Iordanul, raul unde a fost botezat Isus Cristos, potrivit traditiei crestine, nu mai este acum decat un fir de apa poluata si ar putea sa dispara complet pana la sfarsitul anului 2011, a avertizat luni un grup pentru protectia mediului, citat de AFP.

Celebrul rau "a fost redus la un simplu parau in sudul lacului Tiberiada, secat de supraexploatarea apelor sale, devastat de poluare", spune asociatia Prietenii Pamantului/Orientul Mijlociu (FoEME), intr-un raport care va fi prezentat luni la Amman.

Potrivit sursei citate, 98% din apele raului sunt deturnate de Israel, Siria - care exploateaza afluentul sau, Iarmuc - si Iordania.

Iordanul, care in trecut deversa anual 1,3 miliarde de metri cubi de apa dulce in Marea Moarta, nu mai aduce in prezent decat 20 - 30 de milioane, ceea ce are ca efect scaderea nivelului acestei mari sarate cu un metru pe an.

"Fara actiuni concrete, ne putem astepta la secarea completa a cursului inferior al Iordanului pana la sfarsitul lui 2011", sustine organizatia.

Singura solutie pentru salvarea raului este stoparea exploatarii intensive si deversarea unor cantitati mai mari de apa dulce in cursul inferior. In opinia FoEME, Israelul are un rol mai important de jucat aici, datorita cantitatii mai mari de ape deturnate de statul evreu, dar si a avansului tehnologic pe care il detine.

Raportul afirma ca o gestiune mai buna ar permite Israelului sa economiseasca anual 517 milioane de metri cubi de apa dulce iar Iordaniei 305 milioane.

In ciuda nivelului alarmant al poluarii, mii de pelerini continua in fiecare an sa repete ritualul botezarii lui Isus.