Cateva zeci de mii de romani cu actele de identitate expirate au fost raportate de prefecturi in cadrul procesului cerut de Guvern de actualizare a listelor electorale. Prefectii din intreaga tara sustin ca aceste persoane ar trebui scazute din totalul persoanelor de pe listele electorale, ceea ce ar duce la scaderea pragului pentru cvorum. Tot pentru scaderea pragului de cvorum (ce ar facilita validarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu) Guvernul ia in calcul radierea de pe listele electorale a 2,5 milioane de romani care ar avea rezidenta in strainatate, dupa cum anunta pe surse televiziunile de stiri. Toate acestea in ciuda deciziei Curtii Constitutionale, care a precizat ca "listele cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv", nementionand nimic de locul domiciliului sau starea actului de identitate.

UPDATE 17:30

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Guvernul nu a transmis Curtii Constitutionale listele electorale, ci date centralizate de catre ministerul de interne si cel de externe.

"Nu am trimis CCR liste electorale dintr-un motiv pe care l-am facut inteligibil - nu sint la noi, ci la Parchetul General. Si nici Guvernul nu s-a apucat sa actualizeze listele, pentru ca nu are dreptul. Am solicitat date referitoare la cei care ar trebui sa se afla pe listele electorale", a declarat Ponta.

"MAI a comunicat 512.379 persoane cu acte de identitate expirate si nereinnoite pina in ziua votului inclusiv (...) Date de la MAE: totalul cetatenilor romani cu drept legal de sedere in strainatate 3.052.397", a mai spus Ponta.

***

Radu Stroe, ministru delegat pentru Administratie: In listele electorale permanente sunt modificari majore, care pot duce la rasturnarea situatiei la CCR

Radu Stroe

Radu Stroe

Foto: Agerpres

Ministrul Administratiei, Radu Stroe anunta duminica "modificari majore" in listele electorale permanente care ar putea ''rasturna'' situatia.

Radu Stroe a adaugat ca, in cadrul procesului de actualizare a listelor, au fost depistate persoane cu actele de identitate expirate "nu de o luna, doua, ci de doi, cinci sau sapte ani".

"Este o categorie importanta de cetateni ale caror acte de identitate sunt expirate de ani de zile. Mai sunt apoi cei de afara (din strainatate - n.r.). Vor fi modificari majore", a afirmat Stroe.

Ministerul de Interne, Mircea Dusa a declarat, la randul sau, ca Executivul nu opereaza in listele electorale permanente, ci doar va trimite Curtii Constitutionale o evaluare complexa a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste pana la termenul de referinta.

"Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale pana la termenul de referinta. Nu operam noi radieri in listele electorale, ca nu este caderea noastra. Atributia de a radia din liste este a primarilor, asa cum prevede legea, iar ea trebuie sa se desfasoare permanent", a spus Dusa.

Romeo Stavarache, primarul din Bacau, ridica primul problema cetatenilor cu acte de identitate expirate

Situatia persoanelor care nu isi pot exercita dreptul de vot ca urmare a expirarii actelor de indentitate a fost ridicata pentru prima oara la inceputul lunii august de catre primarul Bacaului, Romeo Stavarache, in cadrul unei videoconferinte a premierului cu prefectii. Primarul Bacaului anunta atunci ca la nivelul intregii tari, ar putea exista circa 1 milion de persoane intr-o astfel de situatie si despre care, arata Stavarache, "numai de aici ne dam seama ca acesti oameni nu au mai avut nevoie sa isi actualizeze C.I. pentru ca s-ar putea sa fie cetatenii acelei tari (a tarii in care locuiesc in acest moment -n.r.)."

"Noi nu putem sa stim ca aceste carti de identitate nu mai sunt valabile pentru ca nu au putut sa vina in tara sa isi faca C.I. sau nu mai sunt cetateni romani pentru ca au obtinut cetatenie in tara respectiva. Atata timp cat nu are C.I valabila si nu poate sa isi exercite dreptul de vot acestia clar ca nu isi vor exercita votul. Facand un calcul simplu, numai din acestia care nu au carti de identitate valabile sunt circa 1 milion si ceva, daca facem o pondere cu circa 25 de mii pe fiecare judet, dar sunt mai multi. Numai de aici ne dam seama ca acesti oameni nu au mai avut nevoie sa isi actualizeze C.I. pentru ca s-ar putea sa fie cetatenii acelei tari.

Este clar ca noi prin acest referendum numit recensamant practic pe care o sa il facem, ne dam seama clar care sunt. In Bacau de exemplu, la recensamant, cifra nu este definitiva dar am am luat-o de la statistica, avem 133 de mii de locuitori, din care 40 de mii sunt minori. Sunt circa 80 si ceva de mii de oameni cu drept de vot in municipiul Bacau. In listele electorale eu am 168 de mii, dublu. Si stiu sigur ca la Torino sunt 50 de mii de bacauani care au drept de vot acolo." a declarat Romeo Stavarache.

"Asta este problema. Lucrurile sunt foarte simple. Putem vedea foarte repede cati au C.I valabile care au putut vota pe 29 si sunt circa 1 milion si ceva care nu aveau dreptul sa voteze", a adaugat Stavarache.

Ulterior, la cateva zile dupa, Guvernul a trimis Prefectilor din tara o adresa prin care solicita verificarea datelor din listele electorale permanente, verificare referitoare printre altele la persoanele decedate, cele cu domiciliul in strainatate, cetatenii ale caror acte de identitate au expirat, persoanele care si-au schimbat numele si persoanele care locuiesc la un domiciliu "intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila".

Actiunea de verificare a acestor date a demarat in urma unui Memorandum al Guvernului, initiat de ministrii Mircea Dusa si Radu Stroe, si aprobat de premierul Victor Ponta in data de 7 august, adica exact ziua in care Victor Ponta anunta public ca "mini-recensamantul nu poate functiona".

Memorandumul cerea autoritatilor locale sa verifice datele referitoare la cei inscrisi in listele electorale permanente pe 9 puncte printre care persoanele decedate, persoanele care si-au pierdut dreptul de a vota sau persoanele al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit.

Prefecturile din tara raporteaza zeci de mii de oameni cu acte de identitate expirate

Intre timp, inaintea trimiterii datelor si listelor catre CCR, prefecturile din tara au inceput sa raporteze mii si zeci de mii de cazuri de persoane care nu si-au reinnoit actele de identitate sau sunt decedate si figureaza in listele electorale permanente.

In Satu Mare, peste 16.000 de persoane din judet care nu si-au reinnoit actele de identitate sau sunt decedate figureaza in listele electorale permanente, reiese dintr-o verificare efectuata de Institutia Prefectului si citata de Agerpres.

In judetul Vrancea, prefectura a raportat 9.000 de persoane cu drept de vot care au actele de identitate expirate, mare parte dintre acestia fiind rezidenti in statele UE.

In judetul Sibiu, potrivit prefecturii citate de catre Mediafax, 19.561 persoane care figurau pe listele electorale permanente aveau cartea de identitate expirata.

In Mehedinti, un numar de 7.714 persoane din judetul Mehedinti nu ar fi trebuit sa figureze pe listele electorale de la referendum, a declarat luni, pentru Agerpres, prefectul Nicolae Draghiea. Dintre acestea, 4.642 persoane au avut actele de identitate expirate si nu au facut dovada ca au inceput demersurile in vederea reinnoirii acestora.

In judetul Buzau, potriviti Agerpres, Prefectura a identificat 9.251 de persoane ale caror acte de identitate erau expirate la referendumul din 29 iulie.

Datele obtinute de Guvern: Peste 2,5 miliaone de romani cu rezidenta in strainatate

Pe langa numarul de persoane decedate si persoane cu acte de identitate expirate ce figureaza in listele electorale permanente, Guvernul mai detine date care arata ca peste 2,5 milioane de romani au rezidenta in strainatate dupa cum au anuntat televiziunile RTV si Realitatea TV.

CCR: Listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv

Legea 3/2000 privind desfasurarea referendumului spune prin Art. 4 ca "Au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale".

In aceeasi lege se precizeaza ca "Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

In sedinta de marti, 14 august, plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie scrisoarea transmisa de premierul Victor Ponta, in care acesta aprecia ca cele doua adrese transmise de CCR Guvernului "contin solicitari diferite", si a hotarat, cu majoritate de voturi, ca:

"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, 'listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv'.

Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat, urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte", a precizat CCR.

Curtea arata, in acest sens, ca "pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, <>".

Din art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 reiese ca in listele electorale permanente sunt cuprinsi toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde isi au domiciliul, in tara sau in strainatate.

Iar art.17 alin.(2) din Legea 3/2000 arata ca "reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari... in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".

Dreptul de vot al cetateanului este definit si garantat prin Constitutie, la articolul 36 unde se spune cine are drept de vot si cine nu, iar dreptuld e vot nu apare conditionat de actul de identitate.

"Art 36. (1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale".

Prof. Ioan Stanomir, expert in drept constitutional: "Existenta sau nu a unui buletin valabil nu afecteaza calitatea de votant"

Ioan Stanomir

Ioan Stanomir

Foto: Arhiva personala

"Dupa parerea mea listele electorale permanente cuprind pe cei care au drept de vot. Existenta sau nu a unui buletin valabil nu afecteaza calitatea de votant", a explicat pentru HotNews.ro, profesorul Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional.

"Dintr-o lista electorala permanenta trebuie sa-i scoti fie pe cei decedati, fie cei care sunt loviti de indemnitate electorala printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. Nu cred ca de pe o lista electorala permanenta la nivel national trebuie eliminati cei care au buletinele expirate pentru ca un act de identitate nu te elimina din corpul cetatenesc", a mai declarat Stanomir.

"Legal, listele electorale permanente cuprind romanii cu drept de vot indiferent de domiciliul pe care il poseda acestia, deci inclusiv cetatenii romani cu domiciliul in strainatate. Este o confuzie care se face intre diferitelor tipuri de scrutinuri. Scrutinul parlamentar, intradevar, te obliga sa votezi si sa fi arondat unei anumite circumscriptii. La nivel de referendum, listele electorale permanente cuprind pe toti cetatenii romani indiferent de domiciliul acestora", a mai spus Ioan Stanomir.

Stanomir: Listele cuprind toti romanii cu drept de vot indiferent de starea actului de identitate. Este o chestiune nenegociabila

"Dupa parerea mea, listele cuprind toti romanii cu drept de vot indiferent de starea actului de identitate. Este o chestiune nenegociabila. Este vorba de articificii care are ca scop micsorarea artificiala a corpului electoral. Sunt oameni cu drept de vot carora, de obicei, li se permite sa voteze. Acum guvernul este interesat sa micsoreze in mod artificial acest corp electoral.

Daca la nivelul Curtii Constitionale se va respecta propria decizie anterioara, cand au spus (n.r. judecatorii CCR) ce inseamna corpul electoral in viziunea lor, acesti oameni nu vor putea fi eliminati de pe liste, la fel cum nu pot fi eliminati de pe liste si romanii cu domiciliul in strainatate", a declarat profesorul Ioan Stanomir pentru HotNews.ro.

Philip Gordon, Departamentul de Stat SUA: Nu este un lucru normal sa revizuiesti listele electorale dupa aflarea rezultatului alegerilor

Referitor la procesul de actualizare a listelor electorale permanente si-a manifestat ingrijorarea si Philip Gordon, adjunctul secretrarului de stat american Hilary Clinton, care a facut o vizita recenta in Romania.

Philip Gordon

Philip Gordon

Foto: Agerpres/AP

"Mi-am exprimat ingrijorarea in legatura cu procesul care ar pune la indoiala listele electorale folosite. Am inteles ca CCR a cerut livrarea listelor electorale originale; asta a comunicat dl Barroso intr-o scrisoare pe care noi o sustinem si asta e ceea ce am exprimat azi: examinarea de catre CCR a listelor initiale ca parte a procesului de validare", a declarat Gordon.

"Nu este un lucru normal sa revizuiesti listele electorale dupa aflarea rezultatului alegerilor.

Cred ca CCR ar trebui sa raspunda la intrebarea legata de renumararea listelor electorale. Schimbarea listelor initiale si schimbarea rezultatului reprezinta intrebari serioase despre legitimitatea votului pentru un observator din afara. Nu e calea tipica pentru un referendum", a mai declarat emisarul american.

Daniel Constantin, co-lider USL, lasa sa se inteleaga ca persoanele cu acte de identitate expirate nu ar trebui sa fie incluse pe listele electorale permanente

Intr-o conferinta de presa sustinuta luni, 20 august, Daniel Constantin, presedinte PC si co-presedinte USL a lasat sa se inteleaga ca, in opinia sa, persoanele cu acte de identitate expirate nu ar trebui sa fie incluse pe listele electorale permanente.

"Avem legea 370/2004 care spune la articolul 5, alineatul 3 ca 'Listele electorale permanente cuprind, in ordinea numarului imobilelor in care locuiesc alegatorii, numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate'. Cu alte cuvinte, eu asa interpretez, fara sa fiu jurist, ca cei care n-au serie si act de indentitate...".

Daniel Constantin a fost intrerupt apoi de catre premierul Victor Ponta: "Curtea Constitutionala va decide. Noi vom pune la dispozitie cifrele. Cati sunt, unde sunt, cum sunt. Cum interpreteaza CCR nu pot anticipa".

Victor Ponta: Vom transmite luni la CCR datele centralizate privind numarul de persoane si cifrele bazate pe documentele din tara si afara

Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul de Externe vor centraliza in cursul zilei de luni datele solicitate de Guvern si tot luni Executivul vor fi transmise catre Curtea Constitutionala a Romaniei numarul de persoane solicitat de aceasta institutie, a declarat premierul Victor Ponta, inainte de reuniunea conducerii Uniunii Social Liberale.

''Exact cum ne-a cerut Curtea Constitutionala, noi vom pune la dispozitie cifrele bazate pe documentele din intern si pe cele venite din afara. In rest, Curtea Constitutionala va decide cum va stabili, ce va lua in considerare din aceste cifre. (...) Pot sa garantez faptul ca toate cifrele care vor fi transmise astazi catre CCR nu sunt nici inventate nici calculate de noi, sunt cifre bazate pe documentele avute la dispozitie', a punctat seful Executivului.

Vasile Blaga: USL incearca sa creeze confuzie la CCR

Presedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a afirmat luni ca USL depune eforturi pentru a crea confuzie la CCR prin listele electorale pe care le trimite, noteaza Agerpres.

Vasile Blaga

Vasile Blaga

Foto: HotNews / DP

"Noi nu putem sa nu observam ca lucrurile ar trebui sa fie foarte clare pentru toata lumea dupa deciziile CCR din ultima sedinta din 14 august. Evident, vedem toate eforturile pe care le face USL-ul si aste o vedem din declaratiile lor de a incerca sa confuzeze in continuare CCR trimitandu-le mai multe liste in speranta ca il vor mentine mai mult timp pe domnul Antonescu la Cotroceni de unde, practic maine ar trebui sa plece", a afirmat Blaga, inainte de sedinta Biroului Permanent National al partidului.

El considera ca "nicio autoritate a statului roman nu isi poate permite sa incalce legea, nu pot fi scosi de pe listele electorale cetatenii care au actele de identitate expirate si cetatenii romani care au domiciliul in strainatate".

"Eu am mai explicat - ei ( n.r. cetatenii care au actele de identitate expirate) sunt pe liste evident ca sa poata vota, trebuie sa le actualizeze (n.r. listele), sa le aduca la zi si de aceea Evidenta Populatiei lucreaza inclusiv in ziua votului de fiecare data din ultimii 22 de ani. Nu pot fi scosi de pe lista nici cetatenii romani care au domiciliul in strainatate si asta a spus Curtea foarte clar", a mai afirmat Blaga.