In loc sa se concentreze pe daramarea guvernului, prin motiune de cenzura, asa cum ii sta bine unei opozitii, se aud din ce in ce mai multe voci si planuri de "daramare" a presedintelui. In niciun stat european n-am auzit ca opozitia sa-si doreasca plecarea presedintelui. Si din acest punct de vedere avem o democratie originala.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Ideea ca premierul, guvernul si partidul asculta orbeste de presedinte este o ipoteza care nu s-a confirmat cu ocazia ultimei remanieri, nu rimeaza nici cu repetatele acuze aduse guvernului de catre presedinte, apropos de lentoarea cu care restructureaza statul obez. Iar numirea premierului, dupa bunul plac al presedintelui, fara o majoritate parlamentara care sa-l sustina, s-a dovedit iluzorie in cazurile Lucian Croitoru si Liviu Negoita.

Si atunci, care sa fie motivele pentru care opozitia politica, la care se adauga sindicatele si mogulii de presa, isi propun sa-l alunge si pe presedinte, simultan cu guvernul? O intrebare la care nu-mi propun sa gasesc acum un raspuns.

1.De departe, cea mai dura prevestire vine dinspre Sorin Ovidiu Vantu, care spune ca "peste trei luni Presedintele Basescu va fi istorie". Curios este faptul ca procedurile legale de suspendare a presedintelui nu se reduc la 3 luni, ci la mult mai mult. Sa nu stie ce vorbeste SOV? Sau stie foarte bine?

2.Cotidianul Romania Libera transcrie astfel o discutie cu un revolutionar, in articolul "Papusarii din spatele mitingului de la Cotroceni". Nelu Florea (zis Pluto): "A fost ca o incalzire pentru mitingul de pe 7 octombrie, cand il vom da jos pe Basescu. Eu sunt alaturi de politisti pana mor. Suntem mai multi revolutionari care am fost la miting si la mars. Numai eu am numarat vreo 20. Suntem sustinuti si de Ponta, si de Crin. Pe 7 (octombrie) nu plecam acasa pana nu-l dam jos pe Basescu. Sa speram ca fara violenta. Daca incep sa traga, trag si eu. Vineri a fost asa, un inceput, am testat terenul", ne-a declarat revolutionarul Nelu Florea, zis Pluto. El crede ca - fara Basescu o sa ne fie mai bine".

3.In comunicatul sedintei CSAT de azi, joi, exista o fraza sibilinica: "Presedintele Traian Basescu a precizat ca Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa intervina in forta in cazul violentelor provocate de clanuri sau grupari din zona crimei organizate. In acest sens, presedintele Romaniei a accentuat necesitatea unei politici de toleranta zero in cazul incalcarii legii, inclusiv in situatiile in care se aduce atingere demnitatii si integritatii fizice a personalului M.A.I." Exista informatii despre activitatea unor astfel de grupari, in viitorul apropiat?

4.Opozitia este pregatita sa initieze o motiune de cenzura pentru demiterea cabinetului Boc si sa declanseze procedura de suspendare a presedintelui, daca Traian Basescu va promulga Legea pensiilor. Faptul ca opozitia nu discuta pe fond ce e bine si ce e rau in Legea pensiilor, faptul ca este ceruta de FMI ca o conditie pentru finantarea in continuare a deficitelor Romaniei, ma face sa cred ca nu continutul legii este in discutie ci doar pretextul pentru a declansa proteste de strada si din acest motiv. Iar suspendarea presedintelui nu poate avea drept pretext legal promulgarea unei legi. Totul este, oare, pregatirea populatiei, pentru evenimente decisive?

Liderul PSD, Victor Ponta, a anuntat ca au fost stranse circa doua milioane de semnaturi, atat pentru demiterea Guvernului, cat si pentru suspendarea presedintelui. Victor Ponta nu face niciun secret din solicitarea adresata cetatenilor de a iesi pe strazi in ziua votarii motiunii, pentru a pune o presiune "democratica" pe guvern, obligandu-l sa plece.

5. Liderul PC, Dan Voiculescu are si un calendar pentru acest obiectiv:

  • Crearea unei majoritati parlamentare care sa sustina initiativa de suspendare a presedintelui.  Termen: 25 octombrie 2010. 
  • Supunerea la vot in Parlament a propunerii privind suspendarea lui Traian Basescu.
  • Termen: 15 noiembrie 2010.
  • Depunerea motiunii de cenzura, adoptarea acesteia si nominalizarea unui nou prim-ministru. Termen: 22 noiembrie 2010.
  • Organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui. Termen: 19 decembrie 2010.
  • Organizarea alegerilor prezidentiale anticipate. Termen: 20 martie 2011.

Totul pare pregatit in cele mai mici detalii, iar operatiunea de "fezandare" a populatiei este in toi. Nu reusim in "trei luni", apelam la planul B, care dureaza mai mult. Chiar si Mircea Geoana a inceput sa trepideze la ideea de a-si petrece la Cotroceni cateva luni din viata, devenind mult mai vocal impotriva guvernului si a presedintelui.

6.Elena Udrea da de inteles ca stie si ea ce se pregateste. Astfel tot astazi, joi, scrie pe blogul personal:

"Se pare ca "baietii buni" se asaza in formatie de lupta, condusi in batalie de Vantu cel neinfricat, pentru a lovi decisiv in Traian Basescu. In ziua in care Vantu spune ca "Basescu trebuie sa devina istorie in trei luni", se porneste o campanie de presa impotriva mea.

7. Liderii confederatiilor sindicale au decis, joi, sa organizeze proteste comune, astfel ca mitingul anuntat pentru 7 octombrie ar putea fi amanat pentru ca actiunea sindicala sa poata fi pregatita, avand in vedere ca se mizeaza pe participarea a 70.000 - 80.000 de oameni.

Faptul ca programele economice ale opozitiei nu au solutii la situatia dramatica in care se gaseste Romania nu mai este cine stie ce secret. O spune clar Mugur Isarescu, poate cea mai credibila voce din societate: "drumul pomenilor, al mitei electorale, al populismelor gaunoase ne duce direct in iad". Il aud oare cetatenii romani? 20 de ani de experimente cu statul social, care a dat cetatenilor ce-a scapat de la furat, pentru cumparare de voturi, or fi fost suficienti, sa ne invatam minte?

Asistam, se pare, la o coalitie ad-hoc, opozitie, sindicate, moguli, revolutionari de meserie, trusturi de presa, care-si propun, nici mai mult nici mai putin, rasturnarea nedemocratica, prin forta, atat a guvernului cat si a presedintelui Basescu. Un fel de mineriada mai soft. Cat ne-au costat adevaratele mineriade se pare ca am cam uitat cu totii.

Pretentia opozitiei ca va scoate bani din piatra seaca (din evaziune-ar fi bine, dar n-a reusit niciun guvern pana acum), ca va da inapoi salariile taiate, ca va creste pensii, salarii, salariul minim, pensia minima, va scadea impozite, CAS, va curge lapte si miere daca vine la guvernare, trezeste o singura, legitima, intrebare: Cat de prosti ne credeti?