Liderul grupului socialistilor si democratilor (S&D) din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, miercuri, la Strasbourg, ca presedintele Traian Basescu este, in opinia sa, un lider autoritar si ca ar fi bine daca acesta ar alege calea dialogului cu protestatarii si cu opozitia, relateaza Mediafax.

Swoboda, care a fost ales marti presedinte al grupului socialistilor si democratilor din cadrul Parlamentului European, le-a spus jurnalistilor romani ca autoritatile de la Bucuresti, inclusiv presedintele Traian Basescu, ar trebui sa dialogheze cu protestatarii care au iesit in strada in ultimele zile. Acesta a adaugat ca presedintele ar trebui sa vorbeasca cu protestatarii despre nevoile si ingrijorarile acestora si guvernantii ar trebui sa schimbe politica de reduceri bugetare drastice.

"Austeritatea si nevoia de a face economii este una, insa este inacceptabil ca multi oameni saraci sa devina si mai saraci", a adaugat Swoboda.

Swoboda considera ca presedintele Basescu, in special, ar trebui sa dialogheze cu protestarii, intrucat, printre misiunile unui lider politic se numara si aceea de a uni cetatenii unei tari, nu de a-i dezbina.

Intrebat daca si asupra Romaniei Parlamentul European ar putea initia o rezolutie, ca in cazul Ungariei, Swoboda a precizat ca vor exista niste audieri in PE despre situatia din Romania. Oficialul european si-a exprimat ingrijorarea ca pentru ce se intampla in Romania si despre protestele din ultimele zile.

"Avem o mare ingrijorare despre ceea ce se intampla in strada, despre cum sunt tratati protestatarii si suntem impotriva oricarei forme de violenta. Ar trebui sa aiba loc demonstratii pasnice, iar politia si fortele de ordine ar trebui sa aiba mare grija cum ii trateaza pe demonstranti", a declarat Swoboda.

Intrebat daca situatia politica din Romania seamana cu cea din Ungaria, iar Basescu este un lider autoritar, liderul grupului S&D a raspuns: "Din experienta mea si analizand ceea ce se intampla in Romania, as spune ca Traian Basescu este un lider autoritar si cred ca ar fi bine daca s-ar schimba si ar opta pentru dialog, in special cu societatea civila".

Austriacul Hannes Swoboda a fost desemnat la sefia grupului socialistilor si democratilor din PE dupa ce fostul presedinte al grupului, Martin Schulz, a fost numit presedinte al PE.