Premierul roman Victor Ponta a declarat luni ca a "invatat lectiile" dupa criza care a zguduit Romania in ultimele saptamani si criticile Uniunii Europene legate de metodele utilizate in incercarea de a-l destitui pe presedintele Traian Basescu, relateaza AFP.

"Mi-am invatat lectiile din aceasta perioada", a spus Ponta, intr-un interviu acordat pentru cinci ziaristi straini, printre care si reporterul AFP, admitand ca "imaginea internationala a Romaniei a fost afectata".

Primul ministru a promis ca nu va cauta "confruntarea" cu rivalul sau de centru dreapta, presedintele Traian Basescu, a carui tentativa de destituire a esuat, din cauza nerealizarii pragului de validare a referendumului de duminica.

"Nu voi cauta confruntarea cu Traian Basescu", a declarat Ponta, in cadrul acestui interviu. "Toata lumea va pierde daca vom continua lupta".

Ponta si Basescu vor trebui din nou sa coabiteze dupa ultimele luni de dispute.

Victor Ponta a subliniat insa ca nu stie care va fi atitudinea rivalului sau. "Este nevoie de doi pentru a dansa tango", a raspuns el la o intrebare legata de "reconcilierea" pentru asigurarea unei perioade de calm politic, dupa cea mai grava criza de la caderea dictaturii comuniste in urma cu 23 de ani.

Presedintele suspendat Traian Basescu a supravietuit unei tentative de destiuire lansata de coalitia de centru-stanga din cauza unui puternic absenteism la referendumul organizat duminica, dar a suferit un major vot negativ.