Intoarcerea lui Victor Ponta de la Bruxelles si refuzul acestuia de a-l ierta pe Mircea Geoana tulbura din nou apele in interiorul PSD. In timp ce social-democratii se asteapta ca Geoana sa fie exclus din partid peste cateva zile, surse din PSD sustin ca presedintele Senatului isi pregateste terenul pentru o noua formatiune politica. Mircea Geoana a recunoscut voalat intr-un interviu la The Money Channel planurile sale politice. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca, daca va fi exclus din PSD, Geoana va demara o noua miscare politica sustinut de Marian Vanghelie si UNPR-ul lui Gabriel Oprea.

Va merge Geoana la UNPR-ul lui Oprea? Foto: AGERPRES

O noua platforma de centru stanga. Sursele citate sustin ca planul lui Mircea Geoana prevede ca alaturi de partidul lui Cosmin Gusa, PIN (condus in prezent de Lavinia Sandru) sa infiinteze o platforma de centru stanga. Cu aportul lui Cosmin Gusa, proiectul ar fi sustinut puternic din umbra de Marian Vanghelie, liderul de la PSD Bucuresti, intrat in conflict direct cu presedintele PSD, Victor Ponta, dupa ce acesta i-a taiat prerogativele decizionale la nivelul organizatiei.

Contactat de HotNews.ro, Cosmin Gusa a negat orice implicare. "M-am retras din politica din 2008 si va asigur ca nu am nicio legatura cu Geoana sau cu vreo miscare sau platforma. I-am oferit consultanta lui Mircea Geoana pe vremea cand era presedinte de partid, nu am mai vorbit cu el de mult timp", a declarat Gusa.

Sursele citate sustin ca poiectul va prinde contur daca Geoana va fi exclus din partid, acesta urmand sa plece cu o serie de parlamentari fideli, fiind vorba de aproximativ 14 senatori si deputati si trei sefi de organizatii, aflati in conflict cu Victor Ponta.

Proiectul vizeaza electoratul de centru stanga, si promoveaza o doctrina crestin sociala iar la alegerile din 2012 ar fi inclus sub umbrela platformei lui Gabriel Oprea. Astfel, atat Geoana cat si Vanghelie ar putea candida la alegerile din 2012 reprezentand electoratul de centru stanga.

De altfel, Mircea Geoana a vorbit intr-o emisiune la The Money Channel despre viitorul sau politic in cazul in care va fi exclus din partid. "Merg si fac politica inainte. Cum, cu cine, nu stiu. Sunt un om cu convingeri politice profunde, sunt un social-democrat profund, pot fi denumit de centru, centru-stanga. Sunt un om care intelege si nevoia unor sub-curente ideologice in partidul nostru. Cred ca si mesajul social-liberal e important. Cred ca este loc si de un curent social-crestin, baza noastra electorala este in mediul rural, mai degraba social-crestina", a spus Geoana la The Money Channel.

Geoana, curtat de oamenii lui Oprea. UNPR a anuntat de cateva luni o platforma de centru stanga care sa reuneasca formatiuni politice, sindicate si patronate, sub titulatura Uniunea Social Progresista (USP), ca alternativa pentru electoratul de stanga care nu voteaza Uniunea Social Liberala (USL) a lui Ponta si Antonescu.

Totodata, presedintele UNPR, Marian Sarbu, a declarat ca Mircea Geoana este binevenit daca doreste sa participe la un dialog despre stanga, in constructia USP. "Este binevenit si daca vrea sa participe la acest dialog cred ca are ceva de spus. Are idei de stanga, este un politician cu alonja internationala. (...) USP isi propune sa atraga toate personalitatile care gandesc si actioneaza sub doctrina social-democrata, sub doctrina de stanga, progresista", a declarat Srabu citat de agentia Agerpres.

Potrivit surselor HotNews.ro, Mircea Geoana este sustinut mediatic de Dan Voiculescu care i-a acordat acces la televiziunile sale pentru a se apara in fata social-democratilor "de atacul lui Ponta". "Voiculescu ii este dator lui Mircea Geoana pentru functia de vicepresedinte al Senatului in sesiunea trecuta. Totodata, Voiculescu a fost dat la o parte din forul decizional al USL de catre Victor Ponta, fapt pe care seful Antenelor l-a inghitit cu noduri", au declarat sursele social-democrate.

Replierea lui Iliescu si Nastase. Ofertele si scenariile legate de strategia lui Mircea Geoana au creat tensiuni in interiorul PSD. Iliescu si Nastase au facut un pas inapoi, anuntand ca renunta la inlocuirea sau revocarea lui Geoana de la Senat, in timp ce Ponta cere in continuare excluderea acestuia din partid.

Mircea Geoana este asteptat duminica sa dea explicatii la Comisia de Integritate a PSD. Sursele HotNews.ro sustin ca membrii comisiei sunt oamenii lui Victor Ponta si exista toate premisele ca Geoana va fi exclus din partid. In ciuda eforturilor greilor PSD, Ion Iliescu si Adrian Nastase, Ponta nu a renuntat la ideea de excludere a lui Geoana si saptamana viitoare se asteapta noi tensiuni in partid.

In martie 2011, Mircea Geoana a fost la un pas de excludere din PSD dupa ce in presa a aparut informatia ca acesta s-a intalnit cu lideri PSD din teritoriu la hotelul Ramada pentru a pune la cale infiintarea unui nou partid. Geoana si apropiatii sai s-au intalnit la hotel Ramada pentru a discuta despre un proiect politic, iar in cadrul reuniunii s-au impartit formulare pentru racolarea de membri.

Victor Ponta si Liviu Dragnea au convocat in regim de urgenta o sedinta a Biroului Politic in care au propus excluderea acestuia din partid. Ion Iliescu si Adrian Nastase au fost cei care i-au luat atunci apararea lui Mircea Geoana.

De precizat ca si Adrian Nastase a speriat in 2005 conducerea PSD negociind cu partidul lui Dan Voiculescu PC plecarea sa din PSD imreuna cu alti 15 parlamentari. La vremea respectiva partidul a evitat excludarea lui Nastase.