Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, raspunzand unei intrebari, ca i se pare un lucru "exceptional de bun" faptul ca autoritatile din Vaslui au avizat explorarea gazelor de sist de catre o firma straina, adaugand ca statul roman este "incapabil" sa faca astfel de investitii, scrie Mediafax.

Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre faptul ca, la Vaslui, autoritatile locale au avizat explorarea gazelor de sist de catre o firma straina, raspunzand ca este "un lucru exceptional de bun".

"Mi se pare un lucru exceptional de bun. Noi trebuie sa stim ce resurse avem. Ca le exploatam apoi sau nu, este partea a doua. Dar, sa stai asa pe o tara si sa nu stii ce ai, este total gresit. Si daca metode si tehnologii noi permit explorarari mai detaliate, mai bune decat cele de dinainte, sunt de parere ca trebuie facute", a raspuns Iohannis.

Intrebat cum ajuta statul aceste explorari, atata timp cat sunt facute de catre firme straine, Iohannis a raspuns: "Ne ajuta sa facem, totusi, niste lucruri pe care noi nu suntem in stare sa le facem. Daca am fi fost in stare le-am fi facut noi. Noi suntem incapabili sa facem asa ceva, de aceea le fac altii in locul nostru. Ei nu le duc cu ei decat intr-o mica parte"

In plus, raspunzand unei intrebari legate de efectele negative ale explorarilor si exploatarilor gazelor de sist, Iohannis a spus ca politicienii trebuie "sa cantareasca foarte bine" daca activitatile respective sunt necesare.

"Daca apare o consecinta negativa, ea apare in locul unde se petrece exploatarea si, de aceea, este bine ca politicienii sa cantareasca foarte bine, daca e nevoie de activitatea respectiva, cu urmarile negative cu tot. Dar, sa condamni pausal explorari si exploatari prin firme straine mi se pare absolut exagerat. Economia romaneaca functioneaza datorita investitorilor straini. Daca i-am scoate si ar ramane numai ai nostri, ar ramane foarte, foarte putina economie. Eu cred ca politica Romaniei in ultimii 23 de ani a fost corecta, in sensul de a atrage investitii straine in Romania, care si creeaza locuri de munca", a mai spus Iohannis.

Acesta a adaugat ca "e bine sa nuantam aceste lucruri si sa devenim mai putin xenofobi economici".

Intrebat ce parere are despre faptul ca tot mai multi parlamentari au afirmat ca proiectul Rosia Montana nu va trece de Parament, Iohannis a raspuns: "Inseamna ca s-au lamurit".

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa va fi transportata cu cisternele si depozitate in rezervoare ce vor fi amplasate in incinta platformei betonate.

"Pe suprafata aferenta instalatiei de foraj va fi montata o geomembrana care va asigura impermeabilitatea solului", sustin in documente reprezentantii firmei Chevron.

Forajul de la Silistea se executa in baza contractului de concesionare incheiat intre ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotararea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera in perimetrul V-2 Barlad catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism in judetul Vaslui pentru explorarea solului in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist, doua obtinute la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an impreuna cu cel de la Silistea si unul in urma cu doua luni. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.