"As dori sa exprim pozitia Guvernului si a mea ca premier fata de decizia CCR, decizia care sper si imi doresc sa puna capat unei crize politice care a facut rau Romaniei si care va lasa urme clare in societate. Vreau sa dau un mesaj foarte clar catre cetateni, un mesaj de stabilitate si incredere in viitorul nostru ca tara si popor. Decizia CCR va fi respectat si implementata, dar e o decizie nedreapta, impotriva regulilor democratice, impotriva majoritatii absolute a cetatenilor romani care au votat pentru o schimbare de regim politic", a declarat marti premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Guvernului, dupa ce CCR a invalidat referendumul de demitere a lui Traian Basescu.

Declaratiile lui Victor Ponta:

  • As dori sa exprim pozitia Guvernului si a mea ca premier fata de decizia CCR.
  • Decizia care sper si imi doresc sa puna capat unei crize politice care a facut rau Romaniei si care va lasa urme clare in societate.
  • Vreau sa dau un mesaj foarte clar catre cetateni, un mesaj de stabilitate si incredere in viitorul nostru ca tara si popor.
  • Decizia CCR va fi respectat si implmenetata, dar e o decizie nedreapta, impotriva regulilor democratice, impotriva majoritatii absolute a cetatenilor romani care au votat pentru o schimbare de regim politic.
  • E foarte clar din pucntul de vedere al Guvernului ca referendumul a fost organizat corect si a fost un succes pentru cei care cred in democratie.
  • Cind 87% din cei care voteaza cer inlocuirea unui presedinte ales cu 5 milioane de voturi si demis cu 7 milioane de voturi, vocea poporului a fost clara.
  • Referendumul a fost legitim, decizia CCR trebuie respectata, dar e foarte clar ca Traian Basescu va fi un presedinte ilegitim, un presedinte al CCR, iar guvernul are obligatia sa fie un guvern al cetatenilor, nu al jocurilor de culise.
  • Ne-am facut datoria ca Guvern, nu doar in organizarea referendumului, ci si in perioada urmatoare. Inlcusiv cu buna credinta am comunicat CCR ceea ce ne-a cerut prin trei adrese succesive. Azi am realizat ca nu s-a dorit in nici un moment sa se afle citi romani cu drept de vot se afla in tara noastra. Preocuparea a fost sa se determine o doamna judecator sa treaca in tabara cealalata.
  • Avem obligatia impreuna sa construim mecanisme constitutionale care sa puna in aplicare vointa populara. 
  • Guvernul USL pe care-l conduc va continua sa-i apere pe cetateni de regimul Basescu si reprezentantii sai, sa reparam nedreptatile comise si furturile uriase din bani publici si sa construim pentru Romania un viitor si o societate fara Basescu.
  • Ne vom prezenta in fata poporului la alegerile parlamentare ca USL cu un program foarte clar.
  • Tragind invatamintele dupa aceasta experienta in care s-a dovedit ca in Romania nu functioneaza regulile democratice, adica vointa poporului poate fi infrinta de un singur om, e convingerea mea si voi propune Parlamentului o ampla reforma constitutionala care sa asigure ca Romania nu mai poate fi o tara la bunul plac al unei singure persoane.
  •  E foarte clar ca in noul sistem constitutional trebuie sa avem atributii mult mai clare ale presedintelui, Parlamentului, sa gasim toate metodele constitutionale ca pe viitor tragedia produsa de Traian Basescu poporului roman sa nu se repete.
  • Sint hotarit ca pe viitor alaturi de colegii mei sa ne facem datoria fata de oameni si sa-i aparam pe oameni de regimul ilegitim de putere al lui Traian Basescu.
  • Ma voi prezenta alaturi de guvernul USL in fata deciziei poporului la alegerile parlamentare.
  • Sint convins ca cea mai buna solutie ar fi fost ca in noiembrie romanii sa decida cine e noul presedinte. Din pacate, CCR nu ne-a dat voie astazi.
  • Trebuie sa ne gindim la un model de societate in care un singur om sa nu fie mai puternic decit 8 milioane de romani.

INTREBARI:

Guvernul USL va ignora existenta lui Basescu?

R: Guvernul USL nu are nici un fel de datorie fata de Basescu. Singura datorie e fata de oameni, de Parlament. Nu-l vom impiedica niciodata sa-si exercite puterile constitutionale. Nu voi accepta niciodata ca Basescu sa fie si presedinte, si premier, si sef al Parlamentului.

Asta inseaman ca veti coabita, ca va exista dialog?

R: Nu vreti sa ma lasati pe mine sa raspuns? Sint convins ca-mi va scoate dosare de acum 20 de ani, ca-mi va face dosare penale. Asta e ceea ce el intelege prin dialog. A fost o minciuna a lui Traian Basescu ca economia e afectata de criza politica. Faptul ca declaratiile iresponsabile ale lui Basescu impotriva Romaniei, calomniile si mizeriile au afectat increderea pietelor financiare. Stiam ca Basescu va lupta cu orice arme, oricit de incorecte. E cam tirziu sa se schimbe.

Crin Antonescu a spus ca ia in calcul o noua suspendare. Sinteti de acord?

R: Ca premier nu voi accepta nici un fel de interferenta. Mergem la USL si discutam.

Am inteles de la CCR ca cvorumul nu a fost indeplinit. Ce anume e nedrept aici?

R: E foarte clar ca in acest moment in Romania traiesc sub 15 milioane de cetateni cu drept de vot si vointa lor absoluta a fost sa plece Basescu. E o decizie nedreapta. Legea 370/2004 prevede foarte clar, dar nu are rost s-o mai luam de la capat. Cei de la CCR nu voiau decit s-o convinga pe doamna Aspazia Cojocaru sa voteze.

Magistratii CCR nu au primit niciodata acel numar al votantilor. De ce?

R: Pentru ca pe baza legii, acele liste electorale permanente nu au mai fost actualizate din 2009. Cifrele trimise ieri de guvern sint foarte relevante si foarte corecte. Dar discutia e inutila acum. CCR a luat o decizie pur politica. Pe ei ii interesa sa convinga inca un judecator.

Aveti ceva sa va reprosati ca premier?

R: Da. Daca as fi stiut atunci ca ceea ce domnul Antonescu si cu mine cu buna credinta am facut acceptand cvorumul de 50% va fi folosit cu rea credinta de Traian Basescu, care a boicotat referendumul, si de judecatorii de la Curtea Constitutionala - cei sase care nu au vrut sa tina cont de realitate - da, asta regret, ca ne-am lasat cu totii pacaliti de niste oameni necinstiti.

Spuneati pe 24 iulie ca nu-l recunoasteti pe Basescu si ca daca CCR il va readuce veti boicota sedintele CSAT.

R: Eu nu sint sclavul lui Basescu, nu sint nici Blaga, nici Neamtu, nici Ungureanu.

Daca CSM nu are miine cvorum, ce veti face?

Eu miine la 10:00 voi fi la CSM si voi ruga respectuos CSM sa ia act de demisia Monei Pivniceru. Dar vreau sa spulber minciuna ca Mona Pivniceru vrea sa-i schimbe pe Kovesi si Morar. Daca voiam sa-i schimb, ii schimbam eu, ca sint ministru al Justitiei. Dar e clar ca mandatul lui Morar s-a terminat, iar mandatul lui Kovesi se va termina in septembrie. Ceea ce voi mai face miine - si am primit si eu solicitarea unui grup de intelectuali - e sa semnez o petitie impotriva abuzurilor savirsite de procurori. Si-au atins scopul, domnul Basescu e back in business.

Luati in calcul aparitia unor proteste?

Dupa cum ati vazut si azi, orice fel de proteste au fost autorizate, au fost pasnice. Ma bucur sa nu existe nici un fel de incidente. Orice fel de decizie nedreapta trebuie schimbata prin mijloace democratice.

Reforma constitutionala: Veti propune un proiect de revizuire a Constitutiei?

R: Da. Trebuie sa delimitam puterile presedintelui de Guvern si CCR sa fie depolitizata.

In cit timp va propuneti? Luati in calcul referendumul trecut?

R: Pai nu a fost cvorum atunci. Vedeti, asta e problema cu CCR. O sa va prezint proiectul cind il vom avea.

Sper ca miine seara sa avem ministru al Justitiei. Sint convins ca CSM nu vor mai bloca inca o data.

Ati mai face o data referendum?

R: Da, dar nu as mai accepta prevederea cu cvorumul. Daca as avea, cum am acum, proba relei credinte atat a domnului Basescu, cat si a celor sase judecatori, nu as mai accepta acea pacaleala. Noi am crezut ca trebuie sa fim de buna credinta, insa cand esti de buna credinta cu un hot, ramai fara portofel.

Ati spus ca decizia CCR e una ilegala. Cum adica?

R: Adica nu tine cont de legea 370 pe care ei au invocat-o.

Ce le reprosati magistratilor?

R: Am facut-o pina acum. Am un mesaj pentru cei 8 milioane de votanti ca nu vor fi pedepsiti de institutiile represive ale statului.