Doi jurnalisti germani, Karl Peter Schwarz (Frankfurter Allgemeine Zeitung) si Robert Schwartz (Deutche Welle) califica drept "scandaloase si ridicole" respectiv "bazaconii" declaratiile premierului Victor Ponta, care a declarat la sfarsitul saptamanii ca "in Germania, fosta Securitate a lui Ceausescu, si dupa aceia preluata, a avut si are in continuare cei mai buni oameni in presa". Victor Ponta a facurt referire in mod explicit la cei doi jurnalisti: "Ca ii cheama Schwarz, dar vorbesc romanescte ca mine si ca dumneavoastra si "schwarz" (negru in germana - n.r.) sunt doar la suflet".

Karl Peter Schwarz si Robert SchwartzFoto: Nasul.tv si Deutsche Welle

"Este scandalos si ridicol. Am venit in Romania in 2004, mult dupa caderea lui Ceausescu si putin dupa moartea procurorului Panait. Dar ideea ca tot ce a aparut in presa germana despre referendum ar putea fi rezultatul unor oameni din fosta Securitate este incredibil de stupida. Nu e doar scandalos, e si stupid. E complet in afara ratiunii. E ridicol sa crezi ca ziare ca FAZ sunt in vreun fel influentate de oameni din fosta Securitate", a declarat Karl Peter Schwarz, corespondentul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Schwarz a comentat intr-o nota ironica si pe pagina sa de Facebook declaratiile premierulului Ponta: "La inceput eram platit de Basescu. Acum sunt si pe statele de plata ale lui Ceausescu. Poate ca saptamana viitoare Stalin imi va trimite primul cec. Chiar nu stiu ce voi face cu atatia bani".

Jurnalistul Karl Peter Schwarz a fost printre primii care au scris despre plagiatul premierului Victor Ponta in presa occidentala. Schwarz a publicat o serie de articole critice fata de modul in care Guvernul Ponta a incercat sa forteze demiterea presedintelui Traian Basescu, numindu-l "puci" si "lovitura de stat" inca din primele zile de la suspendarea in Parlament.

La randul sau, directorul sectiei romane de la postul de radio Deutsche Welle, Robert Schwartz, s-a limitat la o declaratie scurta: "Nu raspundem la bazaconii". Robert Schwartz a avut si el interventii critice la adresa liderilor de la Bucuresti. Andrei Badin, realizatorul emisiunii Aktualitatea in direct, difuzata de B1 TV, scrie pe blogul sau ca, vineri dupa amiaza, cu cateva ore inainte de interviul acordat de Victor Ponta Antenei 3, jurnalistul Robert Schwartz a intervenit telefonic in emisiunea sa afirmand ca, in realitate, liderii socialisti francezi si germani i-au cerut lui Ponta ca reuniunea PES sa nu mai aiba loc la Bucuresti.

Potrivit variantei oficiale, congresul PES a fost mutat la cererea PSD. Potrivit sursei citate, Schwartz a mai vorbit de presiuni comune ale socialistilor francezi si germani si de problemele de imagine pe care Ponta le are in Germania. Jurnalistul german a publicat recent un articol in care se intreba: "Suntem oare martorii unui indemn la un Razboi Rece intr-o tara a Uniunii Europene?". "Ponta si Antonescu ridica o Cortina de Fier intre Romania si tarile vestice", incheie jurnalistul.

Premierul Victor Ponta i-a atacat pe jurnalistii germani, vineri seara, intr-un interviu la Antena 3.

"In Germania fosta securitate a lui Ceausescu, si dupa aceia preluata, a avut si are in continuare cei mai buni oameni in presa. Sunt niste domni acolo, care, daca va uitati in ultimii 20 de ani, scriu despre Romania si scriu numai cum trebuie despre Romania. Din ciclul <>. Ca ii cheama Schwarz, dar vorbesc romaneste ca mine si ca dumeavoastra si "schwarz" (negru, in germana - n.r) sunt doar la suflet".

"Liderii PSD mi-au spus: <>(...) Si imi doresc sa piarda doamna Merkel. Si mi-au spus ca nu ar veni la Bucuresti. Ideea ar fi fost ca, daca ar fi venit la Bucuresti, dupa ce ne-a facut presa germana. Congresul nu se putea muta pentru ca a fost stabilit acum un an. Eu am fost cel care am zis: "Domnule, eu nu vreau sa creez probleme mai ales ca viitorul secretar general al PES va fi chiar din partea PSD", a mai declarat premierul Ponta la Antena 3.