Ministrul Energiei, Constantin Nita, va participa in SUA - impreuna cu reprezentanti ai unor companii romanesti de stat - la un forum de afaceri la care sunt invitati reprezentanti de rang secund ai unor agentii guvernamentale americane, ai diviziei de investitii a Bancii Mondiale si ai unor banci americane. La acest forum nu participa insa nici un jucator important din piata americana a energiei precum Chevron sau ExxonMobil, companii care au proiecte in Romania. Forumul este sponsorizat de Complexul Energetic Oltenia (potrivit afisului), o companie de stat cu probleme.

Afisul evenimentuluiFoto: Hotnews

Lista participantilor romani la forumul de afaceri ce va avea loc la Washington cuprinde reprezentantii unor companii de stat si private din domeniul energetic: Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Electrica SA, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Oil Terminal sau Alro. De pe lista lipsesc insa jucatori majori din piata energetica interna precum Petrom.

US Romania Business Forum va avea loc in perioada 21-22 octombrie, la Mayflower Renaissance Hotel din Washington. In prima zi va avea loc o conferinta deschisa de un reprezentant al firmei americane de avocatura Cameron LLP, care este co-organizator al forumului, si de ministrul Constantin Nita.

Potrivit unui document postat pe site-ul firmei americane de avocatura Cameron LLP, participantii la conferinta isi pot cistiga statutul de Sponsor Platinum, Sponsor Gold sau Sponsor Silver contra sumelor de 10.000 dolari, 5.000 dolari sau 2.500 dolari. Complexul Energetic Oltenia apare pe afisul drept Major Sponsor.

Contactat de HotNews.ro, unul dintre invitatii de pe lista organizatorilor a afirmat ca nu va participa la acest eveniment deoarece "taxele sunt exagerat de mari pentru ce ofera in program". "Am vazut programul si am decis sa nu participam", a precizat persoana care a refuzat invitatia.

HotNews.ro a incercat sa afle si punctele de vedere ale directorilor de la cinci companii energetice de stat, care apar pe programul postat pe site-ul organizatorilor forumului. Directorul general al Hidroelectrica, Mihail Stanculescu, a confirmat ca va participa la acest forum, insa nu a dorit sa raspunda la intrebari legate de taxele de participare si de sponsorizare a evenimentului de catre Complexul Energetic Oltenia. Dimpotriva, sustine ca nu stie cine este sponsorul si nici care este nivelul taxelor de participare. "Nu stiu despre ce sponsorizare este vorba, nu stiu care sunt taxele", a spus Stanculescu. Acesta a cerut sa fie transmise intrebarile prin e-mail.

Presedintele CA Transgaz, Ion Sterian, a afirmat ca nu va onora invitatia deoarece "s-au schimbat datele problemei", in sensul ca deplasarea in Statele Unite s-ar prelungi cu 2-3 zile. "Nu pot sa fiu plecat pentru o perioada atat de lunga din tara", a spus Sterian. Acesta a spus ca, in mod categoric, nu va pleca in SUA, mai ales ca are probleme de rezolvat in tara. Intrebat daca va pleca altcineva de la Transgaz in locul sau, Sterian a afirmat ca trebuie analizat impreuna cu directorul general "necesitatea, oportunitatea si beneficiul pe care l-ar putea avea compania in urma unui astfel de eveniment". Despre nivelul taxei de participare si despre modul in care se implica CE Oltenia ca sponsor, Sterian a afirmat ca nu cunoaste amanunte.

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia (sponsorul evenimentului), Laurentiu Ciurel, nu a raspuns la telefoane si nici la SMS. Alti doi directori, Daniela Lulache (Nuclearelectrica) si Daniel Andronache (Complexul Energetic Hunedoara) au afirmat ca nu pot vorbi pe aceasta tema deoarece se afla in sedinte.

HotNews.ro a trimis o solicitare scrisa si catre Departamentul pentru Energie pentru a cere informatii despre evenimentul din SUA, in conditiile in care pe lista de participanti se afla si ministrul Constantin Nita. Pana in acest moment, Departamentul pentru Energie nu a raspuns solicitarii. La acest moment nu se stie nici ce alte intilniri are Constantin Nita agenda din SUA si nici daca are program comun cu premierul Victor Ponta, care are si el programata o vizita in SUA incepind cu 20 octombrie.