Aproximativ 50 de persoane, cele mai multe membre ale filialei galatene a Partidului Ecologist Roman (PER), au participat, duminica, la o actiune de protest in localitatea Izvoarele, nemultumite ca autoritatile nu au oferit inca explicatii clare cu privire la cauza seismelor din zona, transmite Mediafax.

Actiunea initiata de catre reprezentantii PER a inceput dupa ora 13.00 si a durat mai bine de o ora, protestul desfasurandu-se fara incidente. Protestatarii au purtat esarfe verzi si steaguri albe cu insemnele partidului si au afisat pancarte pe care au scris mesaje precum "Mutati Parlamentul la Izvoarele si nu va mai dormi nimeni", Romania, frica si cutremur" sau "Cutremur pentru buna guvernare, nu cutremur de la exploatare".

Aproximativ 20 de localnici au asistat la protestul care s-a desfasurat pe drumul judetean din sat, in fata bisericii, dar au preferat sa formeze un grup separat, pe partea opusa a drumului.

Oamenii s-au plans ca seismele au revenit in ultimele trei zile si ca au suspiciuni legate de faptul ca fenomenele sunt generate de exploatarea petroliera din zona.

Satenii din Izvoarele au vorbit cu ecologistii despre posibila cauza a cutremurelor, spunand ca sunt sceptici in legatura cu explicatiile autoritatilor si ca asteapta in continuare concluzii mai clare din partea autoritatilor.

"Ne-au spus ca rezultatele finale o sa le aflam probabil peste doua saptamani. Ne duc cu zaharelul. Nu avem nicio garantie ca noi mai traim doua saptamani. Credem ca autoritatile stiu raspunsul si nu vor sa ni-l spuna", a spus unul dintre localnici.

Localnicii au mai spus ca autoritatile au trimis in zona reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) care monitorizeaza starea locuintelor afectate de cutremure si ca au venit permanent in localitate si specialisti de la Institutul pentru Fizica Pamantului, astfel ca nemultumirile lor nu sunt legate de prezenta reprezentantilor acestor institutii, ci de faptul ca nu au primit raspunsuri clare cu privire la cauza cutremurelor.

La randul lor, reprezentantii PER au cerut infiintarea unei comisii parlamentare pentru cazul Izvoarele, spunand ca este necesara sesizarea Agentiei Europene de Mediu si a comisarului european pentru probleme de mediu din Parlamentul European.

Reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) au precizat, vineri, ca seria de cutremure din judetul Galati nu poate fi asociata cu influenta exploatarilor petroliere din zona, iar analiza probelor de apa potabila arata ca, daca aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentata de precipitatiile masive.

O alta concluzie este aceea ca "martorii montati pe locuintele afectate pentru monitorizarea situatiei demonstreaza ca acestea nu au fost afectate de seismul produs in judetul Vrancea".

IGSU mai precizeaza ca masurile ce urmeaza sa fie luate referitor la situatia din judetul Galati vizeaza, in principal, identificarea profilului electrometric al solului, analiza in laborator a structurii solului, stabilirea profilului hidrogeologic al apelor subterane si evaluarea efectelor fenomenelor manifestate asupra constructiilor si infrastructurii.

Informatiile au fost facute publice dupa ce la sediul IGSU a avut loc, joi, intrunirea grupului operativ constituit pentru evaluarea situatiei create de activitatea seismica din judetul Galati.

Din 23 septembrie, in zona comunelor Slobozia Conachi si Schela din Galati au avut loc 263 de cutremure, inregistrate pana duminica, la ora 14.00.

Dintre acestea, 33 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter, cel mai recent, de 2,7 grade, producandu-se sambata. Cel mai puternic seism din zona, inregistrat in aceasta perioada, a avut 3,9 grade si s-a produs in 29 septembrie.