Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul sedintei USL, ca vor fi depuse mii de plangeri penale impotriva liderilor PDL "care au impiedicat oamenii sa mearga la vot", precum si impotriva celor care au comis abuzuri in anchetele referitoare la votul de la referendum. El a precizat de asemenea ca va trimite la CCR "cifre, nu liste".

Ponta a declarat de asemenea ca regreta faptul ca CSM are un "calendar politic", intrucat Consiliul Superior al Magistraturii a amanat sedinta dupa intalnirea Curtii Constitutionale de marti.

Principalele declaratii ale premierului:

  • Abuzurile pornite de la Traian Basescu (sunt)  puse in practica de insitutitii de represiune care vor practic sa schimbe rezultatul votului; 7 milioane si jumatate au votat pentru dmitere, nu poti sa schimbi votul cetatenilor decat practic comitand o lovitura de stat incalcand normele statului de drept.
  • De astazi incepand ne vom organiza pt a acorda asistenta juridica oamenilor care sunt supusi presiunilor in aceste anchete., vom formula plangeri penale impotriva celor care au comis aceste abuzuri.
  • Vom depune plangeri penale imp tuturor liderilor PDL care au incalcat prevederile legii referendumului, care au impiedicat cetatenii sa voteze la referendum. Vor fi mii de astfel de plangeri, vrem sa vedem astfel daca procurorii acum, in mod impartial, ii vor cerceta pe liderii PDL care au comis o fapta penala de a impiedica pe cetateni sa voteze.
  • Este o comuna in jud Bbistrita unde primarul PDL si membrii PDL au luat builetinele tutUror cetatenilor si practic acolo nu a votat nimeni. Daca exista impartialitate si aceste cazuri trebuie investigate.
  • In calitatea mea de ministru interimar al Justitiei voi ridica aceasta problema si in sedinta CSM. Astazi trebuia sa avem sedinta csm, s-a amanat dupa seidinta CCR, nush ce vor face daca si CCR va amana iar o decizie, nu stiam ca CSM are acest calendar politic.
  • (...) judecatorului Danilet: imi sunt indifierente amenintarile domniei sale, nu inteleg de ce se ocupa cu politica, cu polemicile politice. Ma intimideaza doar votul romanilor. 
  • Il avertizez pe Danilet sa nu mai ameninte oamenii, ziaristii, oamenii politici
  • Tin sa precizez ca eu trimit cifre, nu liste. Voi trimite catre CCR strict cifrele pe care le-am primit. Eu unul nu le-am vazut.

Precizarea lui Ponta la adresa judecatorului CSM Cristi Danilet se refera la afirmatia pe care acesta a facut-o pe blogul sau. El a scris, referitor la anchetele penale legate de referendum, ca "cine ataca procurorii risca inchisoarea", spunandu-le totodata celor care "instiga la revolte publice impotriva magistratilor" sa lectureze Codul Penal, potrivit Mediafax.

Acelasi indemn este transmis de Danilet celor care "se opun cu violenta verbala sau fizica la desfasurarea activitatilor ce tin de ancheta penala".

"Constat ca in ultimele zile se fac diverse afirmatii cu privire la procurori si la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfasurat. Mai constat ca unii asa zisi analisti/comentatori instiga la revolte publice impotriva magistratilor. Si mai constat ca unii oameni, cercetati sau nu, se opun cu violenta verbala sau fizica la desfasurarea activitatilor ce tin de ancheta penala. Tuturor acestora le spun sa citeasca cu atentie urmatorul articol din Codul Penal introdus in legislatia noastra in anul 2008: ART. 272 ind.1 - Sfidarea organelor judiciare. Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a organului de urmarire penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare in mod nemijlocit la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, politist sau jandarm, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei", scrie Danilet.

In acelasi context, judecatorul a postat si articolele din Codul Penal care definesc instigatorul si complicele la o fapta prevazuta de legea penala savarsita cu intentie, precum si pe cel care prevede ca acestia sunt sanctionati cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor.