O echipa formata din oameni de stiinta si ecologisti va incerca, luna viitoare, sa localizeze si sa recicleze "o insula" formata in Oceanul Pacific din peste sase milioane de tone de gunoaie din plastic, informeaza Timesonline. "Insula Gunoaielor", descoperita in anul 1997, are de doua ori marimea statului american Texas si este considerata "un continent sinistru al secolului 21".

O echipa formata din 30 de persoane va pleca din San Francisco cu doua vase si va incerca sa recicleze "insula" localizata in partea de nord a Oceanului Pacific. Una dintre cele doua nave este dotata cu plase speciale, cu care specialistii vor incerca sa "pescuiasca" tonele de gunoaie.

Insula Gunoaielor a fost descoperita de oceanograful Charles Moore in 1997, care a decis sa circule prin mijlocul curentului oceanic circular din Pacificul de Nord. El a descoperit sticle si pungi de plastic, containere pentru mancare si bucati de polistiren plutind in ocean. Obiectele din plastic s-au dezintegrat de-a lungul timpului in mici fragmente, ca urmare a actiunii razelor de soare si a valurilor. Aceste mici bucati nu sunt vizibile aparatelor de pe vapoare sau satelitilor, care n-au reusit sa realizeze "o harta" a insulei.

Times precizeaza ca distrugerile provocate de aceste mici bucati de plastic sunt foarte periculoase, din cauza ca pestii le confunda cu mancare, iar toxinele ingurgitate ajung ulterior in pesti mai mari sau pasari.

Doug Woodring, liderul proiectului, a afirmat ca expeditia spera sa colecteze 40 de tone de plastic. Specialistii vor fi ajutati de aparate de zbor fara pilot si roboti acvatici pentru a determina dimensiunile "continentului de plastic".

Agentia de mediu a ONU estimeaza ca in oceane exista in prezent mai mult de 100 milioane de tone de deseuri de palstic, mare majoritate concentrata in Pacificul de Nord.

Vezi imagini preluate de la ABC despre Insula Gunoaielor.