PDL a contestat vineri la Curtea Constitutionala legea bugetului de stat pe 2013, invocand in sesizarea adresata CCR trei argumente legate de nerespectarea procedurilor parlamentare in cursul dezbaterilor la buget din plenul reunit al celor doua Camere si un alt argument legat de lipsa de predictibilitate a bugetului pe 2013, a declarat deputatul Andreea Paul, vicepresedintele PDL, intr-o conferinta de presa. Presedintele PDL Vasile Blaga declarase la Realitatea TV ca bugetul de stat a fost adoptat miercuri in lipsa cvorumului, iar PDL va contesta documentul la Curtea Constiutionala a Romaniei (CCR).

UPDATE Curtea Constitutionala va dezbate in 20 februarie sesizarea PDL, au declarat, vineri, pentru Agerpres, oficiali ai institutiei.

"PDL a depus la Curtea Constitutionala o sesizare legata de trei aspecte de incalcare grava, procedurala, in adoptarea bugetului de stat, invocand si un alt argument de fond. Cele trei argumente de incalcare procedurala grava tin de absenta amendamentelor pe care membrii PDL le-au depus in comisie, iar acestea nu s-au regasit in raportul final al comisiei buget-finante. Al doilea argument care tine de procedura, tine de absenta Statutului parlamentarilor pe baza caruia se fundamenteaza bugetele Camerei Deputatilor si Senatului. Al treilea argument procedural tine de lipsa cvorumului, lucru care a fost evident la adoptarea bugetului in noaptea trecuta (noaptea de miercuri spre joi -n.r.). Al patrulea argument care este unul de fond tine de lipsa de predictibilitate fiscala pe care s-a fundamentat bugetul pentru anul 2013", a declarat vicepresedintele PDL, potrivit Agerpres.

Blaga declarase ca bugetele mai multor institutii, precum Ministerul Educatiei sau al Mediului, au fost adoptate fara intrunirea cvorumului de sedinta. Liderul PDL a precizat ca votul trebuie reluat, iar partidul sau va finaliza textul sesizarii pe care o vor depune la CCR.

"Se elaboreaza aceata contestatie, cel mai probabil azi vom depune contestatia. Aceste abuzuri constau in prelungirea programului de dezbatere si vot al bugetului in mod neregulamentar peste timpul votat initial, lipsa cvorului la votarea bugetelor Educatiei, Sanatatii, Economiei, lipsa de cvorum contestata de noi la miezul noptii cand ne-am retras din sala. De asemenea, contestam pentru ca a fost o situatie fara precedent inregistrata in functinarea Camerei Deputatilor, generata de netrimiterea amendamentelor opozitiei, care fusesera respinse de Comisiile buget-finante, la dezbaterea din plen", a explicat Raluca Turcan, citata de Mediafax.

"Nu se face cvorum la fiecare buget, ar insemna o alta lege inventata. Nu poate sa fie acesta argumentul, refuz sa cred ca asta este argumentul celor de PDL, ei sunt mai profesionisti. (...) Cvorumul nu se face la inceputul sedintei, cvorumul se poate cere doar de catre liderii grupurilor parlamentare. Nu este necesar pe perioada dezbaterii articolelor", a precizat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, la Romania TV

Intr-o conferinta de presa, Ioan Oltean, presedintele filialei PDL Bistrita-Nasaud, a anuntat la randul sau ca PDL va contesta legea bugetului de stat pe anul 2013 la Curtea Constitutionala.

"Elemente de procedura si elemente de fond ne determina sa contestam la Curtea Constitutionala legea bugetului. Probabil astazi sau maine, grupul parlamentar al PDL va depune contestatia la legea bugetului, in care vom invedera incalcarile pe care Puterea le-a facut in timpul dezbaterii si incalcarile de fond ale legislatiei prin adoptarea acelui act normativ. As aminti doar un singur element, ca in buget gasim resurse financiare care nu au suport legislativ. Sunt stabilite resursele financiare care vizeaza drepturile financiare ale parlamentarilor, fara ca Statutul parlamentarilor sa fie adoptat, act normativ care a fost amanat si care nu este astazi adoptat, dar resursele financiare din buget cuprind exact acele drepturi care se regasesc in aceasta lege", a spus Oltean.

Oltean a enumerat printre incalcarile de procedura faptul ca multe dintre amendamentele depuse de PDL nu s-au regasit in raportul comisiei de buget-finante, "au fost pierdute", iar alte sute de amendamente nu au putut fi prezentate din cauza timpului redus alocat dezbaterilor, considerand, astfel, ca Opozitia a fost "obstructionata".

Deputatul PDL a tinut sa sublinieze, de asemenea, absenta a circa 180 de parlamentari ai Puterii de la votul final dat pe legea bugetului de stat, care este, in opinia sa, o dovada a faptului ca guvernul actual nu este sustinut in totalitate de catre parlamentarii USL.

"Niciodata, din 1990 incoace, la votarea bugetului nu a absentat un numar atat de mare de parlamentari ai Puterii. Aproape 180 de parlamentari, deputati si senatori, au lipsit din sala la votul bugetului de stat. Asta dovedeste lipsa de sustinere a Guvernului Ponta de catre o mare parte din proprii parlamentari. Aceasta dovedeste inca o data ca acestia nu au fost si nu sunt de acord cu acest buget, care nu s-a corelat nici in proportie de 5% cu promisiunile si angajamentele electorale ale USL fata de populatie. Sunt elemente care pe noi ne incurajeaza, ca partid de opozitie, sa manifestam o maxima exigenta fata de politica guvernului, sa criticam tot ceea ce trebuie criticat si tot ceea ce este impotriva naturii si impotriva acestui popor si sa sustinem ceea ce este absolut corect in cadrul legislativ", a mai spus Oltean.

Liderul judetean al PDL apreciaza ca bugetul de stat pe anul 2013 este unul 'al saraciei', care va duce la diminuarea nivelului de trai al populatiei.

"Suntem in fata unui buget deja adoptat, a unui buget al saraciei, un buget bazat pe taxe si pe impozite marite, un buget in care resursele financiare alocate investitiilor sunt diminuate cu 26%, un buget construit pe inflatie, un buget care reflecta neputinta actualilor guvernanti in a identifica solutii economice pentru dezvoltarea societatii romanesti. Este un buget care cu certitudine va duce anul acesta la diminuarea si mai mult a nivelului de trai al populatiei din Romania, la saracirea populatiei", a declarat Ioan Oltean.

UPDATE Liderul PNL Mihai Voicu a precizat, la Realitatea TV, ca nu au fost incalcate prevederile din Regulamentul Camerelor in timpul dezbaterilor si votului si ca PDL doreste doar o tergiversare a intrarii in vigoare a bugetului. "Ca martor al sedintelor, pot sa va spun ca nu a fost incalcat Regulamentul sedintelor comune nicio secunda. In legatura cu cvorumul, sa-si reaminteasca lumea ca procedura apelului nominal a fost parcursa de cel putin trei ori si s-a constatat ca exista cvorum, nu vad absolut niciun motiv de contestatie. Un grup parlamentar poate contesta orice lege doreste, e mai degraba o tergiversare care nu foloseste in niciun fel functionarii normale, inclusiv a Educatiei. Amanarea intrarii in vigoare a legii va avea ca efect faptul ca vor exista scoli, spitale care vor avea de suferit", a spus Voicu, citat de Realitatea.net.

Secretarul de sedinta Nicolae Mircovici, reprezentantul minoritatilor nationale, spune ca documentul principal e stenograma audio si in scris a sedintei. "E singurul document legal ce poate stabili ce s-a produs la sedinta votarii bugetului", a subliniat Mircovici.