Admit că deşi nu îmi sunteţi defel simpatici, credeam în iscusinţa dumneavoastră de a mirosi oportunităţile de viaţă, de a amuşina vizuina în care milioanele odată plasate vor face ouă. Bag seama însă că v-am supraevaluat. Cum să-mi explic că de ani de zile turnaţi bani cu găleata în nişte întreprinderi care nu vă întorc pe măsură investiţia înapoi?

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Privindu-vă de la distanţă, mai ales în ultima săptămână, îmi vine să exclam: domn’ne, ce fraieri!

Spre deosebire de dumneavoastră, domnu’ Ghiţă, eu cred că alegerile prezidenţiale nu au fost câştigate de partidul Facebook. În primul rând pentru că Facebook-ul nu funcţionează deloc ca un partid. Dar dumneavoastră, nefiind implicat serios în fenomen, nu aveaţi cum să ştiţi asta. Ce mă miră este felul în care aţi abordat alegerile la postul de ştiri pe care îl posedaţi. Candidatul vânzător de copii! Ardealul vândut la unguri! Votul românilor din străinătate cumpărat pe 40 de euro!

Din promovarea insistentă a unor astfel de subiecte înţeleg că pentru dumneavoastră numitorul comun al votantului român se află undeva în nămolul prostiei. Aşa o fi... nu eu sunt alesul social-democrat al maselor prahovene. Înţeleg şi că e vorba de propagandă, nu de jurnalism. Dar are şi propaganda fineţurile ei, nu merge să o foloseşti ca pe o botă de cioban. Luaţi aminte de pildă la rafinamentul abisal al maestrului Cristoiu sau la spiralele adormitoare ale tovarăşului Chireac.

Există destui proşti care să creadă că primarul Sibiului e un Frankenstein mâncător de copii, dar niciodată ei nu vor fi îndeajuns de mulţi ca să vă câştige alegerile. Nu ştiu ce vă sfătuiesc angajaţii dumneavoastră, dar aserţiunea precedentă e o chestiune de bun-simţ. Să fiu şi mai clar: în ultimul an televiziunea pe care o posedaţi a turnat gogomănii atât de mari încât i-a enervat la culme pe deştepţi şi i-a deşteptat pe unii proşti. E un paradox simplu pe care îl puteaţi deprinde de la Păcală. Gratuit.

Domnu’ Voiculescu, de câteva zile nu aţi mai dorit să vă întâlniţi cu noi pe blogul dumneavoastră. Sunteţi prea trist? Aş fi fost curios să aflu care vă erau gândurile în timp ce duminică îi priveaţi, din celula dumneavoastră, pe Gâdea şi pe Badea dezorientaţi complet de milioanele de voturi ale românilor “spălaţi de Internet pe creier”. Îi plătiţi regeşte de ani de zile pe băieţii ăştia, dar pare că investiţia dumneavoastră nu a dat vreun rod.

Aţi vrut să deşteptaţi România, dar băieţii n-au reuşit s-o deştepte. Aţi vrut să-l daţi jos pe Băsescu, dar băieţii n-au reuşit să-l dea jos. Aţi vrut să-i vedeţi pe mulţi la puşcărie, dar aţi ajuns dumneavoastră acolo. Aţi vrut să deveniţi respectabil, dar băieţii v-au transformat într-un personaj foarte înjurabil.

Sigur, băieţii n-au făcut-o intenţionat. Ei vă iubesc. Dar în timp ce ei vă iubesc îmbrăcaţi la costumele de mii de euro, dumneavoastră putreziţi într-o celulă. Mă scuzaţi, nu vreau să fiu nerespectuos, dar dacă aş fi în locul dumneavoastră aş fi putrezit de ciudă auzind duminică zece mii de oameni strigând în Piaţa Universităţii: „DNA vine să te ia!”.

Aveţi o problemă de resurse umane domnu’ Voiculescu. Mihai Gâdea a început încă de luni să caute cale de împăcare cu Iohannis, cel care până duminică era „continuatorul regimului Băsescu”. Mircea Badea tot nu înţelege ce i s-a întâmplat. Deunăzi se lăuda că Antena 3 a fost pe primul loc în audienţe de alegeri, fără să priceapă că o bună parte din telespectatori îl priveau cum priveşti la zoo maimuţa urlătoare cu fundu’ roş atunci când i se iau bananele. După ce i-aţi plătit un deceniu, băieţii dumneavoastră au reuşit să devină nişte caricaturi desenate în tuşe atât de groase încât i-au enervat la culme pe deştepţi şi i-au deşteptat pe unii proşti.

În realitate, domnule Ghiţă şi domnule Voiculescu, nu partidul Facebook a câştigat alegerile. Ci televiziunile în care aţi băgat atâţia bani au înfrânt. Tărăboiul şi mocirla lor au reuşit să deranjeze uriaşul tăcut al bunului-simţ. Un uriaş care nu face puncte de rating. Dar poate mişca o ţară.