Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a sustinut luni ca Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, nu a facut comentarii negative la adresa Romaniei, afirmatiile acesteia fiind traduse eronat, scrie Agerpres.

"Doamna Reding a avut un interviu pe alta tema, o alta abordare stricta in functia pe care a avut-o de comisar dupa atatia ani de zile. A facut o treaba buna, eu am o relatie foarte buna cu ea, nu a spus nimic de Romania si nici nu a facut comentarii negative la adresa Romaniei. E o traducere eronata (...) pe care ati preluat-o toti. Eu stiu despre ce este vorba si stiu cum este interviul facut de domnia sa intr-un ziar german si va rog sa traduceti asa cum trebuie contextul. E o discutie pe care domnia sa a avut-o cu privire la instrumentele pe care Comisia Europeana le are si cu privire la acea optiune nucleara in cazul in care in anumite state exista derapaje de la statul de drept", a spus Zgonea, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca in Romania nu au fost si nu sunt derapaje de la statul de drept, iar, in aceasta perioada importanta, presa ar trebui sa nu incerce sa aduca in opinia publica teme false care ne pot slabi ca stat european.

"In momentul in care discutam despre viitorul ciclu financiar 2014 - 2020 si incercam sa negociem cu toate institutiile noastre o noua functie de comisar european puternica pentru Romania va rog sa fim foarte atenti de acum inainte si la nivelul comisarilor europeni care sunt oameni politici vor aparea abordari apartinand grupurilor din care fac parte, fie cel social- democrat, fie cel popular, asa cum este opinia doamnei Reding", a mai spus presedintele Camerei Deputatilor.

Intr-un interviu acordat publicatiei 'Die Zeit', comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a mentionat Romania si Ungaria printre tarile in care statul de drept nu este respectat sau este chiar pus sub semnul intrebarii.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, a mentionat Romania printre statele membre in care statul de drept este pus in pericol sau de-a dreptul incalcat. Declaratia a fost data in timpul unui interviu acordat prestigiosului ziar german "Die Zeit", in care a vorbit despre masurile necesare de luat pentru depasirea crizei financiare, potrivit Digi 24.

"Ma numar printre cei care spun ca, dupa ce depasim criza financiara, trebuie sa mai facem si alte schimbari in UE", a explicat vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, in timpul unui interviu acordat publicatiei germane Die Zeit, publicat sambata, intitulat "Avem nevoie de forta germana".

Rugata sa detalieze schimbarile la care se refera, comisarul pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie a facut referire la respectarea statului de drept, capitol la care Romania nu a fost laudata.

"Spre exemplu, la capitolul respectarea statului de drept. In momentul de fata, daca o tara incalca regulile statului de drept, avem o singura posibilitate de a o sanctiona. Este cea mai drastica pedeapsa (mot a mot ,"varianta bombei nucleare" - n.r.). Asta inseamna ca putem sa-i luam tarii respective dreptul de vot in Consiliu. Cred ca avem nevoie si de alte masuri diferentiate. Asta pentru ca avem state, in care statul de drept este pus in pericol, iar altele in care el este de-a dreptul incalcat", a spus Viviane Reding.

La intrebarea reporterului "Die Zeit", comisarul european a confirmat ca vorbeste despre Romania si Ungaria, dar nu doar despre ele. "Am face bine daca ne-am uita impreuna cu atentie cum functioneaza statul de drept in multe dintre tarile membre", a afirmat Viviane Reding.