Tom Gallagher critica in editorialul sau din The Commentator declaratiile facute luni de catre Graham Watson, fost lider ALDE, actual la ELDR (Partidul Liberal Democrat din Europa) pe care-l acuza ca sprijina crearea unui despotism local in Romania si ca l-a sustinut pe Dan Voiculescu. Tom Gallagher preia sintagma folosita intr-un editorial HotNews.ro pentru a descrie insurectia penalilor din Romania.

Tom GallagherFoto: Agerpress

A fost o vreme cand liberalii britanici, in spiritul lui William Gladstone, au insistat ca oamenii din Balcani au un cuvant de spus, iar obiceiul marilor puteri de instituire a monarhiilor straine in regiune ar trebui sa inceteze pentru totdeauna, scrie Gallagher.

Aceste lucruri se intamplau cu un secol in urma. Graham Watson, liberal de top in Europa si timp de multi ani seful liberalilor din Parlamentul European (ALDE), sprijina in zilele noastre crearea unui despotism local in Romania.

Fara Graham Watson, evolutia lui Dan Voiculescu in Romania ar fi fost cu siguranta mai lenta. Watson l-a introdus in grupul ALDE dupa anul 2000, ignorand avertismentele cu privire la fostul functionar al comertului exterior in dictatura lui Nicolae Ceausescu.

Dupa 1989, Voiculescu a dobandit destui bani pentru a lansa un imperiu media care s-a pus in serviciul oricarei parti care a fost mai activa fata de schimbarile reale din Romania, in special mostenitorilor comunismului, Partidul Social Democrat (PSD).

El ramane condamnat de catre instantele din Romania ca informator al fostei Securitati si se confrunta cu acuzatii grave de coruptie, ce urmeaza sa fie judecate de catre Inalta Curte.

Dan Voiculescu a cerut insistent demisia presedintelui Traian Basescu, care si-a folosit autoritatea pentru a transforma elemente cheie ale sistemului de justitie intr-un motor al reformei. La data de 1 mai, acesta a prezis ca in termen de 60 de zile daca Basescu nu va demisiona, atunci va fi suspendat. Suspendarea a venit la 59 de zile dupa ce noul guvern a preluat puterea, isi incheie editorialul Tom Gallagher.

Graham Watson, liderul ELDR, acuza PPE de ipocrizie in tema Romaniei/ T. Basescu a politizat Curtea Constitutionala