Mai ales la noi, exista doar ceea ce apare la televizor. Ce exista azi cu adevarat in lumea noastra? Unguri, ursi, lei si Traian Basescu. Micul univers romanesc a incremenit de groaza ca ungurii vor destabiliza tara cu eterna complicitate a maleficului presedinte vandut Budapestei. O inexplicabila empatie cu fiarele interlopilor Nutu si Sile Camataru face ca toate televiziunile sa transmita live fiecare raget sau mormait care acopera total urletele disperate ale fostilor angajati de la Mechel Campia Turzii. Unii cred ca totul se reduce la prostia presei, ahtiata dupa audienta facila. O fi si asta, dar putem observa cum prostia face casa buna cu ticalosia.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Agenda publica s-a umplut subit cu fapte diverse, cu teme false sau pur si simplu cu manipulari menite sa acopere neajunsurile guvernarii.

Cum, ati uitat deja? A trecut abia un an de cand televiziunile se infiintau prompt oriunde se strangea un grup mai mic de zece oameni. Breakingnews! Transmiteau live in asa fel incat micuta adunare sa para un mare protest iar studiourile se umpleau de comentatori ingrijorati de soarta tarii. Nutu si Sile Camataru puteau sa organizeze executii in direct, sa hraneasca leii si ursii cu datornici nefericiti ca nu-i baga nimeni in seama. Sau, daca-i baga cineva, o face pentru a trage rapid concluzia ca, in Romania lui Basescu si Boc, interlopii fac legea.

Bun, vremurile s-au schimbat. Victor Ponta si USL conduc tara de un an. Nu trece zi fara cate-o stire care, in alti ani, ar fi aruncat in aer studiourile astazi ocupate sa demaste adevaratele pericole la adresa natiunii: ungurii, interlopii posesori de fiare si eternul Traian Basescu, mai nou dusmanul integrarii Romaniei in Schengen. De ce n-ar fi insa dusmanul integrarii Romaniei in Schengen chiar Guvernul Ponta, care refuza sa-l retraga pe Relu Fenechiu (trimis in judecata pentru coruptie) de la transporturi?

De ce recuperarea comisarului penal de la referendum intr-o functie importanta in Guvern (seful Corpului de Control de la Ministerul de interne) n-ar fi o noua sfidare la adresa Bruxelles-ului si lumii civilizate in general, inca un mod al liderilor USL de a transmite "Inaltei Porti" ca ne doare in cot de regulile lor? Si de ce astfel de gesturi politice au parte de toata intelegerea televiziunilor?

Cum de stirea despre inca un penal facut mare in Guvern sau despre milionari executati de fisc pusi secretari de stat n-o gasim decat pe net sau pomenita in treacat la vreun jurnal de stiri? Cum se face ca grija televiziunilor pentru soarta amaratilor care urla in van pe la portile rusilor de la Mechel s-a evaporat, fiind inlocuita de grija infinit mai mare fata de dobitoacele unor interlopi? Prin ce miracol o stire care anunta ca guvernul incepe un program de concedieri in 16 companii din energie nu mai trezeste nici o emotie in randul politicienilor si jurnalistilor vigilenti "la taieri si concedieri"?

Alt exemplu: in rusinoasa zi de marti, 26 februarie, cand CSM-ul a decis in mod arbitrar revocarea din functie a doi judecatori fara a putea indica vreun motiv consistent menit sa justifice aceasta hotarare fara precedent, altul a fost subiectul dezbaterilor de seara de la televiziuni: pericolul maghiar. O televiziune a dus iresponsabilitatea pana acolo incat a difuzat marturiile unor supravietuitori ai tragediilor de la Ip si Traznea, care povesteau cu detalii morbide cum unguri le-au masacrat familiile, in paralel cu micile tampenii comise de radicalii din secuime obsedati de steagul lor, sugerand astfel publicului o stare de pericol infinit exagerata in raport cu realitatea. Evident, a fost un nou prilej de a-l acuza pe Traian Basescu: pe-o mana cu ungurii fiind, presedintele complotist doreste destabilizarea tarii.

Puteti adauga multe alte exemple, cu servicii secrete care ne urmaresc in pat sau cu valori nationale care se declara total scarbite de UE, de americani in general si de Traian Basescu in particular.

Evident ca exista explicatii la un comportament al televiziunilor care astazi pare inexplicabil. Pe langa goana dupa audienta facila, televiziunile de partid stiu exact ce obtin schimband agenda publica. Schimba realitatea. Nu uitati: in mica noastra lume exista doar ce apare la televizor.

Cu mintea mereu ocupata cu false pericole sau cu subiecte frivole care, daca lipsesc, se gaseste oricand un Gigi Becali capabil sa le provoace, opinia publica uita de grijile zilei de maine, nu mai vede adevaratele probleme sau gaseste mereu vinovati pentru dezastru in afara guvernarii. Tranchilizarea natiunii s-a produs deja, intr-o tara in care 97 la suta dintre cetateni declara ca se informeaza de la TV, in care doar 51 la suta se declara cetateni europeni - Romania fiind astfel la coada clasamentului alaturi de greci si bulgari - si pentru care valorile UE se reduc la un sigur lucru: mai multi bani.