Presedintele Traian Basescu va efectua saptamana aceasta - incepand de marti - o vizita in SUA, la Washington, au declarat pentru HotNews.ro surse din capitala SUA si de la Bucuresti.

UPDATE 1: Presedintia a confirmat informatia si informeaza, intr-un comunicat oficial, ca Basescu "se va afla la Washington, in data de 13 septembrie a.c., intr-o vizita de lucru, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale intre Romania si Statele Unite ale Americii".

Agenda presedintelui Romaniei in capitala Statelor Unite nu este deodamdata cunoscuta.

Aceasta este prima vizita a lui Traian Basescu la Washington in mandatul lui Barack Obama. Basescu s-a intalnit la Washington, in martie 2005, cu predecesorul lui Obama, George W. Bush.

Vizita vine in contextul in care Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania a fost parafat la inceputul lunii iunie, la Washington, de sefii celor doua echipe de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.

Parafarea acestui document este un moment procedural prealabil semnarii acordului, dupa cum explica ministerul roman de Externe, la acel moment.

CSAT a aprobat, in 4 februarie 2010, acceptarea invitatiei din partea partii americane de a participa la noul proiect de scut antiracheta in Europa. Scutul american antiracheta va fi implementat in patru etape si presupune, pentru Romania, gazduirea de interceptori terestri, respectiv rachete de interceptare SM-3 (standard missile) tip Block 1B, care vor deveni operationale din 2015.

Romania nu va gazdui baze radar, nu va cumpara rachete interceptoare SM-3 si nu va plati pentru instalarea sau amenajarea locatiei.