Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a afirmat marti ca a infiintat Initiativa Civica - organizatia non-guvernamentala de centru-dreapta - pentru a ii strange alaturi "pe toti cei care se simt dezamagiti de actuala viata politica din Romania", si ca aceasta se va dezvolta "de jos in sus", inspre ea venind si membri din PDL sau PNL. Raspunzand unei intrebari adresata de cititori in cadrul intalnirii online HotNews.ro, Ungureanu a declarat ca, pe masura ce va "capata greutatea necesara", se va putea alatura unor partide precum PDL sau partidul Noua Republica, pentru a forma o platforma capabila sa intre in alegerile din toamna cu candidati proprii, "unificand in acest fel dreapta".

Mihai Razvan UngureanuFoto: Hotnews

Mihai Razvan Ungureanu:

  • Am infiintat aceasta Initiativa Civica cu planul clar de a strange alaturi de echipa mea si de mine pe toti cei care se simt dezamagiti de actuala viata politica din Romania, de figurile politice romanesti si care au inca resursa de a se implica si civic si politic in viitorul apropiat.
  • Sunt oamenii care nu se regasesc in comportamentul politic actual si care doresc o schimbare profunda a modului de a face politica si de a guverna. Initiativa prinde radacini astazi, porneste de jos in sus. Nu este o matrice care se aplica de sus in jos, se ancoreaza in societate si creste pe seama aderentilor ei. Daca se va pune la un moment dat problema si aderentii o vor dori, se va putea transforma in partid politic.
  • Deocamdata forma asociativa este cea mai larga si flexibila modalitate de a-i cuprinde pe cei despre care vorbesc aici. Catre initiativa vin chiar si membri de partid: PDL, PNL, care considera ca este nevoie de o reconstructie a vietii politice in Romania, nu de o reciclare a vietii si figurilor politice. Ingredientul principal al Initiativei Civice este increderea, care este un deficit major in societatea noastra.
  • Nu este o formula artificiala si pe masura ce ea va creste va capata greutatea necesara pentru a articula alaturi de partide, cum este PDL sau alte partide care se recunosc in dreapta, unele pe cale de a se naste (Noua Republica) o platforma capabila sa intre unitar, coeziv in alegerile din toamna. Sa propuna candidati proprii, unificand in acest fel dreapta.

Noua Republica urmeaza sa fie lansat pe 23 iunie, a declarat luni liderul miscarii, Mihai Neamtu. "In contextul disolutiei interne in mai multe zone ale PDL-ului, apare o noutate. Noutatea este aceasta a unui partid de centru-dreapta, care si-a depus actele la Tribunal, care are 30.000 de semnaturi, care are 40 de filiale si care se va lansa public peste o saptamana, pe 23 iunie", a declarat Mihail Neamtu, duminica, invitat la B1TV.