Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca "toate institutiile, in special MAI, MAE si toate celelalte structuri guvernamentale, vor fi implicate in oferirea tuturor datelor necesare pentru a putea transmite catre CCR un raspuns cat mai complet si cat mai corect" la solicitarea referitoare la "masuri necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012". Intrebat daca romanii plecati in strainatate, dar care nu au un domiciliu stabil acolo, vor fi scosi de pe listele permanente, seful Executivului aprecizat ca "CCR stabileste aceste lucruri, eu nu o sa ma pronunt cum trebuie calculat", tinand sa sublinieze ca listele electorale permanente si listele pe care s-a votat nu se afla la Guvern ci la Biroul Electoral Central si ca problema principala este de a se vedea daca acestea au fost cu adevarat actualizate inainte de 29 iulie.

Principalele declaratii ale premierului Victor Ponta:

  • Am discutat si am adoptat actele normative pentru incheierea cu succes a discutiilor pe care le avem cu FMI, BM si CE.
  • Am discutat despre punerea in aplicarea a deciziilor CCR referitoare la "masuri necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012".
  • Toate institutiile, in special MAI, MAE si toate celelalte structuri guvernamentale vor fi implicate in oferirea tuturor datelor necesare pentrua putea transmite catre CCR un raspuns cat mai complet si cat mai corect.
  • Intrebare 1: Se mai face stergerea de pe lista, controlul la domiciliu etc. Cum se va produce actualizarea?

    Raspuns: Doar institutional. Am vazut apelul dl Basescu si al PDL. In momentul in care boicoteaza aceste date, este o pierdere de resurse si de timp. Toate bazele de date, intr-un efort coordonat de Ministrul Administratiei, vor fi puse cap la cap.

    Termenul limita este stablit in anexele de la memorandumului, nu mai tarziu de data de 31 august (termenul CCR - n.r.).

  • Intrebare 2: Romanii care sunt plecati in strainatate, fara domiciliu stabil, vor fi luati in calcul?

    Raspuns: CCR stabileste aceste lucruri, eu nu o sa ma pronunt cum trebuie calculat. Eu doar raspund CCR, dupa care Curtea va lua decizia.

    Daca este vorba de listele electorale permanente si listele pe care s-a votat, acelea nu se afla la Guvern ci la BEC.

    Problema este de a vedea daca cu adevarat le-au actualizat (listele electorale inainte de referendum). Fiecare primar trebuie sa vada. 

  • Intrebare 3: Seful FMI i-a spus dl presedinte interimar ca este ingrijorat. Cum comentati?

    Raspuns: Eu ma vad maine cu delegatia FMI, BM, CE. Toata comunicarea si negocierea a fost coordonata si este in sarcina vicepremierului Georgescu. Pe baza a ceea ce am discutat cu dl Georgescu si cu dl Mugur Isarescu, Guvernul Romaniei si-a indeplinit toate obligatiile pe care le avea si maine voi preciza inca o data hotararea Guvernului de a indeplini tot ceea ce se regaseste in scrisoarea de intentie.

  • Intrebare 4: Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a fost marti dimineata la Palatul Victoria. Care au fost temele discutiilor?

    Raspuns: M-a invitat maine la Campia Turzii unde are loc o demonstratie a fortelor aeriene americane si am discutat despre cooperarea noastra strategica.

    Nimeni nu ia in serios absurditatile aparute in Romania, ca iesim din NATO, din UE, ca mergem in URSS.

  • Intrebare 5: In memorandumul adresat administratiei locale ati luat in considerare cererea CCR inainte de erata (3 august) sau dupa (6 august)?

    Raspuns: Am luat in considerare toate cele 3 cereri. Revin, listele electorale nu sunt la Guvern, sunt la BEC. Curtea nu putea sa ne ceara ceva ce nu avem.

  • Intrebare 6: Sa intelegem ca desi ar fi trebuit sa fie facuta actualizarea, sunt autoritati locale care nu au actualizat listele?

    Raspuns: Este o realitate ca nu peste tot s-au actualizat listele.

  • Intrebare 7: Ati stiut acest lucru inainte de referendum?

    Raspuns: Listele au fost facute de Guvernul Ungureanu. Bineinteles ca nu am stiut.