Cercetatorii de la Laboratorul Rutheford Appleton de langa Oxford au inventat un carburant "artificial", care va costa de circa 4 ori mai putin decat pretul actual al bezinei in Marea Britanie si care poate fi folosit de masinile care se afla in prezent in circulatie, potrivit Manufacturing Digital.

Conducatorii autor vor putea sa circule aproximativ 500 - 600 de km fara sa faca pauza pentru a alimenta.

Acest combustibil care are la baza hidrogen nu produce gaze cu efect de sera si va putea fi disponibil in circa 3 ani.

"Din anumite puncte de vedere, hidrogenul este combustibilul perfect. Are de trei ori mai multa energie decat benzina pe unitatea de greutate, iar in urma arderii nu produce altceva decat apa", a precizat profesorul Stephen Bennington, liderul proiectului.

Compania Cella Energy, care dezvolta tehnologia, considera ca modalitatile conventionale de retinere a hidrurilor nu sunt perfecte. "Depozitarea hidrogenului pana acum a necesitat fie cilindri cu o presiune de pana la 700 ori mai mare decat presiunea atmosferica, fie lichide cu temperaturi de -253 grade Celsius", a precizat compania. "Nu este practic nici pe scara larga, pentru ca necesita multa energie si prezinta riscuri."

Acestia sustin ca au gasit o modalitate ieftina sa "prinda" hidrura intr-o micro-granula de nano-polimeri porosi. Rezultatul este un combustibil sintetic revolutionar, format din "micro-granule" care pot fi turnate si pompate precum un lichid.

"Primele date indica faptul ca micro-granulele pot fi folosite in vehiculele existente, fara modificari ale motorului. Materialele au la baza hidrogen, astfel ca atunci cand sunt folosite nu produc emisii de carbon, similar vehiculelor electrice", a declarat un reprezentant al companiei.