, la Sfantu Gheorghe, la o conferinta intitulata "Autonomie si regionalism - provocarile deceniului", organizata de CNMT si de Institutul Balvanyos. Cu aceasta ocazie a avut loc si o masa rotunda la care au fost prezenti primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), presedintele CNS Izsak Balazs, presedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, liderul local al PNL Madalin Guruianu, precum si presedintele PPMT Toro T. Tibor.

Antal Arpad a cerut scuze romanilor pentru o declaratie din campania electorala

Primarul din Sfantu Gheorghe a fost intrebat, la finalul dezbaterii de sambata, despre o declaratie a sa din luna noiembrie a anului trecut, lansata in campania electorala pentru alegerile parlamentare, cand spunea ca PPMT nu va intra in Parlament, iar cei care nu vor vota cu UDMR ii vor intari pe romani si, in acest fel, municipiul ar putea da, pentru prima data in 23 de ani, un deputat roman.

Antal a raspuns ca stia ca "va deconta" la un moment dat aceasta declaratie, care poate fi pusa in diferite contexte, dar ca a fost "prins" in lupta politica intre UDMR si PPMT si nu si-a dat seama ca printr-o astfel de declaratie victima colaterala a fost comunitatea romaneasca, transmite Mediafax.

"Trebuie sa fiu cinstit si sa recunosc ca, privind in context general, am gresit prin aceasta declaratie deoarece nu am vrut sa-i jignesc pe romani, ci a fost o disputa intre UDMR si PPMT. (...). Mea culpa! E prima ocazie cand am sansa sa imi cer scuze public comunitatii romanesti daca am jignit-o, imi pare rau si imi cer scuze pentru acea declaratie", a spus primarul Antal Arpad.

Presedintele PPMT, Toro.T. Tibor, prezent la dezbatere, a spus ca Antal ar trebui sa-si ceara scuze in numele UDMR si de la comunitatea maghiara, pentru ca, dupa retragerea din Parlament a senatorului Olosz Gergely, zona municipiului Targu Secuiesc a ramas fara un senator maghiar.

In luna noiembrie a anului trecut, Antal Arpad sustinea ca municipiul Sfantu Gheorghe ar putea da, pentru prima data in 23 de ani, un deputat roman din cauza PPMT, care a desemnat un candidat in Colegiul 1, voturile maghiarilor impartindu-se astfel intre doi candidati, cel al UDMR si cel al PPMT.