​Uimire, deznădejde furie, sunt câteva dintre lucrurile pe care le-au simțit cei care au investit în criptomonede și au asistat la scăderile dure din prima parte a lunii mai. Alții, din contră, au spus că, iată!, adevărul despre criptomonede a ieșit la iveală și este clar că nu au viitor, dat fiind că sunt uluitor de volatile.

CriptomonedeFoto: Dt89lex, Dreamstime.com

Dar situația nu este deloc simplă, nu este în alb și negru, ci în mii de nuanțe de gri. În articol puteți citi despre marea prăbușire a criptomonedelor, despre așa-zisele monede „stabile”, despre criticile aduse universului „cripto”, dar și despre ce spun cei care susțin investițiile într-o lume „crypto” despre care cei mai mulți se întreabă: care este rostul?

O moarte prezisă care însă nu a venit

De mai multe ori s-a prezis moartea criptomonedelor și s-a spus că sectorul se îndreaptă spre dezastru total, dar mereu și-a revenit și cotațiile au crescut, noi monede au apărut, dar valorile au scăzut din nou. Din ultimele zile de aprilie, până aproape de mijlocul lui mai întregul sector crypto a pierdut peste 500 miliarde dolari și mulți au rămas fără niciun ban și fără posibilitatea de a-și recupera investiția.

Întreaga piață mondială a criptomonedelor era evaluată la aproape 3.000 de miliarde dolari în noiembrie anul trecut, dar a căzut spre 1.250 miliarde dolari la jumătatea lui mai, pierzând 35% din valoare în nici șase zile. Se estimează că în lume, aproximativ 300 de milioane de oameni dețin criptomonede, deși foarte posibil că numărul este mai mare decât realitatea.

Cum a evoluat valoarea de piață a tuturor criptomonedelor - date coinmarketcap.com. Se poate observa volatilitatea extrem de pronunțată.

Ianuarie 2016: 7 miliarde dolari

Ianuarie 2018: 750 miliarde dolari

Martie 2020: 161 miliarde dolari

Noiembrie 2020: 500 miliarde dolari

ianuarie 2021: 1.000 miliarde dolari

aprilie 2021: 2.000 miliarde dolari

mai 2021: 2.461 miliarde dolari

Iulie 2021: 1.203 miliarde dolari

septembrie 2021: 2.346 miliarde dolari

Noiembrie 2021: 2.938 miliarde dolari

Ianuarie 2022: 1.482 miliarde dolari

aprilie 2022: 2.166 miliarde dolari

1 mai 2022: 1.733 miliarde dolari

12 mai 2022: 1.289 miliarde dolari

16 mai 2022: 1.321 miliarde dolari

Criptomoneda este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită și ca mijloc de plată. Acest mijloc de plată utilizează criptografia și, cel puțin în definiție, este descentralizat.

Crypto crash a fost numit declinul recent și, deși nu este primul de acest fel, este cel mai grav de până acum și pare să fie ceva foarte serios. Asta se vede și din faptul că până și o parte dintre cei mai mari fani ai criptomonedelor s-au arătat îngrijorați și unii au spus că, cel puțin pentru un scurt timp, nu vor mai investi.

Scăderile abrupte s-au oprit, lucrurile s-au mai stabilizat, dar se menține o atmosferă foarte tensionată. Bitcoin a ajuns la o cotație de 30.000 de dolari, față de 67.000 de dolari la final de 2021. Volatilitatea Bitcoin este o realitate, dacă ne gândim că a scăzut la sub 7.000 de dolari în prima parte din 2020. Există 19 milioane de Bitcoini și pot fi maxim 21 de milioane. Ethereum este a doua cea mai cunoscută criptomonedă, valorând în prezent sub 2.000 de dolari/unitate, departe de maximul de 4.800 dolari din noiembrie 2021.

Presa a scris de multe ori despre volatilitatea monedelor cripto, analiștii au avertizat că, după o creștere puternică, va urma un declin dur. Fanii cripto spun însă că au încredere în investițiile lor și că totul este să știi când să vinzi și când să cumperi. Tot ei spun că aceste criptomonede sunt un lucru extrem de bun și că nu vor mai veni vremurile în care Bitcoin va ajunge să valoreze mai puțin de 10.000 de dolari.

De data asta este mai grav fiindcă s-a prăbușit și Terra, care este ceea ce se numește o monedă stabilă, o monedă de la care erau mari așteptări și în care încrederea era mult mai mare.

Stablecoin - Departe de stabilitatea sperată

Stablecoin, sau moneda stabilă, este o monedă cripto legată de o monedă reală, spre exemplu de dolari, iar interesul pentru aceste „stablecoins” a crescut începând cu primăvara lui 2021.

Stablecoin este o nouă clasă de criptomponede a cărei valoare este legată strict de o clasă de active. Aceasta poate fi monedă fiat, sau o altă criptomonedă, în acest fel garantând stabilitatea. Cel mai răspândit stablecoin este Tether care se raportează la cursul dolarului.

Creatorii Tether spun că este direct legată de rezerve de active precum bonduri federale americane, mici cantități de cash și datorii corporate.

Aceste „stablecoins” au fost create tocmai ca răspuns la volatilitatea crescută din sectorul cripto și au fost gândite cu mecanisme care să le ofere stabilitate crescută. Evenimentele din ultimele săptămâni au arătat că nici ele nu sunt stabile.

Aceste „stablecoins” sunt criticate dur, iar fanii radicali ai criptomonedelor spun că aceste „stablecoins” nici măcar nu pot considerate criptomonede, chiar dacă au la bază tehnologia Blockchain. Chiar și instituții financiare serioase au avertizat că aceste „stablecoins” nu sunt neapărat stabile, nu vor avea mereu paritate cu dolarul și nici nu sunt sigure.

Blockchain este tehnologia ce securizează stocarea de criptomonede, tranzacțiile între criptomonede și relațiile informatice ce susțin scopul fiecărui proiect criptografic.

Foarte mulți cer ca aceste criptomonede să se supună cât mai mult regulilor sistemului financiar, însă atunci, alții dau o replică logică: dacă le reglementăm strict, ce rost mai au și de ce NU rămânem la banii convenționali care funcționează foarte bine.

Ideea de a reglementa strict lumea cripto vine în contradicție cu filosofia segmentul cripto care susține că este cu adevărat util dacă nu este supus reglementărilor și dacă este descentralizat complet. S-a dovedit că și această descentralizare este un mit.

Scăderi de sute de miliarde de dolari

De la final de aprilie, până în jurul datei de 11 mai, toți cei care au investit în diversele criptomonede au pierdut în total peste 500 miliarde dolari și s-au prăbușit și monede care erau „pe cai mari”.

S-a întâmplat ceea ce în termeni financiari se numește „Sell-Off”, pentru că mulți investitori au vândut în scurt timp cantități uriașe de criptomonede, s-a pus presiune foarte mare pe preț și acesta s-a prăbușit. A fost o chestiune de cerere și ofertă și, în scurt timp, oferta a devenit mult mai mare decât cererea, iar investitorii au devenit foarte pesimiști.

În cazul de acum, panica a pornit de la prăbușirea unei monede „stabile” pe nume TerraUSD, despre care veți putea citi mai jos.

Lumea cripto a intrat în ceea ce se numește „full meltdown”, haos total, scădere fără precedent și un moment mai dur decât episodul din 2018 când valoarea Bitcoin a scăzut cu 80%. Acum este mai grav decât atunci, fiindcă mai mulți oameni investesc în cripto și mai multe firme și instituții dețin criptomonede și vor să obțină profit din ele. Căderi serioase au fost și în 2013, în 2014 dar și în 2017, însă era mult mai puțin interes pentru domeniu și se investea mult mai puțin.

Un studiu Pew Research Center arată că 16% dintre american dețin un fel de criptomonede, ponderea fiind de numai 1% în 2015. Pandemia a accelerat dorința oamenilor de a investi în aceste monede virtuale.

Mulți dintre investitorii cu experiență au învățat o serie de lecții și sunt, probabil, mai prudenți, dar dintre cei care acum au pierdut mai mulți bani se numără oameni care s-au apucat în premieră să bage bani în monede cripto anul trecut, după ce au văzut cât de mult crește valorarea acestor monede. Părea că totul va fi „roz” mult timp,

Căderea criptomonedelor nu a venit din senin, ci se încadrează într-un climat în care mulți investitori nu mai vor să riște așa de mult ca în trecut, din mai multe motive: războiul din Ucraina, inflația tot mai mare, prețurile crescute, dobânzile mai mari și numărul tot mai mare de incertitudini.

În timpul pandemiei, monede precum Ether și Dogecoin au devenit populare, au captat atenția multora și unii s-au apucat să le tranzacționeze zi de zi, fie din curiozitate, fie pentru că aveau mai mult timp liber. Era „cool” să deții Bitcoin și multe vedete vorbeau în termeni super-optimiști despre cât de bine este să investești în acest sector. Spre final de 2021 valoarea acestor monede a atins niveluri record pentru multe dintre ele și tot mai mulți oameni și-au spus: Nu pot rata asta!”

Cei mai mari fani ai Bitcoin descriu moneda ca oferind un sistem de plăți mai democratic și cei mai nerealiști susținători spuneau că Bitcoin-ul poate înlocui în multe medii banii convenționali. Nu este însă așa de simplu.

Ce spun criticii criptomonedelor

Scepticii spun că Bitcoin-ul nu are valoare intrinsecă și că, fiind extrem de volatil, oamenii nu vor fi compensați dacă valoarea se prăbușește. În plus, deși s-a comunicat mult și diverse companii au anunțat că oamenii pot plăti în Bitcoin, de la o cafea, până la un apartament, foarte puțini văd vreun rost în a plăti în Bitcoin.

Celebrul magnat Warren Buffett, cu o avere estimată la 116 miliarde dolari, a criticat recent Bitcoin, spunând că această monedă „nu produce nimic, nu se multiplică”. Trebuie spus însă că Berkshire Hathaway, una dintre companiile lui Buffett, a investit în domeniul cripto.

Cei mai optimiști au crezut că Bitcoin și alte monede vor deveni o alternativă viabilă la un sistem bancar ce era caracterizat ca fiind îmbătrânit, lent și birocratic. Se credea că tehnologia Blockchain va democratiza totul și va moderniza schimbul de bunuri și servicii. Nu a fost așa și mulți se întreabă de ce se vorbește atât despre criptomonede.

Bitcon a fost folosit în numeroase fraude, așa că investitorii se expun mult. Cele mai cunoscute exemple țin de faptul că autorii atacurilor ransomware cer victimelor să plătească în Bitcoin pentru a le da „cheile” de la fișierele criptate.

În plus, mineritul de Bitcoin consumă multă energie electrică, ceea ce este foarte rău, mai ales că acum, energia electrică este mult mai scumpă decât cu un an în urmă.

Volatilitatea este un mare minus al criptomonedelor, deși cei care au făcut bani buni spun că acest lucru este o mare calitate, fiind vorba de a-i recompensa pe cei care știu exact când să riște (când să cumpere și când să vândă apoi, la un preț mare).

Criticii spun însă că mulți oameni care investesc o fac fără să înțeleagă domeniul, fără să aibă prea multe informații și o fac doar pentru că văd pe internet postări ale unor oameni care susțin că s-au îmbogățit cu ajutorul acestor monede și care spun, în mod eronat, și că este foarte ușor să faci bani. Foarte mulți pur și simplu nu pot rezista și intră în domeniu, sperând că obține rapid profit de 25-30%.

În numeroase postări și articole, oamenii sunt avertizați că investițiile în criptomonede pot fi asemănate cu unele jocuri piramidale, acele operațiuni care implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

De ce uneori investițiile în cripto seamănă cu schemele piramidale

- Oamenilor li se promit câștiguri rapide și mari, în scurt timp

- Când sunt cerute explicații tehnice detaliate despre operațiuni, acestea nu sunt oferite. Alteori li se spune oamenilor că soft-urile fac totul și ei doar trebuie să aștepte.

- Li se dau exemple cu oameni ce au mașini puternice și haine scumpe, ca exemplu al reușitei.

Când Luna și Terra se prăbușesc

Panica din sectorul cripto a pornit după ce s-a prăbușit valoarea a două criptomonede create de un sud-corean numit Do Kwon: Luna și TerraUSD.

Kwon a absolvit Stanford University și lucrat pentru scurt timp la Microsoft și la Apple, fiind inginer software. În 2018 a fondat compania Terraform Labs și tot în acel an a creat moneda cripto denumită Luna.

În 2020 compania a lansat TerraUSD care era un „stablecoin”, așadar ceva mult mai stabil de utilizat. Aceste stablecoins sunt folosite de traderi pentru a tranzacționa active mai riscante. Ultimele fluctuații au dovedit că TerraUSD este, ea însăși, extrem de riscantă. Între Luna și Terra exista o strânsă legătură.

La început de 2021 o monedă Luna valora un dolar, iar în aprilie ajunsese să valoreze 118 dolari și deja existau așa-ziși cripto-milionari din Luna...

Au fost avertismente că această creștere a monedei Luna nu era normală, nu era sustenabilă și nu avea nimic în comun cu realitatea. La începutul lui mai, valoarea Luna s-a prăbușit și s-a apropiat de zero dolari (mai exact valora 0,09 dolari pe 11 mai).

TerraUSD NU era, precum moneda stabilă Tether, legată direct de dolar, ci creatorii săi spuneau că era susținută de un algoritm ce ajusta oferta de Terra prin intermediului celeilalte monede, Luna, astfel încât Terra să-și mențină paritatea cu dolarul. Această legătură gândită să țină s-a rupt însă când valoarea Luna s-a prăbușit spre zero. Foarte rapid, paritatea TerraUSD față de dolar a scăzut de la 1 la 1, la 0,111 la 1.

Căderea Terra și Luna a afectat și imaginea Tether, dar și cotația ei și sunt tot mai multe voci care pun la îndoială stabilitatea Tether, întrebarea fiind dacă Tether are suficiente active de rezervă pentru a-și justifica legătura unu-la-unu cu dolarul.

Do Kwon are 30 de ani și era foarte arogant. Acum, este probabil omul din Coreea de Sud spre care se îndreaptă cea mai multă ură și nu numai. Poliția a deschis mai multe anchete, după ce cinci investitori au reclamat pierderi cumulate de peste un milion de dolari. Până și poliția din Seul s-a alarmat, după ce a crescut numărul de căutări online privind un pod cunoscut pentru numărul mare de oameni care s-au sinucis.

Kwon a avut de partea sa mulți oameni care au crezut în promisiunile sale legate de venituri ușor de obținut, fără riscuri. „Lunatici” au fost numit suporterii săi care nu credeau că există vreun risc, deși economiști de renume au avertizat că cele două criptomonede cresc prea repede, fără a fi susținute de nimic serios. În plus, fiind tehnic atât de puternic legate una de alta, dacă una scădea grav, cealaltă o urma.

Bitcoin, monedă oficială în două țări sărace

Două țări ale lumii au adoptat Bitcoin ca monedă oficială: El Salvador din America Centrală, în septembrie anul trecut și Republica Centrafricanaă, la final de aprilie 2022.

El Salvador avea mari probleme economice, pandemia le-a acutizat și adoptarea Bitcoin le-a complicat și mai rău, spun economiștii. Mai mult, deși țara are nevoie de împrumuturi externe, ea le va obține cu dobânzi mai mari exact din cauză că a adoptat Bitcon.

Republica Centrafricană este o țară săracă, măcinată de corupție, deși are rezerve de aur, diamante și uraniu. Republica este o aliată a Rusiei, pe teritoriul său operând și faimosul grup de mercenari Wagner. Pentru ca Bitcoin să fie utilă este nevoie de multe conexiuni la internet, ceea ce nu este cazul în Rep Centrafricană unde rata de penetrarea a conexiunilor era estimată la 4% în 2019.

Surse: BBC, TechCrunch, Reuters, New York Times, Bloomberg, ZDNet, Washington Post, Le Monde, Financial Times