Liberalii pitesteni ii acuza pe social-democrati ca au incalcat protocolul USL, dupa ce ambele functii de viceprimar al municipiului Pitesti au fost ocupate, miercuri, de reprezentanti ai PSD, relateaza Agerpres.

Reprezentantii PNL Arges sustin ca intelegerea initiala prevedea ca cele doua functii de viceprimar sa fie impartite intre liberali si social-democrati, insa din partea PSD au fost nominalizati doi candidati, Cornel Constantin Ionica si Laurentiu Zidaru, ambii iesiti castigatori la votul din Consiliul Local.

Consilierul local Radu Perianu, nominalizat de liberali pentru unul dintre posturile de viceprimar, a cerut sa se mentioneze in procesul verbal al sedintei incalcarea protocolului USL.

"Cert este ca s-a incalcat un protocol. Teoretic, ii putem chiar actiona in instanta, pentru ca protocolul este un document juridic, dar nu cred ca se va ajunge aici", a declarat ulterior Radu Perianu.

Prima propunere pentru functia de viceprimar a venit din partea primarului Tudor Pendiuc, aflat la al saselea mandat. Acesta l-a nominalizat pe Cornel Constantin Ionica, alaturi de care a lucrat si in perioada 2004-2012.

Surpriza a venit din partea grupului PSD, care a facut o a doua propunere, in persoana consilierului Laurentiu Zidaru, aflat la primul mandat. La randul lor, liberalii l-au propus pe avocatul Radu Perianu, dar acesta nu a reusit sa obtina un numar suficient de voturi, intrucat social-democratii detin, singuri, majoritatea absoluta in Consiliul Local Pitesti.

USL a obtinut, in urma alegerilor din 10 iunie, 16 din cele 23 de mandate de consilier local, dintre care 13 au revenit PSD si doar trei PNL. Alianta pentru Arges si Muscel, formata din PDL si PNTCD, a obtinut patru mandate de consilier local, iar PP-DD trei mandate.

Luni, la Alba Iulia, Florin Roman, vicepresedinte al PNL Alba, a fost ales vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Alba, alaturi de democrat-liberalul Alin Cucui, in urma unei "aliante" dintre PNL si PDL. Social-democratii i-au acuzat pe liberali de "tradare pe fata" si de incalcarea protocolului USL.

Daca in ultimele doua saptamani, in randurile USL se vehicula ideea unei intelegeri cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu, la sedintele de constituire desfasurate luni atat pentru CJ, cat si pentru CL Alba Iulia, a fost 'refacuta' Alianta D.A., spre profunda nemultumire a social-democratilor.

Presedintele PSD Alba, Ioan Dirzu, a afirmat ca ceea ce s-a intamplat luni a fost "o incalcare clara a protocolului USL Alba".

Dirzu a subliniat ca USL este in Alba "intr-un blocaj", adaugand ca in perioada imediat urmatoare conducerea centrala a USL va trebui sa ia anumite decizii in ceea ce priveste judetul Alba.

Sambata, la Caras-Severin, s-a iscat un conflict in cadrul USL din cauza modului de nominalizare a vicepresedintilor Consiliu Judetean.

Reprezentantii PSD au parasit sala in care se desfasura sedinta de constituire a noului Consiliu Judetean Caras Severin, in momentul in care liberalii au nominalizat doi consilieri pentru functiile de vicepresedinti ai CJ, fapt neacceptat de social-democrati, care au sustinut ca, astfel, a fost incalcat protocolul USL incheiat la nivel national, relateaza Agerpres.

Reprezentantii PSD au precizat ca, potrivit protocolului, unul din cei doi vicepresedinti ar fi trebuit sa fie social-democrat. De asemenea, acestia au criticat si faptul ca USL nu s-a constituit, in cadrul Consiliului Judetean, ca grup politic unitar.

Liderii liberali au sustinut insa ca nominalizarile au fost facute respectand negocierile purtate inca dinaintea campaniei electorale.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean, Sorin Frunzaverde, care e si vicepresedintele PNL, a precizat ca "in Caras-Severin, nu a avut loc, niciodata, o discutie despre un vicepresedinte PSD in CJ".

In absenta consilierilor PSD, liberalii Ionesie Ghiorghioni si Ilie Iova au fost alesi vicepresedinti ai Consiliului Judetean Caras-Severin, cu cate 23 de voturi pentru si cate un vot anulat.