Dan Voiculescu (PC) si-a anuntat, luni dupa-amiaza, de la tribuna Senatului, demisia din Parlament. Dan Voiculescu are programat un nou termen in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe data de 31 ianuarie. Dosarul de coruptie al lui Voiculescu a fost repartizat aceluiasi complet de judecata care l-a condamnat la inchisoare in prima instanta pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii". La urmatorul termen, cel de joi, liderul PC poate cere o noua amanare si intoarcerea dosarului la o instanta inferioara (Tribunalul Bucuresti), in conditiile in care nu mai ocupa o functie de demnitar. Voiculescu a mai demisionat o data din Senat, in 2012, mutare cu care a obtinut o aminare de aproape jumatate de an a judecarii dosarului sau de coruptie.

Dan VoiculescuFoto: Agerpres

  • Declaratia facuta de Dan Voiculescu la Tribuna Senatului: "Domnule presedinte, doamnelor si domnilor. Am o scurta declaratie legata de faptul ca in ultimul timp se speculeaza faptul ca imunitatea a devenit o piedica in calea actului de justitie. Pentru ca exista un dosar in justitie in care am fost implicat, am luat decizia ca incepand de astazi, 28 ianuarie 2013, sa renunt la imunitatea parlamentara. Ca urmare, demisionez din Senat."
  • Dan Voiculescu demisioneaza pentru a doua oara din Senat. El a facut acelasi lucru in precedenta legislatura (in iunie 2012), intr-un moment in care dosarul privatizarii ICA se afla tot pe masa ICCJ. Dosarul s-a intors, atunci, la Tribunalul Bucuresti, de unde a fost retrimit Inaltei Curti in decembrie 2012, dupa realegerea lui Voiculescu in Parlament.
  • Imunitatea parlamentara nu se aplica decat in cazul arestarilor sau al perchezitiilor, si nu in cazul in care dosarul este la instanta de judecata.

Dan Voiculescu, presedinte fondator al Partidului Conservator, depusese juramantul de parlamentar pe data de 22 ianuarie, cu aproximativ o luna de intarziere fata de colegii sai parlamentari din actuala legislatura.

Dan Voiculescu a fost ales senator, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, in circumscriptia electorala 42, colegiul senatorial 8 Bucuresti. Dupa ce Dan Voiculescu a depus juramnatul, numarul total de membri ai Senatului este de 176, cvorumul de lucru fiind de 89 de senatori.

  • Privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare - prejudiciu de peste 60 de milioane euro adus statului

Dan Voiculescu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare in decembrie 2008, alaturi de alte 12 persoane, printre care si fostul ministru al Telecomunicatiilor Sorin Pantis. Procurorii DNA sustin ca privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) din Bucuresti a fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

  • Dosarul "I.C.A." - Dan Voiculescu (1.500 de zile de la trimiterea in judecata) - 17 termene de judecata numai in 2012

In 2012, dosarul de coruptie al senatorului PC Dan Voiculescu a avut cel mai interesant traseu in instanta. Dupa un maraton de 10 termene in primele 6 luni ale anului, apropiindu-se de o prima pronuntare de sentinta, dosarul a fost mutat de la Inalta Curte la Tribunal dupa ce Dan Voiculescu si-a dat demisia din functia de senator, iar pe 20 decembrie dosarul este trimis din nou la ICCJ dupa ce Voiculescu iese din nou senator in urma alegerilor.

Totusi, situatia a ramas mult timp incerta, Voiculescu nedepunandu-si juramantul de senator. Voiculescu si-a depus juramantul in plenul Senatului abia saptamana trecuta.

In total, in 2012 - la ICCJ si la Tribunal - dosarul "I.C.A." a strans 17 termene de judecata.

In acest dosar, procurorii anticoruptie sustin ca 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real. O urmarire penala in timp record (cateva luni) a dus la trimiterea in judecata a 13 persoane.

  • Dosarul lui Dan Voiculescu, repartizat judecatorilor care l-au condamnat pe Adrian Nastase

Dosarul de coruptie "ICA" al lui Dan Voiculescu a fost repartizat, luna aceasta, pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a primit primul termen de judecata pe 23 aprilie 2013, termen devansat, apoi, pentru 31 ianuarie. Dosarul a fost repartizat Completului de judecatori numarul 4, complet din care fac parte in prezent Ionut Matei, Cristina Rotaru si Ioana Bogdan, judecatorii care l-au condamnat la inchisoare in prima instanta pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii".

Completul de judecata la care a fost repartizat dosarul senatorului Dan Voiculescu este format, in prezent, din cei trei judecatori (Ionut Matei, Cristina Rotaru, Ioana Bogdan) care l-au condamnat la inchisoare in prima instanta la doi ani de inchisoare cu executare pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii".