Energia este probabil cel mai important dosar care va fi discutat de premierul Victor Ponta in Statele Unite, saptamana viitoare. Seful Guvernului, care are programata o vizita oficiala in SUA, saptamana viitoare, a declarat ca se va intalni, la Casa Alba, cu vicepresedintele american Joe Biden.

Prim-ministrul roman a precizat ca va avea intrevederi si cu reprezentanti ai unor companii energetice, ca Exxon si Chevron, si din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, ca Motorola, IBM si Hewlett-Packard, pentru discutii privind proiecte in energie, IT, industria de utilaje si tehnologii moderne.

De altfel, surse oficiale au afirmat, pentru HotNews.ro, ca vizita are in principal teme economie. Victor Ponta a mai spus ca va fi insotit in America de ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Energiei, Constantin Nita, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Hotnews.ro a schitat o lista cu cele mai importante dosare care ar putea fi discutate cu ocazia vizitei premierului Ponta la Washington:

  • Energie - gazele de sist - Chevron. Vizita lui Victor Ponta la Washington are loc in contextul in care in judetul Vaslui au avut loc proteste ale localnicilor care se opun explorarailor efectuate de Chevron. Compania americana a inceput in a doua parte a anului 2013 explorarile in vederea depistarii unor posibile zacaminte de gaze de sist in Romania, insa, in urma protestelor satenilor din comuna vasluiana Pungesti, Chevron si-a anuntat suspendarea prospectiilor in zona. Potrivit site-ului sau, Chevron a concesionat in Romania circa 2 milioane de acri (aproximativ 800.000 de hectare) de teren pentru prospectiuni vizand zacamintele de gaze de sist.
  • Programul romanensc de privatizari. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca premierul si-a pregatit pentru vizita in SUA si o documentatie vizand calendarul privatizarilor din Scrisoarea de Intentie cu FMI. Privatizarea esuata a CFR Marfa pune din nou la indoiala mediul investitional din Romania, sub raportul lipsei de transparenta din licitatiile organizate de autoritatile romane. Compania americana de transport feroviar OmniTRAX se inscrisese si ea in cursa pentru privatizarea CFR Marfa, insa a depus un plic de oferta gol, fiind eliminata. Americanii au depus contestatie fata de procesul de privatizare, in 14 iunie, reclamand lispa de transparenta si un calendar de privatizare care nu ar fi oferit niciunui investitor de buna credinta ocazia sa depuna o oferta legitima si argumentata, deoarece procedura permitea doar o saptamana pentru auditarea a peste 10.000 de documente, cu date in format neprelucrabil. In cele din urma, singura companie care a ramas in cursa a fost GFR, detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, aceasta oferind 203 milioane de euro in schimbul pachetului majoritar de actiuni. In 14 octombrie, Ministerul Transporturilor a anuntat ca privatizarea CFR Marfa a esuat pentru ca GFR nu a achitat intregral suma de 203 milioane de euro in termenul de 60 de zile stabilit.
  • Programul Visa Waiver. Romania face eforturi sa fie inclusa in programul american Visa Waiver, care le-ar permite romanilor sa calatoreasca in Statele Unite in scopuri turistice sau de afaceri pe o perioada de cel mult 3 luni, fara a fi nevoiti sa obtina viza. Patru fosti ambsadori americani in Romania - Jim Rosapepe, J.D. Crouch, Michael Guest si Mark Gitenstein - au publicat, in august 2013, un articol in Washington Post, in care fac apel la relaxarea programului Visa Waiver, pentru a permite si cetatenilor romani, croati sau bulgari sa-l acceseze.
  • Statul de drept. Respectarea statului de drept de catre Guvernul si majoritatea parlamentara USL a fost pusa la indoiala de SUA si oficialii europeni inca din vara anului 2012, in contextul demersurilor de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu si de reducere a prerogativelor Curtii Constitutionale. Premierul Ponta merge in SUA dupa ce in 2 octombrie 2013 procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a intrerupt delegarea lui Lucian Papici din functia de sef al Sectiei I a DNA, dupa ce procurorul anticoruptie finalizase rechizitoriul in care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a presedintelui. In seara aceleiasi zile, la postul Romania TV, premierul Ponta l-a calificat pe Papici drept "procuror basist" si l-a acuzat ca ar fi instrumentat dosare politice. Insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher, a avut o discutie la Guvern cu premierul Ponta a doua zi, referitoare inclusiv la demiterea lui Papici. De asemenea, misiunea diplomatica a SUA a emis in 4 octombrie un comunicat in care isi exprima aprecierea fata de activitatea profesionala a procurorului Lucian Papici. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a atras atentia ca "intr-un stat de drept, nimeni, si cu atat mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat".
  • Retragerea americana din Afganistan. SUA au in Afganistan peste 50.000 de militari, ceea ce face din retragerea graduala din anul 2014 o operatiune complexa. Americanii discuta cu Romania un acord prin care sa li se permita utilizarea unei baze aeriene de la Marea Neagra pentru operatiunea de retragere, portivit AFP. Surse oficiale de la Bucuresti au declarat, pentru HotNews.ro, ca americanii au solictat Romaniei sa li se permita majorarea volumului de marfa si persoane care sa fie angrenate in fluxul logistic prin Baza Mihail Kogalniceanu. Ministrul roman al apararii, Mircea Dusa, a inceput joi o vizita de doua zile in SUA, in program figurand si o intrevedere cu secretarul american al apararii Chuck Hagel.