În aceste ore se joacă soarta celui mai mare vecin al României, Ucraina: secesiune între est şi vest (şi război civil?) sau preluarea puterii de către Opoziţie şi redistribuirea ei către unul dintre cele trei partide componente după o campanie electorală în care oligarhii vor avea un rol important.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Deocamdată parlamentul de la Kiev a votat pentru suspendarea lui Viktor Yanukovici din funcţia de preşedinte şi pentru eliberarea Iuliei Timoshenko. Reşedinţa lui Yanukovici de la Kiev este controlată de protestatari. Unii dintre ei au propus ca acolo să fie înfiinţat un Muzeu al Corupţiei.

UPDATE La cateva ore dupa votul din Parlament, Timoshenko a fost eliberata din inchisoarea din Harkiv. Tot la Harkiv, oras din estul Ucrainei in apropierea granitei cu Rusia, este prezent şi Viktor Yanukovici, care a anuntat intr-o scurta declaratie TV ca nu demisioneaza din functie. Cuvintele prin care Yanukovici a catalogat evenimentele de la Kiev din dimineata zilei de sambata au fost foarte dure, tensionand si mai mult situatia.

Barack Obama şi Vladimir Putin au avut o lungă discuţie telefonică etichetată ca fiind "constructivă", ceea ce în traducere înseamnă că s-au înţeles ca dracu. Ca de obicei în chestiuni externe tensionate, aflăm ce gândeşte Casa Albă de la consiliul editorial al Washington Post care scria în dimineaţa asta că "este posibil ca domnul Putin să încerce să folosească forţa ca să-şi impună dominaţia asupra Ucrainei".

Ce va face Putin? Va alege să confrunte Vestul într-un clasic Monopoly electoral a cărui miza va fi un nou preşedinte pro-rus la Kiev (şi ceva mai deştept decât Ianukovici, ceea ce nu-i greu)? Sau va profita de situaţia tensionată dintre China şi Japonia, care-i ţine pe americani ocupaţi, pentru a-şi înfige pumnul în Crimeea şi estul rusofil? A mai făcut-o o dată în Georgia, în 2008. Doar că Ucraina este mult mai importantă pentru Rusia decât Georgia, dar şi mult mai aproape de Europa.

Această alegere poate face diferenţa pentru viitorul pe termen scurt al Republicii Moldova şi chiar pentru jocul politic de la Bucureşti. În urmă cu doar trei luni, un înalt oficial aflat la Kiev îmi spunea că felul în care se va soluţiona problema ucraineană "va avea efecte semnificative asupra felului în care Rusia se va purta în ţările din vecinătate".

Dar, cel mai important, de alegerea lui Putin va depinde dacă milioane de oameni se vor putea plimba într-o piaţă a Independenţei luminoasă sau într-una în ruine.

Piata Independentei din Kiev, centrul protestelor, inainte si in timpul Revolutiei ucrainene.