Politistii de la serviciul omoruri, care au investigat in dosarul Oprea moartea politistului Bogdan Gigina, s-au trezit cu trei controale pe cap dupa ce au finalizat ancheta iar fostului ministru i s-a ridicat imunitatea pentru a fi cercetat penal sub acuzatia de abuz in serviciu. Interpretarea lor este ca au fost pedepsiti din cauza ca si-au facut datoria. Cum a fost posibil ca mana lunga a lui Oprea sa-i ajunga chiar si dupa ce acesta a plecat din minister? Aici n-ar fi chiar complicat. Un prim control a fost dispus de seful IGPR, Bogdan Despescu, facut sef de ministrul Toba care la randul lui trece drept omul lui Oprea.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Acest prim control este deja finalizat. Oricine arunca o privire pe raportul de control al IGPR intelege rapid ca avem de-a face o sicana administrativa ca la carte. Nu am vazut nimic consistent, legat de activitatea de ancheta, de dosare si de modul in care au fost solutionate. In schimb, li se imputa politistilor ca n-au lipit afise pe usa sau sau nu stiu ce marcaje de securitate pe sistemele informatice. Pretextul oficial al controlului il reprezinta modul in care politistii "respecta legislatia privind protecția informațiilor clasificate și protecția datelor cu caracter personal."

Din relatarile politistilor, pe durata verificarilor interne s-a ajuns la situatii absurde. De pilda, unul din politisti a fost intrebat de a accesat datele in cazul politistului Gigina din moment ce acesta era mort. Tocmai aceasta cauza, au explicat politistii, pentru ca murise si trebuia anuntata familia conform unei proceduri, care presupune autentificare etc. Ce sa mai anuntati familia, care a aflat oricum din presa, li s-ar fi spus.

Acest tip de atitudine reflecta cel putin rea credinta, daca nu incompetenta crasa. Acesti politisti au refuzat sa musamalizeze cazul colegului lor, Bogdan Gigina, care a murit deschizand calea ministrului Oprea grabit la carciuma sau la coafor. In fata acestei evidente tentative de intimidare, ei trebuie aparati pentru a incuraja comportamentele sanatoase in sistem. Ce se intampla cu ei este un abuz administrativ pentru care cineva trebuie sa dea socoteala.

Nu putem accepta nepasatori sa fie pedepsiti tocmai functionarii care isi fac datoria, refuzand sa joace rolul de grajdani ai marilor cercetati penal. Politistul brasovean, Marian Godina, reprezinta un bun exemplu. Daca premierul Ciolos n-ar fi mers in mod simbolic la lansarea cartii sale, acum era calcat in picioare de superiori si dat afara din sistem. Apropo, cum de un impostor si un suspect de abuzuri de talia lui Oprea mai dispune de atata influenta in sistem? N-ar fi cazul sa fie scosi din sistem cei care il slujesc mai departe?

Romania isi va reforma cu adevarat administratia cand functionarii nu vor mai fi pedepsiti atunci cand isi fac treaba si refuza sa comita abuzuri pentru a acoperi abuzurile superiorilor. Politistilor de la omoruri li s-ar fi sugerat s-o lase mai moale inca din primele zile de ancheta in dosarul Oprea, cu argumentul ca nu s-a intamplat mare lucru, ca toti ministri s-au folosit de coloana, dar n-a indraznit nimeni sa faca presiuni directe asupra lor. Puteau sa tranteasca dosarul dar n-au facut-o desi in cauza era vorba despre seful lor. Au mers pana la capat, au ridicat registrele cu evidenta deplasarilor de la Politia Rutiera, alte probe esentiale si documente care au dus in final la inculparea fostului ministru Oprea pentru doua infractiuni de abuz in serviciu.

Cam pe cand era ridicata imunitatea lui Gabriel Oprea in Parlament, militienii lui Toba au tabarat peste politistii de la omoruri cu trei controale incrucisare, unul din ele fiind anulat pentru ca se suprapunea cu celelalte. Cazul a fost prezentat pe larg vineri de HotNews.ro, de Adevarul si alte cateva publicatii, dar subiectul s-a stins peste weekend. Or, cazul este suficient de grav pentru a nu fi lasat la categoria fapte diverse si cineva trebuie sa dea socoteala.