Reprezentantii PSD Constanta spun ca "retinerea abuziva a lui Valentin Preda din fata Ministerului Dezvoltarii aminteste de practicile politiei politice din Germania nazista sau din Rusia lui Stalin", precizand ca secretarul de stat este sustinut in functie de PSD Constanta, scrie Mediafax. Presedintele PSD Constanta este Radu Mazare, considerat un apropiat al lui Valentin Preda.

Radu Mazare, in uniforma nazistaFoto: AGERPRES

"Valentin Preda a fost si este sustinut de catre PSD Constanta in functia de ministru secretar de stat, performatele si experienta sa in acest domeniu fiind recunoscute de specialisti la nivel national si international. Retinerea abuziva a lui Valentin Preda, din fata Ministerului Dezvoltarii, practic din strada, aminteste de practicile politiei politice din Germania nazista sau din Rusia lui Stalin, retineri abuzive perpetuate de militia securista a lui Traian Basescu", arata reprezentantii PSD Constanta intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii PSD Constanta cer DNA si Ministerului Justitiei un raspuns legat de modul in care a fost ridicat de pe strada Valentin Preda.

"PSD Constanta protesteaza ferm in fata unor astfel de practici abuzive si solicita un raspuns urgent din partea DNA, a Ministerului Justitiei, Comisiei Juridice a Parlamentului Romaniei, Comisiei de abuzuri din Parlamentului Romaniei, referitor la ᅡmotivatiaᅡ pentru care Valentin Preda a fost ridicat in acest mod. PSD Constanta nu intelege de ce acesta nu a fost chemat in mod civilizat la sediul DNA, avand in vedere prezumtia de nevinovatie de care trebuie sa beneficieze orice cetatean european", se mai arata in documentul citat.

Reprezentantii PSD Constanta mai spun ca nu se dezic de Valentin Preda.

"Va reamintim ca Valentin Preda a reusit, in perioada mai - decembrie 2012, sa deblocheze negocierile cu Comisia Europeana referitoare la proiecte care prevedeau dezvoltarea traseului navigabil pe Dunare. Expertii Comisiei Europene au apreciat public experienta lui Valentin Preda in domeniul naval, solicitand ca acesta sa reprezinte in continuare Romania in negocierile cu Comisia Europeana. Tot in aceasta perioada ministrul constantean a reusit deblocarea unor fonduri pentru multiple lucrari de infrastructura din Romania si finalizarea lucrarilor la autostrada A2 pe tronsonul Cernavoda - Constanta. PSD Constanta nu se dezice de Valentin Preda si il sustine pe ministrul constantean, cerand imperios respectarea legii si prezentarea motivelor pentru care un tanar ministru performant este desfiintat in acest mod josnic si abuziv", mai spun social-democratii constanteni.

Valentin Preda este vicepresedinte al filialei municipale Constanta a PSD.

Secretarul de stat Valentin Preda a fost ridicat, marti, de procurorii DNA, din fata Ministerului Dezvoltarii, au declarat oficiali din Ministerul Transporturilor (MT).

Potrivit unor surse judiciare, secretarul de stat Raducu Valentin Preda ar fi fost ridicat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un caz in care se fac cercetari privind posibile fapte de coruptie legate de anumite contracte.

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Valentin Preda din postul de secretar de stat in Ministerul Transporturilor, dupa ce acesta a fost ridicat de procurorii DNA.

Raducu Valentin Preda este secretar de stat la Ministerul Transporturilor din mai 2012, anterior el fiind, din ianuarie 2010, consilier al primarului Constantei, Radu Mazare.

Preda a fost membru in Consiliul de Administratie al CN Administratia Porturilor Maritime Constanta (mai 2010 - mai 2012), director la SC RO-DE Parteners SRL (noiembrie 2009 - ianuarie 2010), secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (februarie - octombrie 2009), inspector de specialitate la Autoritatea Navala Romana (noiembrie 2002 - ianuarie 2009), ofiter de port la Inspectoratul de Stat al Navigatiei Civile - Capitania Zonala Constanta (iunie1993 - noiembrie 2002) si personal navigant la Compania de Navigatie Navrom, Romline Constanta (iunie 1989 - iunie 1993).

Preda a absolvit Facultatea de Drept si Administratie Publica Constanta din cadrul Universitatii "Spiru Haret" (2011), Academia Navala "Mircea cel Batran" (2003), Facultatea de inginerie si management agroturistic - Bioterra din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (2000), potrivit CV-ului postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Conform declaratiei de avere din mai 2012, depusa la preluarea functiei de secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Valentin Preda nu detine terenuri, apartamente sau case si nici autovehicule.

Preda are doua conturi, unul de 35.500 de euro si celalalt de 23.000 de lei si a acordat mai multe imprumuturi in nume personal, unul de 634.807 lei catre SC Ro-De Parteners SRL, altul de 148.700 de euro catre SC Rhein Main Vertriebs, iar celalalt de 15.000 de lei catre o persoana fizica.

In ultimul an fiscal, Valentin Preda a avut venituri de peste 23.000 de lei din functia de consilier la Primaria municipiului Constanta, 2.680 de lei in calitate de consilier juridic la un notar public si 694 de lei din functia de membru al Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta.