Premierul Victor Ponta a plecat luni seara in Afganistan pentru a vizita trupele militare romanesti aflate in misiune. Vizita are loc in timp ce presedintele Traian Basescu se afla la summitul NATO impreuna cu ministrii Apararii si de Externe, iar vizitele in teatrele de operatiuni au fost pina acum apanajul presedintelui si al ministrului Apararii. In ultimele saptamini, Victor Ponta si ministrul Andrei Marga au spus in repetate rinduri ca Traian Basescu nu este singurul vector al Romaniei in chestiuni de politica externa, totul culminind cu declaratia premierului care spunea vineri ca "presedintele tarii merge in general in strainatate si nu reprezinta pe nimeni, decat pe el". Basescu a evitat pina acum sa dea o replica acestor atacuri.

Victor PontaFoto: Agerpres

Inainte de plecare, premierul a sustinut o declaratie de presa in care a dat asigurari ca Romania isi va respecta angajamentele. "Daca astazi, la Summitul NATO si peste tot pe plan international, Romania este considerata un partener serios si credibil, meritul principal revine militarilor romani care sunt acolo, intr-adevar, in prima linie si care si-au facut de fiecare data datoria cu o abnegatie si un profesionalism care ne-au adus multumirile si recunostinta partenerilor nostri internationali", a declarat Victor Ponta.

Principalele declaratii ale lui Victor Ponta inainte de plecarea in Afganistan:

  • Daca astazi, la Summitul NATO si peste tot pe plan international, Romania este considerata un partener serios si credibil, meritul principal revine militarilor romani care sunt acolo, intr-adevar, in prima linie si care si-au facut de fiecare data datoria cu o abnegatie si un profesionalism care ne-au adus multumirile si recunostinta partenerilor nostri internationali.
  • Vorbim foarte rar sau foarte putin despre militarii romani aflati in teatrele de operatiuni. De obicei vorbim doar cu ocazia unor tragedii.
  • Eu vreau sa merg sa le  spun inca o data ca sunt apreciati, ca avem aceasta recunostinta pentru ceea ce ei fac acolo si ca ne preocupa activitatea lor.
  • Dincolo de disputele politice interne, prezenta lor si activitatea lor dovedesc ca Romania are o armata profesionista, capabila, laudata de toti partenerii nostri.
  • Al doilea mesaj pe care vreau sa il dau este in special catre militarii care sunt acolo. Vreau sa cunosc care sunt problemele de zi cu zi cu care ei se confrunta, daca putem sa imbunatatim situatia lor de acolo, daca putem sa imbunatatim situatia familiilor lor ramase aici in tara.
  • Vreau, mai ales, sa discut si despre planurile lor de viitor. Cred ca acesti oameni, cand se vor intoarce, dupa ce si-au facut datoria in aceste teatre de operatiuni, trebuie nu doar sa primesca o decoratie, un grad, o multumire din partea autoritatilor romane, dar mai ales sa stie ca au un viitor aici in tara, un viitor in institutii publice, in armata romana, sau in alte
    institutii civile.
  • Al treilea mesaj este unul de seriozitate, de maturitate si de predictibilitate in ceea ce priveste Romania ca tara si angajamentele pe care noi ni le-am asumat. Nu sunt angajamentele doar ale unui presedinte, sau ale unui Guvern, sau ale unui regim politic ci sunt ale Romaniei si sunt sustinute si de presedinte, si de Guvern, si de toate fortele politice si repet, indiferent de disputele  care apar pe plan intern pe plan intern, dincolo de granitele tarii, Romania trebuie sa se comporte responsabil, trebuie sa isi respecte toate angajamentele si trebuie sa dovedeasca ca este un partener serios si credibil.
  • Voi transmite in numele Guvernului Romaniei multumirile, aprecierea pe care o am pentru militarii aflati acolo, pentru toata armata Romaniei.
  • Din motive de securitate, orice alte detalii cu privire la vizita le veti afla la momentul intoarceriii.

Premierul s-a intalnit recent cu secretarul general al NATO si a anuntat ca Romania isi va respecta integral obligatiile asumate anterior ca membru NATO, inclusiv in cazul operatiunilor din Afganistan, informeaza Mediafax.

La randul sau, presedintele Basescu a declarat, duminica seara, la Summitul NATO de la Chicago, ca este nevoie de solidaritate in randul tarilor NATO privind participarea la misiunea ISAF din Afganistan, punctand ca in timp ce unii isi sacrifica militarii in Afganistan, altii isi retrag trupe inainte de inchiderea misiunii si precizand ca nu doreste sa atace nicio tara, asa cum nu ataca nici puterea politica din Romania. Presedintele a aratat ca Romania desfasoara in prezent 1.040 de militari combatanti, 76 de jandarmi instructori si 23 de militari in misiunea EULEX a UE.

Presedintele a aratat ca Romania va ramane angajata in Afganistan pana la finalizarea retragerii misiunii ISAF a NATO, in 2014, iar obiectivul militarilor romani va fi consolidarea situatiei de securitate in zona Zabul, aria de responsabilitate a Romaniei.

Traian Basescu a mai adaugat ca, dupa incetarea misiunii NATO in Afganistan, prevazuta pentru 2015, Romania va participa financiar, timp de 3 ani, la asigurarea securitatii afgane, insa nu a precizat despre ce suma este vorba, informeaza Agerpres.

Ministrul de Externe Andrei Marga declarase, in urma cu o zi, ca Romania ar putea aloca 500.000 de dolari pentru finantarea fortelor afgane de securitate, decizia urmand sa fie anuntata la sectiunea dedicata Afganistanului in cadrul Summitului NATO de la Chicago.