Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) vrea organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei maghiare cu privire la regionalizare, anuntand, totodata, "miscari de strada" pe aceasta tema, relateaza Mediafax.

Presedintele PPMT Harghita, Sorban Attila, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in proiectul de regionalizare coalitia guvernamentala nu tine cont de aspectele importante pentru comunitatea maghiara, precum "respectarea regiunilor istorice formate de-a lungul timpului si principiile autonomiei locale".

"Stim foarte bine ca nu avem puterea sa blocam parlamentar propunerea de regionalizare a Guvernului, de aceea PPMT vrea organizarea unui referendum, in asa fel incat populatia maghiara sa se poata exprima despre cum vede regionalizarea teritoriala a Romaniei", a spus Sorban Attila.

Totodata, acesta a spus ca vor fi organizate "miscari de strada", impreuna cu Consiliul National Secuiesc, in semn de protest fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern.

"La orice miscare de strada care duce inainte cauza noastra de autonomie, eu spun ca trebuie sa fim acolo. Astfel de manifestari se leaga de regionalizare, pentru ca forma acuala de impartire teritoriala pe care stim ca o pregateste Guvernul nu da nicio sansa pentru autonomia Tinutului Secuiesc", a afirmat Sorban Attila.

Si liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu acordat RFI, difuzat marti, ca maghiarii din Harghita, Covasna si Mures "se tem de o asimilare foarte perversa", prin proiectul regionalizarii. El avertizeaza ca oamenii ar putea iesi in strada, daca Tinutul Secuiesc va fi "asimilat spre Brasov, Buzau sau Neamt".

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua.