Becali incearca sa impuna, cu mijloace primitive, ceea ce altii reusesc cu metode mai sofisticate: sa se substituie statului, sa-l intimideze si, in final, sa-l cucereasca. Statul captiv nu e inventia unui cioban. De la Vantu sau Patriciu, Mazare de la Constanta sau dom' Costel de la Craiova, penalii mari si mici ne propun, in esenta, un sigur lucru: regulile lor. Aflam de la ei, de la marii suspecti ai Romaniei, ca statul e slab, prost administrator, abuziv, ca actioneaza arbitrar si iresponsabil. Lor, insa, totul le e permis. Cu ei, se vor gasi triburi intregi de borfasi si psihopati sa se solidarizeze. Va enervez si eu putin cu rapitorul din Pipera.

  • Becali e un erou pentru borfasi si psihopati. Romania fiind patria lor, valul de simpatie curge natural. A ne scuti de indignari patriotice. Spatiul public este azi luat ostatic, statul e captiv si incearca sa se elibereze. Restul e complicitate.  
  • Stupefiant: victimele se indragostesc lulea de calaul lor. Ziaristi care au luat pumni in ochi, personaje umilite, scuipate in gura de Becali (vezi cazul CTP), se simt datoare sa atace statul care i-a eliberat temporar de calaul lor. Sindromul Stockholm, nascut din ultra-populism. Orice solidarizare cu borfasii e triumful anarhiei asupra ratiunii. 
  • Opinia publica e agresata cu false dezbateri: e bine sa furi, sa rapesti, sa torturezi, sa-ti faci singur dreptate intr-un stat diluat? Ele, falsele dezbateri, legitimeaza subtil infiintarea si functionarea unui stat paralel, nelegitim. Romania se intoarce la sfarsitul unor aparente dezbateri publice la comuna primitiva, la trib. Fiecare cu pestera lui.
  • Asistam la o mineriada politico-mediatica impotriva justitiei si statului de drept, la generalizarea abjectiei. Cinismul de Pipera s-a aliat cu prostia, banii cu spirite sarace, ticalosia extrema cu politica de bodega. Criza morala bate criza economica.
  • Vedem si o justitie mai curajoasa, supusa unor presiuni publice infernale si totusi ferma. Toata simpatia pentru judecatori si dispret etern pentru formatorii de opinie indignati ca pierd monopolul prostiei.
  • In cazul Becali, statul captiv avea de ales intre doua solutii: eliberare sau capitulare. Voi ce ati fi ales?
  • Cazul Becali spune totul despre statura morala a cetatenilor care compun azi Romania - tara in care miliardarii devin cazuri penale numai daca borfasii incep sa se toarne intre ei. Constiinta civica se trezeste la comanda in emisiuni televizate, si moare subit in fata lui Becali, Vantu, Patriciu etc
  • Lideri politici ca Geoana sau Antonescu si-au dat masura micimii lor. Nici urma de ratiune, de minima responsabilitate in mintile lor invaluite in perdele de fum.
  • Pentru urmatoarele 25 de zile Romania e o tara libera de Gigi Becali, dar luata cu asalt de victimele si de fantomele lui. Gigibecalismul e contagios, ca otevismul, populismul si alte isme toxice. Astazi, isteriile colective inabusa mintile lucide. Romania nu e lovita de criza economica, ci de o criza colectiva de gandire sanatoasa.
  • Va simtiti prizonieri in cosmarul Gigi Becali? V-ati saturat? Va ajunge otrava picurata de SRS, de CTP si alte intiale celebre? Eliberati-va de obsesiile lor. Contraziceti simplu poporul de borfasi si psihopati razand cu pofta de propria voastra neputinta.

P.S.Nu ma plictisiti cu Basescu, va rog. E despre cu totul altceva aici. Amatorilor de scenarii proaste: mergeti pe alte site-uri.