Nu trebuie sa ne miram ca Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, se comporta in aceste zile ca unul dintre postacii care au inundat subsolurile site-urilor otravind orice dialog rational. Domnia sa este doar una dintre conservele deschise in acesta zile de Rusia pe teritoriul Romaniei din care iese mirosul urat al propagandei agresive. Am prevazut activarea lor imediat dupa ce Rusia si-a modificat, la sfarsitul anului, doctrina militara. Intensificarea ofensivei propagandistice rusesti in Romania este in plina desfasurare, iar procesul se afla abia la inceput.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Pe 11 ianuarie 2015, intr-un text despre cateva teme esentiale, scriam urmatoarele: "Anuntata de Vladimir Putin cu cateva zile inainte de Anul Nou, doctrina nu pare sa aduca nimic nou, desi sunt cateva mentiuni care ne privesc direct. Extinderea NATO si miscarea trupelor in interiorul tarilor membre NATO sunt considerate de Kremlin a fi reale amenintari la adresa securitatii Rusiei.

Or, Romania gazduieste baze americane, scutul anti-racheta de la Deveselu, iar in toamna a cerut baze militare NATO permanente pe teritoriul ei. In consecinta, Rusia va trece in mod previzibil al pasul doi, adica la contracararea prin toate mijloacele a ceea ce considera a fi amenintare la adresa securitatii sale. Primele semne le-a dat deja public, prin dezvoltarea retelei de presa Sputnik.

Insa razboiul rece - pe care unii il vad deja inceput intre Occident si Rusia - se va intensifica inclusiv pe teritoriul Romaniei. In prezent, batalia se duce la vedere in Ungaria, unde Vladimir Putin si Angela Merkel vor efectua vizite oficiale la sfarsitul lunii, iar partidul lui Victor Orban, FIDESZ, a pierdut aproape 20% intr-o luna de zile, o erodare spectaculoasa si mai rar intalnita intr-o tara democratica.

Romania, stim deja, este si ea privita ca un "battleground state" intre Occident si Rusia. Vizita Victoriei Nuland la Bucuresti, programata pentru inceputul acestei saptamani, parte a unor vizite in regiune, poate fi citita si in aceasta cheie, mai ales dupa spectaculosul reviriment al democratiei manifestat prin rezultatul votului de la 16 noiembrie.

Or, pentru americani este important sa transmita puternice mesaje de incurajare unei tari care va avea de infruntat presiuni uriase din partea Rusiei. Pericolul rusesc ar trebuie sa fie, in acest moment, pentru Romania, cea mai grava amenintare la propria securitate, dupa ce Vladimir Putin a anuntat la sfarsitul anului trecut noua sa doctrina militara".

Ce s-a intamplat de atunci incoace strict pe taramul razboiului propagandistic (cel militar merita analiza separata):

 • S-a deschis site-ul Russia Today Romania, care a preluat rolul jucat in trecut de Vocea Rusiei, cu atacuri virulente la adresa orientarii pro-americane a Romaniei, numita, alaturi de tarile baltice, calul troian al americanilor in Europa.
 • In ultimele saptamani, se remarca o intensificare a postarilor pro-rusesti in comentarii, toate avand ca subiect comun discreditarea SUA si a occidentului in general. 
 • Jurnalistul Dan Turturica remarca pe blog faptul ca Agerpres, agentie de stiri platita din bani publici, a devenit o adevarata tribuna a Kremlinului: "Este suficient sa cititi avalansa de stiri propagandistice ale agentiilor de presa din Rusia pe care Agerpres le publica integral sau, in cel mai bun caz, editate minimal, pentru a intelege ca statul roman, adica noi, contribuabilii, am ajuns sa finantam un canal de raspandire a mesajelor elaborate de uzina de minciuni a lui Dmitry Kiselev, propagandistul-sef al lui Putin", scrie Dan Turturica pe blogul sau. 
 • Dan Turturica: "Unul dintre acesti diplomati intrigati de alianta stranie dintre Agerpres si Russia Today n-a mai rabdat si l-a abordat frontal pe unul dintre sefii agentiei, intrebandu-l de ce publica stiri ale agentiilor de presa rusesti, semnate si de redactori romani, ca si cum ei ar fi autorii. Raspunsul pe care l-a primit a fost naucitor -  <>> Intr-adevar, cum poti sa refuzi generozitatea lui Putin? Doar nu ne costa nimic."
 • A avut loc o conferinta a asa numitei conferinte euroasiatice, desfasurata la inceputul lunii martie la Bucuresti, la care a participat, via Skype, ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin. Simpozionul a fost moderat de Dan Musetoiu, coordonator russiatoday.ro, Vlad Sauciuc. 
 • Tot la inceputul lunii martie au fost lansate, in Polonia, un post de radio si un portal de stiri apartinand grupului media rus Sputnik News, controlat de Kremlin. Seful comisiei parlamentare poloneze pentru servicii speciale, Marek Biernacki, este convins ca Rusia cladeste o "coloana a cincea" in Europa si depune eforturi mari in raspandirea punctului sau de vedere.  
 • UE a anuntat la jumatatea lunii martie ca este decisa sa declanseze prima operatiune intr-un nou razboi de propaganda cu Rusia. Intregul plan trebuie elaborat de Mogherini pana in iunie, insa europenii nici nu pun la bataie tot atatia bani cat Moscova si nici nu vor sa foloseasca armele la care recurge Kremlinul.
 • Rusia se pregateste sa deschida in luna mai la Bucuresti Centrul Cultural Rusesc. Ambasadorul Oleg Malginov a anuntat, intr-un interviu pentru Agerpres, ca Ambasada planuieste o serie de evenimente pentru a marca 70 de ani de la victoria in Al Doilea Razboi Mondial.
 • De notat intensificarea activitatilor sub pretextul organizarii acestui eveniment, anuntata chiar de ambasador: "Suntem in contact cu autoritatile, suntem in contact cu asociatiile veteranilor, suntem in contact cu Oficiul National pentru Cultul Eroilor, cu autoritatile locale, cu organizatii non-guvernamentale. Planuim sa vizitam multe locuri unde au fost inmormantati soldati sovietici, de varii nationalitati, ce au murit aici pentru libertatea Romaniei. Stiti ca avem mai mult de 250 de locuri unde au fost inmormantati soldati sovietici si nu este o lista exhaustiva. Stim ca sunt mai multe locuri, le cautam."
 • Cel mai neplacut eveniment propagandistic a fost testul dat societatii romanesti prin atacarea libertatii de exprimare, principiu fundamental intr-o democratie.  Malginov a jignit nu doar doi istorici reputati - pe Vladimir Tismaneanu si Marius Stan - ci a trecut deliberat liniile rosii impuse unui diplomat. A fost in primul rand un test dat societatii romanesti, cum bine a observat Cristian Pantazi.
 • Malginov a atacat nu doar libertatea de exprimare, dar si-a permis sa certe autoritatile romane: "Am fost surprins ca in ultimul an autoritatile de aici au incercat sa evite sa mentioneze ca am fost impreuna in ultima etapa a celui de-Al Doilea Razboi Mondial". Site-ul CaleaEuropeana.ro a semnalat faptul ca Ministerul Apararii Nationale a publicat duminica, pe pagina sa de Facebook, o fotografie cu militarii Diviziei "Tudor Vladimirescu" din 29 martie 1944, pe care a sters-o dupa cateva ore. 
 • Toate aceste s-au intamplat cand Romania marca 11 ani de la intrarea in NATO iar Misiunea Statelor Unite la NATO publica pe pagina sa de Facebook imagini din exercitii comune USA-UK-Romania.

Astfel de provocari se vor inmulti iar Romania trebuie sa raspunda adecvat, pentru a nu parea o nava plutind in deriva asteptand eventual sa fie salvata de altii. In aceste zile, Bucurestiul a fost prins pe picior gresit. Ambasadorul rus a umilit un stat la el acasa atacandu-i cateva simboluri fara sa fie pus la punct asa cum ar fi meritat.

Rusia lui Putin are un singur obiectiv major in regiune: destabilizarea Romaniei la nivel politic, economic, promovarea discursului nationalist, ortodoxist, anti-occidental sau separatist, profitand de faptul ca minoritatea maghiara a ajuns, prin reprezentantii ei politici, total dependenta de Ungaria lui Victor Orban. Romania este o insula si un battleground state, supusa unui tot mai intens asalt propagandistic. Noroc ca nu suntem singuri, doar cu Europa.

Poate ca nu intamplator vedem desantul de oficial americani la Bucuresti, care va culmina marti cu seful fortelor armate americane in Europa, Philip Breedlove.