Presedintele Klaus Iohannis a luat distanta de neinspirata propunere a liberalilor intuind, probabil, dezastrul. Cu un candidat agitand ideile extremei drepte interbelice girat de un presedinte neamt, care credeti ca era urmatorul pas? Parca-i vad deja pe adversarii presedintelui desenandu-l cu o mustacioara sub nas si cu o zvastica pe brat. Cum mai putea Iohannis sa construiasca la Bucuresti un mare institut regional care sa studieze istoria evreilor, proiect anuntat in recenta vizita la Washington?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cred ca ambasadele au inrosit in aceste zile telefoanele Cotroceniului: Sunteti cumva unul si acelasi presedinte cu cel care-l sustine la primarie pe barbosul inspirat de Miscarea Legionara? Pe exaltatul religios care viseaza si azi "insurectii civice" dupa ce in tinerete sustinea "militarizarea sectoriala" a tarii?

Cata credibilitate mai avea un presedinte neamt care viziteaza Yad Vashem din Israel, se reculege la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, dar defileaza acasa cu neolegionari gen Marian Munteanu la Bucuresti? Au trecut abia doua saptamani de cand presedintele Iohannis anunta ca doreste sa transforme Romania intr-un "centru regional in ceea ce priveste asumarea trecutului"

  • "Suntem în anul în care România detine președintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului. După Memorialul ”Yad Vashem”, aceasta este a doua institutie de prestigiu din domeniu pe care o vizitez în decurs de o lună şi asta nu este o coincidenţă. Cele două vizite reprezintă un semnal foarte important pe care România îl transmite. În primul rând, suntem foarte hotărâti în asumarea propriului trecut, a onorării memoriei victimelor Holocaustului și luptei împotriva manifestărilor antisemite și xenofobe", anunta Klaus Iohannis pe 31 martie la Washington.

Ce valoarea mai au toate aceste promisiuni daca optiunea presedintelui pentru primaria Capitalei este un agitator al ideilor de extrema dreapta, pe care organizatiile evreiesti il percep ca atare. Institutul Elie Wiesel si-a facut cunoscut in aceste zile, la solicitarea HotNews.ro, destul de clar punctul de vedere: "Ne ingrijoreaza persoana publica Marian Munteanu, in masura in care se confunda sau promoveaza simbolistica extremismului de dreapta interbelic si respectiv face declaratii publice menite sa minimalizeze sau sa nege o serie de realitati istorice sau actuale" Or, cam intreaga societate civila autentica din Romania il conteste pe Marian Munteanu tocmai din cauza identificarii sale cu extremismul.

Grupul pentru Dialog Social avertizeaza PNL ca este pe cale sa compromita "valorile fundamentale ale liberalismului propunând electoratului Capitalei un candidat care nu are nimic în comun cu ele". Redau mai jos un fragment relevant din comunicatul GDS:

  • "Saltul pe care Marian Munteanu îl face astăzi de la postura de candidat (în anul 2000) la prezidențiale propus de alianta din care făcea parte și Partidul Național Român al lui Virgil Măgureanu la cea de candidat la Primăria Generală al Partidul Național Liberal este tot atât de stupefiant ca acela pe care l-a făcut de la valorile Pieții Universității la cele ale Mișcării pentru România, impregnată de ideologii care au făcut ravagii în Europa secolului XX. Este, de asemenea, greu de acceptat confiscarea ideilor Pieței Universității de către o persoană care le-a contrazis prin evoluția lui publică ulterioară. E nefiresc ca, prin opțiunea făcută de PNL, drumul pe care l-a parcurs România în acești 26 de ani să ne ducă înapoi, la reabilitarea politicilor naţionaliste şi fundamentaliste din interbelic, la izolaţionism, antioccidentalism şi xenofobie. Socotim de aceea că alegerea PNL angajează nu numai viitorul politic al partidului care a făcut-o, ci deopotrivă imaginea României. Ca membru în cadrul Partidului Popular European, PNL este obligat să combată politicile extremismului, iar nu să şi le asume, așa cum o face prin această candidatură."

Ne putem lesne imagina ca reactii similare vor veni in avalansa in urmatoarele zile daca PNL se va incapatana sa mearga mai departe pe mana lui Marian Munteanu. Ca toata lumea civilizata se va simti agresata si ofensata de insistenta cu care liberalii indeasa pe gatul bucurestenilor o figura sinistra dupa alte doua incercari ratate de a se prezenta cu un candidat onorabil. Campania lui Munteanu - daca va mai fi, dar ma asept ca PNL sa-l retraga in urmatoarele zile - va insemna, previzibil, un lung sir de proteste perfect legitime. N-am vazut in viata mea de gazetar o catastrofa politica mai mare. In treacat fie spus, dupa toate astea PNL ori se va rupe, ori vine alta conducere dar asa nu se mai poate.

Cel mai probabil Munteanu este inventia lui Teodor Athanasiu, desemnat intre timp sef de campanie pe Bucuresti. Rares Bogdan de la Realitatea TV a jucat un rol evident in expandarea mediatica a lui Munteanu, dar neaga vehement ca le-ar fi sugerat liberalilor sa-l propuna candidat dupa retragerea lui Orban din cursa. Poate si-ar fi dorit chiar Rares Bogdan, cine stie (aparuse parca prin niste sondaje comandate de liberali).

Mai multe voci din partid sustin ca, spre deosebire de episodul Busoi, in cazul desemnarii lui Munteanu nici seful SRI, Eduard Helvig, nu s-ar fi implicat, asa cum a rezultat in prima faza in mod legitim date fiind precedentele sale. Helvig plateste si acum eroarea comisa la inceputul mandatului de a trage sfori politice.

Totusi, Munteanu era pregatit in mod clar pentru un rol politic de catre sistemul sulfuros de putere reprezentat de fosti securisti gen Virgil Magureanu. Ne vom lamuri in timp cu precizie cine si de ce l-a resapat inventand Grupul pentru Romania si Alianta Noastra - Romania, doua vehicule anacronice si ultra-nationaliste. Sunt doua variante mari si late: fie cu scopul de a controla fenomenul izolationismului nationalist care se manifesta la nivel global, fie exact pe dos, pentru a-l amplifica printr-o voce credibila. Personal, nu cred ca jocul cu focul este in regula iar oricine a facut-o a gresit profund trezind demonii adormiti ai nationalismului de grota. Cineva trebuie sa plateasca.

In tot cazul, actuala conducere PNL s-a compromis iremediabil. Partidul are de luat acum o decizie grea: sa mearga mai departe cu actuala conducere in campanie dupa ce renunta la Marian Munteanu sau sa o schimbe rapid pentru a incerca sa salveze ce se mai poate. Apoi, mai trebuie sa vada daca risca al patrulea candidat, daca mai au timp si oameni dispusi sa se sacrifice la Bucuresti sau sustin pe cineva din afara. Orice vor decide, raul este deja facut.

Nota de plata pentru erorile majore comisa in aceasta campanie (inclusiv sustinerea prosteasca a votului intr-un singur tur) va veni peste nici doua luni. Daca liberalii castiga mai mult de o duzina de primarii mari in toata tara dupa comportamentul deplorabil din ultimul an si jumatate pot zice bogdaproste. Ororile comise in stabilirea candidatului pentru Bucuresti reprezinta bomboana pe coliva PNL. Sigur, mai exista si varainta sa mearga pana la capat cu Marian Munteanu, dar in cazul asta partidul se va odihni curand sub crucile lui, bine tamaiat de carduri intregi de popi.