Frigul si ploaia anuntate de meteorologi pe 9 decembrie ar putea influenta rezultatul scrutinului pentru parlamentare, insa nu in mod semnificativ. Sociologii sunt de parare ca prezenta la vot ar putea scadea si ca scorul candidatilor va avea de suferit in functie de zonele in care conditiile meteo vor fi nefavorabile. Mircea Kivu, Cristian Parvulescu si Vasile Dancu au declarat pentru HotNews.ro ca prezenta cea mai mica s-ar putea inregistra in mediul rural iar USL ar putea fi afectat. Si uselistii recunosc neoficial ca vremea rea ar putea sa le faca probleme.

  • "Electoratul nostru este in mediul rural si daca ploua sau e viscol va fi foarte greu sa mobilizam oamenii. La sate conteaza foarte mult, e mizerie, frig, omul nu mai este asa dispus sa iasa din casa cum a fost la alegerile locale sau la referendum. O sa fie o problema destul de serioasa, sa speram ca nu va fi asa cum zic cei de la meteo", a explicat un lider PSD, pentru Hotnews.ro.

Cristian Parvulescu:

  • "Daca prognozele se vor adeveri, prezenta la vot in mediul rural va fi mai scazuta. Principalele probleme la tara sunt distanta de sectia de votare, drumurile neasfaltate- in zona rurala conditiile sunt dure. Aceasta scadere a prezentei la vot poate fi in defavoarea USL. Insa depinde zonele in care vor fi conditii meteo nefavorabile.Sunt mai mte variabile.
  • De exemplu daca in zona Transilvaniei va fi ploaie sau viscol, electoratul ARD va fi cel care va absenta de la vot, in Moldova, Muntenia, Doobrogea este preponderent electoratul USL. Nu cred ca vom avea vreme urata uniform pe tot teritoriu. Totusi trebuie precizat ca scaderea prezentei la vot nu va afecta prea multe procentele USL respectiv ARD. Pana acum nu am mai avut o astfel de situatie la tururile de scrutin anterioare".  

Mircea Kivu:

  • "Nu am avut astfel de experiente pana acum si ma refer la o vreme nefavorabila in ziua alegerilor. Daca va ploua sauva fi  viscol se va simti  in mod sigur o scadere a prezentei la vot, in special in zona rurala. In principal USL ar fi dezavantajat in aceasta situatie pentru ca baza electoratului sau este una din mediul rural. In ceea ce priveste ARD cred ca PDL a ramas cu nucleul dur si cred ca acestia sunt destul de hotarati in ceea ce priveste votul"

Vasile Dancu:

  • Este este clar din experientele anterioare ca atunci cand sunt precipitatii, este frig, ploua sau ninge prezenta la vot este mult mai mica. In zona rurala  se iese mai greu din casa decat la orase.  In ceea ce priveste modul cum va afecta scorul partidelor intrate in competitie aici exista mai multe situatii. In primul rand, acolo unde nu exista o decizie de vot foarte hotarata, lipsa unor personalitatii cum a fost de exemplu la prezidentiale iar campania pentru parlamentare a fost una slaba fara evenimente sau personaliati marcante poate afecta atat electoratul USL cat si cel al ARD.
  • De asemenea, pot sa piarda cei care detin votul popular din cauza conditiilor meteo si ma refer ai la USL care are un electorat preponderent rural. Efectul pierderii USL va fi compensat de faptul ca ARD are un procent scazut si nu s-au remarcat in aceasta campanie. 
  • Pe de alta parte ar mai putea fi si varianta ca USL a reusit sa fiedelizeze electoratul din vara care nemultumit de faptul ca rezultatul referendumului nu a fost aplicat ar putea sa doreasca sa-si ia revansa. Chiar daca prezenta va fi una scazuta nu cred ca rezultatul votului va fi influentat decisiv si se va mentine echilibru din sondaje"    

Potrivit Realitatea TV, meteorologii au emis o avertizare meteo de ploi, ninsori si vant valabila in intervalul 8-10 decembrie, a declarat, luni, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, care a precizat ca in aceasta perioada va ploua in sud-est, iar in restul tarii va ninge.