Asta-i intrebarea zilei. Victor Ponta zice ca 500 de mii de romani care si-au mutat intre timp domiciliul in straintate trebuie rasi de pe listele electorale. O fi vorba de mutati cu acte in regula sau e o estimare facuta dupa ureche? Alta categorie, mortii, trebuie radiati si ei, desigur. Dar mai avem si categoria celor care trebuie inclusi in liste: cei care au dobandit cetatenie si au domiciliul in Romania precum si cei care au implinit intre timp 18 ani. Care or fi mai multi?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

De exemplu, o statista de la Ministerul Justitiei (vezi pag 35) indica faptul ca, intre 2002 si 2012, aproximativ 150.000 de noi cetateni romani au depus juramantul la MJ, ceea ce inseamna ca vorbim despre cetateni cu domiciliul stabilit in Romania (doar ei depun juramantul aici), astfel ca trebuie inclusi in listele permanente. Daca Guvernul va reusi sa taie in total mult peste un milion (500 de mii influenteaza cu un punct procentual rezultatul, deci nu coboara pragul prea mult) fara sa adauge nimic, coboara pragul si referendumul e validat. Pe scurt, trebuie sa caute bine dupa morti, mutati sau reteta lui Stavarache: buletine expirate etc.

Daca vor include insa in listele electoralle tot atat cat taie, Curtea trebuie sa invalideze referendumul. Indiferent de situatie, e aberant sa schimb regulile jocului dupa ce jocul s-a incheiat. Sa muti poarta dupa ce ai tras pe langa ea, pretinzand ca traiectoria mingii indica de fapt un gol, nu rateul vazut de toata lumea. Iar acest meci absurd ne costa azi prabusirea leului, fuga investitorilor, deprecierea economiei. Si totusi, de ce Ioan Rus mai este ministru de interne? Ce inteleg oficialii de la Bruxelles, FMI-ul si restul lumii civilizate dintr-o tara inchisa pentru inventar in urmatoarele 30 de zile?