Delegatiile PSD si PNL din Parlamentul European au transmis sambata o scrisoare deschisa liderului popularilor din PE, Joseph Daul, in care isi exprima "ingrijorarea si revolta" fata de afirmatiile facute de politicianul francez dupa votul din Parlament in care a fost suspendat presedintele Traian Basescu. Joseph Daul, presedintele grupului PPE, a declarat vineri seara ca "inlaturarea primilor trei oameni in stat, in doar patru zile, prin incalcarea regulamentelor Parlamentului, legilor si a Constitutiei, pot fi considerate lovitura de stat". Europarlamentarii USL considera afirmatiile lui Daul "profund deplasate" si spun ca asteapta din partea acestuia "scuze publice adresate poporului roman, pentru afectarea grava a credibilitatii Romaniei prin acuzatiile sale false".

Scrisoarea deschisa a europarlamentarilor USL catre Joseph Daul:

Domnule Daul, o lovitura de stat nu se face prin referendum national!

In numele delegatiilor europarlamentarilor social-democrati si liberali, din Romania, va transmitem mesajul nostru de ingrijorare si revolta, cu privire la afirmatiile pe care le-ati facut dupa votul din Parlamentul Romaniei, in care a fost suspendat Presedintele Traian Basescu.

Suntem convinsi ca, daca veti verifica atent informatiile pe care le primiti, veti vedea ca acest vot a venit in urma unui aviz acordat de Curtea Constitutionala, si in urma unui vot extins. In acest vot s-au exprimat nu doar parlamentari ai PSD sau PNL, dar si parlamentari din alte grupuri parlamentare, precum UNPR sau UDMR (aceasta ultima formatiune apartinand chiar familiei politice din care faceti si dvs parte!). Prin urmare, acest vot a fost legitimat de parlamentari din trei familii politice europene respectabile.

De asemenea, speram ca stiti ca acest vot, din Parlament, va fi urmat peste trei saptamani de un referendum national, la care romanii vor fi chemati sa se exprime.

Cum poate fi lovitura de stat o procedura care se finalizeaza cu un vot democratic, dupa ce in prealabil a trecut prin Parlament, unde a obtinut un vot mai mare decat numarul parlamentarilor coalitiei de guvernare?

Consideram ca afirmatiile dvs sunt profund deplasate si in total dezacord cu realitatea. Va solicitam sa ne explicati, in acord cu legile in vigoare, la ce v-ati referit cand ati vorbit despre "lovitura de stat" in Romania.

De asemenea, asteptam scuzele dvs publice adresate poporului roman, pentru afectarea grava a credibilitatii Romaniei prin acuzatiile dvs false.

Va multumim,

Delegatia Europarlamentara a PSD (S&D)

Delegatia Europarlamentara a PNL (ALDE)

In urma votului din Parlament privire la suspendarea presedintelui Traian Basescu, Joseph Daul, presedintele grupului PPE, a declarat ca "inlaturarea primilor trei oameni in stat, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si Presedintele tarii, in doar patru zile, prin incalcarea regulamentelor Parlamentului, legilor si a Constitutiei, pot fi considerate lovitura de stat".

"Nu putem spune ca aceasta a fost o lupta politica intre doi adversari, ci un atac concentrat impotriva institutiilor statului, sistemului judiciar si statului de drept. Prim-ministrii europeni nu ar trebui sa actioneze in contradictie directa cu instantele constitutionale, de asemenea judecatorii, la orice nivel, nu trebuie sa se simta intimidati in niciunul dintre statele membre al Uniunii Europene. Institutiile europene ar trebui sa ia masurile corespunzatoare pentru a se asigura ca statul de drept este respectat in toate statele membre.", a mai declarat Daul.