Timp de ani de zile, David Bellamy a fost una dintre cele mai cunoscute figuri la televiziunile britanice. Un respectat botanist, autor a peste 35 de carti, a prezentat peste 400 de programe si a fost extrem de apreciat de audienta pentru entuziasmul sau. Si totusi, de peste 10 ani, a intrat intr-un con de umbra, marginalizat de sefii de la BBC, unde a devenit celebru, precum si de lumea stiintifica. Crima sa? Bellamy afirma ca incalzirea globala nu este cauzata de oameni, ci reprezinta un simplu fenomen natural, scrie dailyexpress.co.uk.

"Cand am dat prima oara cu capul de zid spunand ca eu nu cred ceea ce ni se spune despre incalzirea globala, habar nu am avut care vor fi consecintele afirmatiilor mele", explica el pretul pe care a fost obligat sa-l plateasca pentru ca a incalcat linia ortodoxa a schimbarilor climatice.

"Sunt un om de stiinta si trebuie sa merg pe caile stiintei, dar cand vad ca adevarul este ascuns sunt dator sa-mi spun opiniile. Potrivit datelor oficiale, in fiecare an, incepand cu 1998, temepraturile au fost tot mai reci, iar in 2002 stratul de gheata din zona Arctica a crescut. De ce nu auzim nimic despre aceste lucruri?", se intreaba el.

Cel mai mult ma ingrijoreaza insa faptul ca exista, intr-adevar, probleme ecologice care au nevoie disperata de solutii. Raman un ecologist, sunt un verde si fac o campanie constanta pentru stoparea distrugerii biodiversitatii in lume. Dar banii vor fi irositi daca incercam sa rezolvam 'problema' incalzirii globale.

David Bellamy

Urmarea a fost ca, de cand a afirmat ca nu crede ca activitatile umane genereaza incalzirea globala, omului de stiinta i s-a interzis sa mai realizeze vreo emisiune TV.

La inceputul acestui an, patru experti au declarat, la BBC, ca "acesta este sfarsitul prezentei ghetii in zona Arctica" si ca ne vom confrunta cu cea mai fierbinte vara din totate timpurile. "A fost pe naiba. A fost foarte frig si foarte umed si acum vedem ca gheata din Alaska a inceput sa creasca rapid", sustine el.

Principalele argumente ale lui David Bellamy:

  • Am vazut dovezi, pe care le consider demne de incredere, ca nu a existat o crestere a temperaturii la nivel global din 1998, in ciuda faptului ca tot mai mult dioxid de carbon a fost pompat in atmosfera. Aceasta ma face sa cred ca propovaduitorii incalzirii globale spun minciuni - nu dioxidul de carbon este motorul.
  • Cea mai stupida acuzatie a fost aceea ca spusele mele sunt similare cu a nega Holocaustul. Schimbarile climatice sunt ciclice, sunt un proces natural vechi de cand lumea. Cand romanii locuiau in Britania, culegeau stafide si produceau vin la granita cu Scotia. Evident, era mult mai cald atunci.
  • Ii multumesc lui Dumnezeu pentru incalzirea globala, care a pus capat erei glaciare. Daca acest fenomen nu exista, noi nu am mai fi astazi aici.
  • Oameni precum fostul vicepresedinte american Al Gore spun ca milioane de oameni vor muri din cauza incalzirii globale - ceea ce e un lucru destul de prostesc, daca nu ai nicio dovada in acest sens.
  • Dupa parerea mea, nu exista nicio dovada care sa lege dioxidul de carbon de vreo catastrofa inevitabila.
  • Nu exista niciun fel de dovezi, sunt doar proiectii si, daca analizezi modelele folosite de Al Gore si de adeptii sai, vei vedea ca aleg doar acele date care ii ajuta sa-si argumenteze ideile.
  • Incalzirea globala este o parte a unui ciclu natural si nu putem face nimic pentru a opri aceste cicluri. Omenirea cheltuieste o avere incercand sa rezolve o problema care, de fapt, nu exista.
  • Cum am ajuns la convingerea ca aceasta problema exista, desi toate dovezile sunt impotriva? Dumnezeu stie. Intr-adevar, lacurile din Africa seaca, dar nu din cauza incalzirii globale, ci pentru motivul simplu ca cea mai mare parte a acestor lacuri au diguri in jurul lor. Apa care era folosita de obicei pentru uzul localnicilor este acum utilizata in producerea de flori si fructe pentru supermaketurile Europei.
  • Al Gore a afirmat ca marea Aral din Uzbekistan seaca din cauza incalzirii globale. Ei bine, asa cum stie toata lumea, rusii au cultivat in regiune bumbac si pentru fiecare tona de bumbac produse se consuma o cantitate enorma de apa.

"Faptul ca sunt ignorat de BBC nu ma deranjeaza prea mult. S-ar putea sa nu mai apar la televizor, dar voi continua sa merg in toata lumea pentru a sensibiliza omenirea asupra problemelor reale. Un exemplu este distrugerea padurilor tropicale, despre care vorbesc de peste 35 de ani.

Mama natura va reusi sa-si refaca echilibrul, dar nu si daca intervenim prin distrugerea padurilor tropicale si prin pescuitul excesiv. Aceasta este adevarata catastrofa asupra mediului", incheie el.