Uniunea Social Liberala a depus joi motiunea de cenzura la adresa guvernului, intitulata "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol", in care initiatorii sustin ca fraudarea alegerilor este de fapt miza proiectului de lege de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, pentru care executivul si-a angajat joi raspunderea in parlament.

Proiectul privind comasarea alegerilor este un demers discretionar,unilateral si antidemocratic al actualei puteri, se arata in textul motiunii.

In textul motiunii se precizeaza ca fraudarea alegerilor este "adevarata miza a comasarii alegerilor".

"Angajandu-si raspunderea in fata Parlamentului pe un proiect de lege anti-democratic, Guvernul Boc demonstreaza o data in plus existenta in interiorul sau a unei crize si a unei dezorientari in ceea ce priveste pierderea masiva a increderii romanilor, scopul real al acestei angajari de raspundere nefiind binele tarii ci pur si simplu nevoia PDL de a-si asigura, pentru 2012, un calendar electoral cat mai favorabil. Ce altceva ar mai putea face acest guvern - care, in acest moment, se bucura de increderea a doar 7% dintre cei pe care-i guverneaza - pentru a mai putea emite pretentii la un eventual alt mandat, decat sa manipuleze si sa incerce sa deturneze rezultatele procesului electoral din 2012?", scriu initiatorii.

Comasarea alegerilor este un simulacru de procedura legislativa, sustin initiatorii.

In textul motiunii se precizeaza ca argumentul principal invocat in sustinerea acestei anomalii nedemocratice care este legea comasarii alegerilor, a fost reducerea cheltuielilor din fondurile publice.

"Acest argument enuntat de domniile voastre, stimati guvernanti, este hilar si totodata revoltator", sustin initiatorii. "Ati afirmat ca organizarea simultana a alegerilor ar reduce cheltuielile la jumatate, respectiv la aproximativ 22 milioane de euro, de la 43 de milioane de euro, dar in acelasi timp ati incurajat si incurajati risipa banului public, prin construirea de patinoare la sume exorbitante, cum a fost cel de la Brasov care a inghitit 12 milioane de euro, sau alte obiective inutile, precum telegondola din Bucuresti, in valoare estimata de 20 milioane de euro", se arata in text.

Mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte, precizeaza initiatorii.

"Intreaga procedura de angajare a raspunderii este una abuziva, nedemocratica si adanceste criza de legitimate cu care deja va confruntati (...) Promovand legea comasarii alegerilor, prin procedura angajarii, veti reporta aceasta criza de legitimitate si pentru urmatorii 4 ani. Vom avea alesi locali nelegitimi, un Parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de tansfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati toxice nesocotind vointa electoratului", se mai arata in textul motiunii.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat, imediat dupa ce premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea pe legea pentru comsarea alegerilor, ca opozitia depune joi motiune de cenzura, iar daca aceasta nu trece de Parlament USL va contesta legea la Curtea Constitutionala.

Textul motiunii va fi citit luni, 19 decembrie, iar dezbaterea si votul vor avea loc joi, 22 decembrie. Textul este semnat de Puiu Hasotti (PNL), Ilie Sarbu (PSD), Calin Popescu Tariceanu (PNL) si Mircea Dusa (PSD).

Reamintim ca procedura de asumare a raspunderii e utilizata pentru trecerea unui proiect legislativ fara dezbatere prin Parlament. Proiectul de lege e considerat votat daca o eventuala motiune de cenzura la adresa Guvernului nu intruneste majoritatea voturilor. Daca motiunea de cenzura e votata de jumatate plus un vot din numarul total al parlamentarilor, Guvernul pica.