Daca actuala putere mai are ceva legitimitate este pentru ca oameni ca dvs. inca o sustineti. Nu ar trebui si ma mir ca nu va dati seama inca de acest lucru, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Dupa 1989, toti politrucii si functionarii din sistemul comunist corupt au trecut cu arme si bagaje in barca FSN-ului condus de Iliescu. A fost nevoie de 6 ani de eforturi ale societatii civile pentru ca Iliescu sa piarda puterea. Au avut loc ceva schimbari, insa puterea condusa de Emil Constantinescu nu a reusit sa-i aduca pe acei 60.000 de specialisti cu care se lauda. CDR a esuat pentru ca nu a reusit sa introduca meritocratia in modul in care statul este condus, a perpetuat sistemul corupt de care au beneficiat cei noi ajunsi la putere. Nu a fost o surpriza pentru Ion Iliescu sa recastige puterea in 2000.

A fost nevoie din nou de mobilizarea societatii civile in 2004 pentru a scapa de Adrian Nastase, urmasul lui Ion Iliescu.

Si ce a facut puterea de dupa 2004: a continuat sa promoveze sistemul feudal de stat, organizat de diversi baroni, de nasi, de fini, de nepoti; meritocratia mult promisa in guvern a fost abandonata imediat si am fost martorii a unor furturi continue din banii cetatenilor, uneori poleite sub numele de initiativa privata. Am ruesit sa dezvoltam milionari de carton din taxele romanilor. Am reusit sa dam un nume rau ideii de initiativa privata si de privatizare pentru ca in 22 de ani aceste concepte au fost sinonime cu devalizare si cu contracte dezavantajoase pentru stat.

In 2012 insa, sociatatea civila se afla in impas: toate drumurile pentru oameni onesti sunt inchise. Ca este vorba de PDL, PSD, PNL, UDMR sau UNPR, sistemul este inchis: toate aceste forte politice sunt multumite in status-quo pentru ca asa sunt finantate: din banii publici dati pe ochi frumosi unor oameni de afaceri de carton care, la randul lor, finantateaza partidele politice.

Avem un deficit democratic, dragii mei. Milioane de romani sunt impinsi in afara granitelor pentru ca resursele tarii merg catre un nucleu de analfabeti verosi sau de capitalisti de cumetrie, pe multi dintre ei ii gasiti prin parlament, pe altii in Top 300.

Romania are nevoie de un nou contract social prin care oamenii competenti nu sunt dati afara din sistem, un sistem economic liberal unde este posibila concurenta, unde oameni cu idei de afaceri nu se lovesc si nu sunt blocati de acesti capitalisti de cumetrie care primesc facilitati de la stat; avem nevoie de dilalog social si nu de reforme adoptate prin mecanismul de asumare a raspunderii. Caci am vazut ce asumare a raspunderii avem in Casa de Asigurari de Sanatate.

Voi ar trebui sa va alaturati protestelor, poate ca nu vor mai fi violente.

Romania nu este inca o dictatura in modelul Nord Coreean de dictatura.

Dar ce fel de societate e aia unde oamenii prefera sa plece din tara, unde oamenii de afaceri sunt blocati de milionari de carton, unde firme oneste sunt jupuite de functionari corupti, unde legile se voteaza fara o consultare publica reala?

Riscam sa ajungem ca in Ungaria sau, mai rau, ca in perioada tarzie a anilor '30.

Si cand nepotii nostri vor citi cartile de istorie, se vor intreba: dar ce au spus Vladimir Tismaneanu si ceilalti intelectuali Pro-Cotroceni?

Comenteaza pe Jeopardy

Citeste si: