Deputatul liberal Radu Zlati scrie pe blogul sau ca Uniunea Sociala Liberala nu va mai exista la toamna "in forma si la puterea de azi", vinovatul principal fiind activitatea Agentiei Nationale de Integritate.

"Stateam de vorba cu niste comilitoni USL despre necesitatea unei reactii organizate a USL in fata agresiunii instrumentelor de forta pe care inca le mai are la dispozitie presedintele demis de popor. Opinam ca o demonstratie care sa adune minim 10.000 de participanti cu greu s-ar putea inchipui inainte de toamna acestui an. La care unul dintre noi isi pune intrebarea: 'Dar oare la toamna va mai exista USL?' NU, la toamna USL nu va mai exista. Nu in forma si nu la puterea de azi," scrie deputatul.

Zlati explica in continuare ca Agentia Nationala de Integritate ataca alesii locali si astfel puterea USL se va slabi considerabil.

"Daca ANI isi face treaba asa cum a inceput, aceasta armata va fi decimata pana la ultimul soldat. Profitand de imperfectiunile legii si actionand adesea cu rea-credinta, ANI ataca substanta USL in ce are aceasta mai vulnerabil: alesii locali. Ori, fara acestia, fara influenta lor la nivelul direct, cel al contactului cu alegatorul de pe strada, USL va mai exista ca formatiune politica dar USL nu va mai fi decat un colos cu picioare de lut, o cochilie lipsita de continut," scrie el.

Liberalul se declara de asemenea dezamagit de lipsa de reactie a parlamentului si a guvernului si considera coabitarea cu presedintele Traian Basescu "inepta".

"M-as fi asteptat ca semnalele de alarma provenite din teritoriu sa fie ascultate si intelese, atat la Palatul Victoria, cat si la Camera si Senat. M-as fi asteptat ca legea sa fie modificata in regim de urgenta, pana cand un val de hotarari judecatoresti nu va sterge de pe harta politica a tarii primariile si consiliile judetene controlate de catre USL. In loc de asta, am auzit - tacerea. Atunci cand nu s-a auzit, meschin, sunetul neputintei si al coabitarii inepte, din care doar unul castiga. Iar acel unul nu este nici USL, nici poporul roman."

Comentariul lui Zlati vine la o zi dupa ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese savirsit de primarul Sibiului, Klaus Iohannis. ANI sustine ca Iohannis a semnat in 2010 in calitate de primar un contract cu o companie detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania, unde Iohannis era presedinte.

Intre timp, primarii USL din judetul Constanta au anuntat ca vor protesta la adresa guvernului Ponta pe data de 20 august, afirmand ca puterea nu face nimic pentru ei, in Constata fiind numarul cel mai mare de primari declarati incompatibili de ANI.

"Este o perioada foarte grea pentru noi. Am ajuns sa fim arsi pe rug. Avem 70% in Parlament si degeaba, nimeni nu face nimic pentru noi. Avem un proces greu, cel cu incompatibilitatea, si ne vom adresa tuturor instantelor, inclusiv celor europene. Am ajuns ciuca bataii, pentru ca unii oameni nici nu stiu sa faca diferenta dintre incompatibil si incapabil. M-a sunat cineva si s-a mirat ca am fost declarat incapabil. Ce sa mai spun in astfel de situatii, cand, de fapt, noi am reprezentat la RAJA interesele localitatilor pe care le reprezentam, a spus primarul comunei Agigea, Cristian Carjaliu.

Primarul comunei Cumpana si, totodata, presedinte ACoR (Asociatia Comunelor din Romania), Mariana Gaju, a spus ca a propus la centru ca la protestul de pe 20 august sa participe toti primarii declarati incompatibili din judetul Constanta, potrivit CugetLiber.ro.

"Pentru ca judetul Constanta este unul cu cei mai multi primari declarati incompatibili, am propus sa mearga toti la protest. Daca ei se vor afla in concedii, sa mearga viceprimarul sau un reprezentant al localitatii respective", a spus Mariana Gaju.

Citeste mai multe despre lupta alesilor locali pentru eliminarea unor incompatibilitati: