Traian Basescu a tacut pentru Victor Ponta, in sensul ca nu a divulgat adevaratul nume sustinut de Guvern pentru postul de comisar european. Si, ce? Nu e bine ca se inteleg pe o tema atat de importanta? Ba da, e foarte bine. Rau este ca mint publicul pentru a mentine niste aparente, pentru a ascunde un blat istoric. La randul sau, premierul a facut pentru protejata presedintelui un gest frumos, crestinesc. A binecuvantat manastirea vizitata de Elena Udrea de sfanta Marie cu doua milioane de lei. Si, ce? Nu e bine ca se mai gasesc bani pentru cele sfinte? O fi, numai ca singurele manastiri lovite de generozitatea guvernului sunt doar cele vizitate de Udrea si de Ponta.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Incurcate sunt caile Domnului, dar Basescu, Ponta si Udrea s-au tot intersectat pana ce au ajuns, iata, sa mearga pe aceleasi drumuri. Am tot spus in ultima vreme (aici si aici)ca intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta exista o intelegere mai sofisticata, putem sa-i zicem blat. In esenta, cei doi se potenteaza reciproc, se sustin dar asta nu exclude lupta si atacul reciproc. Sensul este, cum am tot spus, ca ringul sa fie ocupat doar de ei, pentru a-si conserva importanta si influenta dar si pentru a-i reduce pe ceialati la statutul de spectatori, la personaje secundare. Am sustinut aceasta ipoteza bazandu-ma pe informatii, pe fapte si pe marturiile unor surse apropiate de cei doi protagonisti culese de-a lungul timpului.

Doua evenimente recente reprezinta probe suplimentare pentru cine mai avea dubii ca lucrurile stau chiar asa. Multi nu pot accepta ca tot ce vad, atacurile devastatoare dintre Basescu si Ponta sunt de multe ori butaforii menite sa camufleze colaborarea. Din fericire nimeni nu-i perfect asa ca protagonistii scapa uneori detalii care-i dau de gol. De exemplu, ieri, Victor Ponta dezvaluia senin cum a negociat cu Traian Basescu numele viitorului comisar, uitand pe moment ca presedintele n-are nici un fel de atributii pe tema asta deci nici premierul n-ar fi avut motive sa-l consulte. "Am avut o singura discutie, cu mult timp in urma, cu Traian Basescu despre Ciolos. Prima propunere a fost de a pastra portofoliul lui Dacian Ciolos, pe agricultura. Juncker mi-a comunicat ca pastrarea portofoliului este imposibila, pentru toate tarile. Eu stiu despre cine este vorba, dar este normal sa astept ca decizia domnului Juncker sa fie anuntata oficial, saptamana viitoare, dupa care se va trece la audierile in Parlamentul national", afirma, luni, Victor Ponta.

Intre timp, premierul a negat orice colaborare cu seful statului pe tema nominalizarii comisarului european. Potrivit Mediafax, intrebat daca l-a consultat pe presedinte cu privire la a doua nominalizare, Victor Ponta a raspuns: "Nu, nu m-am consultat nici cu privire la prima. Dansul si-a exprimat optiunea pentru domnul Ciolos si mi s-a parut o optiune buna, dar altfel domnia sa n-are absolut nicio atributie in desemnarea comisarului european". Potrivit informatiilor obtinute de Hotnews, Ponta si Basescu au discutat in permanenta pe tema numelui viitorului comisar si variantele in discutie (au fost mai multe, nu doar cele doua). Mai mult, Junker i-ar fi comunicat primul lui Traian Basescu faptul ca nu sunt sanse ca Dacian Ciolos sa obtina al doilea mandat si ca ar fi preferabila o femeie. "Stia cam toata lumea de o luna de Corina Cretu", a declarat pentru HotNews.ro o sursa apropiata discutiilor dintre palate.

Tot din dorinta de a se pune in valoare, Victor Ponta mai ofera un indiciu pretios. "Din fericire, am reusit sa tin negocierile mult timp departe de cei care vor sa ne strice aceste negocieri si interesul nostru national. Si acum este un pic tarziu sa strice ce am negociat", s-a laudat, marti, premierul. Guvernul l-a informat pe seful camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pe data de 30 iulie despre cele doua propuneri, Ciolos si Cretu. Or, este extrem de greu de crezut ca Victor Ponta a reusit sa ascunda de toata lumea, inclusiv de presedintele Basescu, numele Corinei Cretu timp de o luna de zile si sa nu rasufle pe undeva. Daca asa stau lucrurile, cativa oameni din functii cheie ar trebuie demisi pe loc de presedinte deoarece n-au fost in stare sa-l informeze pe o tema atat de importanta pentru statul roman. Dar acest lucru nu s-a intamplat din simplu motiv ca Traian Basescu stia ce se intampla.

De ce nu a recunoscut atunci ca era la curent cu intreg planul guvernului si chiar mai mult, l-a discutat cu Ponta? De ce a spus sambata, inainte sa plece la Bruxelles, ca a aflat in ultimul moment ca Guvernul a trimis la Bruxelles doua propuneri pentru postul de comisar, nu una singura cum s-ar fi convenit? Nu era mai cinstit sa spuna ca pe o tema atat de importanta cum este postul de comisar european nu-si permite conflicte cu guvernul Ponta si ca au agreat impreuna variantele inca de acum o luna? Nu putea, deoarece se temea ca ies cam sifonati amandoi din toata povestea.

Cum adica, un presedinte cu atata influenta in Comisie, care se bucura de respect fiind cel mai vechi din Consiliul European, nu este in stare sa-l sustina pe Ciolos si pierde in fata socialistilor? Cum, intr-o Comsie dominata de familia lui politica, de popularii europeni, tocmai tara lui sa dea un socialist, tocmai pe protejata lui Ion Iliescu? Deci, zmeul-zmeilor n-a putut face nimic in fata pisoiasului? Din tabara celalata ar fi sarit istericii antibasescu: tradare! Premierul negociaza cu Dictatorul!

Ei bine, nu asa se pune problema intr-o tara normala, cat de cat transparenta.

Interesul Romaniei ca stat este sa obtina un post cu greutate, mai ales ca Ciolos avea putine sanse sa ia din nou agricultura. Pentru acest lucru este nevoie de colaborare intre institutii iar influenta politica a fiecarui actor important - premier, presedinte - trebuie sa traga in aceeasi directie. Publicul are insa tot dreptul de a fi tinut la curent cu ce se intampla, deoarece importanta functiei depaseste mult interesul unor politicieni.

Toata informatiile indica faptul ca o colaborare a avut loc, ca premierul a uzat la Bruxelles inclusiv de autoritatea presedintelui pentru a-si sustine propunerea, dar cei doi s-au vazut siliti sa minta publicul din ratiuni pur electorale. Amandoi, Ponta si Basescu, si-au distorsionat gandirea de la atata joc dublu. In mintea lor s-a instalat un comportament schizoid: una e ce transmitem publicului, alta ce facem intre patru ochi. Au simtit nevoia sa ascunda de public pana si o colaborare perfect justificata. Asa se intampla cand te obisnuiesti cu butaforia. Nu mai stii cand trebuie sa minti, cand sa spui adevarul.

Relevant este si faptul ca Traian Basescu a revenit discret de la Bruxelles fara a mai tine obisnuitele conferinte de presa, detaliu observat de jurnalistul Ion Cristoiu.

Daca Basescu a tacut pentru Ponta, premierul a facut pentru protejata presedintelui. Pe data de 15 august, de Sfanta Maria, Victor Ponta a vizitat manastirea Nicula. Elena Udrea a mers, ce coincidenta, tot la o manastire, la Tismana. Pe 28 august, Guvernul decide sa aloce cate doua milioane doar pentru cele doua manastiri, Nicula si Tismana, desi sunt sute de locase de cult in tara asta. Sa fie doar o coincidenta sau un mod discret de a face ceva pentru protejata presedintelui, de a recunoaste importanta si influenta Elenei Udrea?

In loc de final reproduc aici marturia unui colaborator al presedintelui: "Victor Ponta venea la Cotroceni tot la zece zile cu un Touareg albastru, doar cu sepepistul, avand grija sa nu fie vazut. Discuta doua-trei ore doar intre patru ochi cu presedintele Traian Basescu, intalniri despre care nu se comunica nimic, nici presa nu afla. Nu figurau nici pe agenda presedintelui, nici pe cea a premierului. De la aceste intalniri Ponta se retragea mergand cu spatele pe distanta de la biroul presedintelui la usa. L-am vazut cu ochii mei facand asta". Aceasta scena cat se poate de reala nu se refera in mod necesar la o perioada anume, ci descrie o alta fata a relatiei nestiute dintre cei doi.