Dragnea, Tariceanu si Tudose bat cu putere de ceva timp la usa celui mai detestabil grup de tari din Uniunea Europeana, aruncand priviri speriate peste umar. Prin tot ce fac si spun in ultima vreme, liderii PSD si ALDE imping Romania pe drumul urmat de Ungaria lui Orban si de Polonia lui Kaczynski, marii copii problema ai UE. Convinsi ca odata iesiti de sub standardul occidental isi vor rezolva mai usor problemele personale si de guvernare, conducatorii de la Bucuresti forteaza intrarea in clubul ciumatilor imitandu-le comportamentul in manevrarea puterii.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Modificarile care ameninta independenta justitiei, atacurile premierului la banci, intentia de trece la stat fondul privat de pensii au atras deja atentia presei straine. Die Presse a fost una din primele publicatii care au asociat zilele trecute Romania cu tarile-problema din UE. "De cand guvernul de la Bucuresti face ochi dulci cursului illiberal pe care a pornit Polonia sub conducerea PiS, in Romania se aprind spiritele”, a scris cotidianul austriac. Pe de alta parte, presa maghiara jubileaza de cand premierul Tudose s-a napustit asupra bancilor si citeaza din el ca din Bibilie, fericita sa constate ca “romanii copiaza modelul Orban”. Premierul maghiar a procedat exact la fel.

Pentru a elimina orice echivoc, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat joi, la reuniunea diplomatilor romani, ca Romania ar trebui sa inceapa "consultari la nivel politic cu Grupul de la Visegrád, prin participarea în formatul V4+". Ideea nu e noua si a fost puternic sustinuta acum cativa ani de fostul premier, Victor Ponta. De cand Polonia si Ungaria au intrat sub tirul Bruxelles-ului, pana si un politician cu dese iesiri nationaliste ca Ponta a renuntat sa mai sustina o idee in mod evident nociva pentru Romania.

Ca si cum toate astea nu erau de ajuns, un deputat PSD a cerut expulzarea ambasadorului american Hans Klemm, dupa ce ambasada SUA si-a exprimat ingrijorarea referitoare la modificarile propuse la legile justitiei. Conducerea PSD nu doar ca nu s-a delimit de el, dar Liviu Dragnea a turnat gaz pe foc. Liderul PSD a spus ca si el este “ingrijorat” ca exista ambasadori care isi permit “sa ne interzica si dreptul de a incepe dezbaterea” in timp ce ei merg la ministri pentru a promova interesele unor companii straine, ceea ce poate insemna coruptie.

Romania se afla inca doar la stadiul de vorbe, inca n-a trecut la fapte. Deciziile n-au fost inca luate efectiv. Dar semnalele sunt ingrijoratoare. Ne indreptam pe un drum periculos. Tot sub pretextul reformei jusitiei si tot cu argumentul ca poporul asta doreste, Polonia a adoptat un pachet de legi care permite, intre altele, destituirea judecatorilor Curtii Supreme de catre Parlament in mod arbitrar si permite ministrului justitiei sa inlocuiasca presedintii tribunalelor de drept comun fara sa explice motivele. Prin asa zisele reforme adoptate, Guvernul si Parlamentul ar avea o influenta importanta asupra Curtii Supreme si Consiliului Superior al Magistraturii.

Si in Polonia au iesit anul acesta in strada cateva mii de oameni pentru a apara democratia iar presedintele polonez, Andrzej Duda, a blocat partial in iulie promulgarea acestor legi. Polonia risca astazi izolarea totala in UE si pierderea dreptului de vot in Consiliul European, care echivaleaza cu excluderea tarii de la masa celor 28 de tari care iau deciziile in blocul comunitar.

Cum a ajuns Polonia oaia neagra a Europei alaturi de Ungaria, care i-a promis evident tot sprijinul? Fostul lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, l-a acuzat pe Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului nationalist conservator aflat la putere (PiS), ca “a cumpărat o parte a populației cu demagogie, populism și promisiuni”. “Asemenea minciuni, asemenea perfidie, nu am cunoscut nici în perioada comunistă”, a explicat Walesa, citat de o publicatie belgiana. Va suna cunoscut? Guvernul Dragnea a cumparat si el tacerea populatiei mituind-o cu cresterii generoase de salarii.

Dar replica guvernului polonez, de cine va aminteste? Le Monde noteaza, intr-un articol publicat pe 31 august, ca ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro, l-a atacat frontal pe Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei, care de luni de zile încearcă să aducă la raţiune guvernul polonez. “În declaraţiile sale, se vede un fel de înclinaţie colonială. (…) Într-o vreme, existau directive de la Moscova privind ce trebuia noi să spunem. Astăzi, unii ar vrea să ne dea ordine”, a spus ministrul polonez al justitiei.

Vedem, asadar, cum populismul, nationalismul, anti-europenismul naste cam peste tot acelasi tip de retorica, rezultat dintr-o gandire profund anti-democratica. Polonia lui Kaczynski si Ungaria lui Orban pretind ca isi urmeaza propria ideologie, asumata si declarata ca fiind “iliberala”, adica impotriva progresimului, sorosismului si altor curente asociate cu adversarii de stanga. Dragnea&co nu pot spune asa ceva deoarece ei pretind ca sunt de stanga, deci n-ar avea cum sa asume valori ultra-conservatoare. Au incercat sa ridice valul anti-sorosist dupa modelul Ungariei. N-a prins, fiind o tema complet artificiala pentru Romania.

Numai ca n-are rost sa ne pierdem in discutii filozofice. Dragnea, Tudose si Tariceanu nu tarasc Romania in aventura Poloniei si Ungariei din ratiuni ideologice. Conducatorii Romaniei de azi cauta pur si simplu sa inventeze un inamic extern, au nevoie de un adversar, de un tap ispasitor pentru toate esecurile lor. Dar cel mai mult isi doresc eliberarea de sub tutela Bruxelles-ului si Washington-ului, care le da peste degete de cate ori incearca sa faca praf justitia sau sa joace cartea populismului extrem in economie.

Din aceste motive vor sa intre in clubul ciumatilor, copiaza cu atata ravna metodele Poloniei si Ungariei, de asta se cer cu atata insistenta in grupul de la Visegrad. Ai nostri vor sa faca ce vor ei, sa-si ia tara inapoi ca sa o poata fura in liniste, nu din credinta in conservatorism.

In treacat fie spus, Cehia si Slovacia nu stiu cum sa iasa mai repede din clubul damnatilor. Ar fi pacat sa umplem noi locul lasat gol de cele doua tari, pentru ca asa cum se vorbeste de “putinizarea Ungariei” (unde presedintele Rusiei se simte ca acasa, doar anul acesta a fost de doua ori la Budapesta) si de “putinizarea Poloniei”, in curand se va vorbi de “putinizarea Romaniei” daca vom merge pana la capat pe acest drum periculos. Ar fi pacat pentru ca Romania a reusim cumva pana azi sa se prezinta drept o insula de stabilitate intr-o Europa de Est inrosita de alarma declansata de tari-problema. Vom pierde acest avantaj geo-strategic? Asocierea Romania-Polonia-Ungaria inca mai poate fi evitata, n-a facut masa critica in presa occidentala dar va fi inevitabila daca vom continua asa.

La fel ca in Polonia, presedintele Klaus Iohannis va putea opri pentru moment dezastrul iminent din justitie refuzand promulgarea legilor care vor iesi din Parlament in mod previzibil mult mai rau decat arata deja in varianta guvernului. Dar singurii care pot mentine Romania pe orbita Occientala sunt cei care au dovedit deja in februarie ca au puterea de a intoarce un OUG dat pentru a-l salva pe Dragnea de la puscarie. Daca cetatenii nu vor constientiza in ce situatie grava se afla Romania azi, spre ce fundatura se indreapta impinsa de conducatori iresponsabili, atunci nu va mai fi nimic de facut. Vom iesi, in fine, din lumea civilizata de care inca ne agatam cu disperare. Dar jocul nu este, inca, jucat. Inca ne putem intoarce de la usa ciumatilor.