Gabriel din Constanta a intrebat daca "Exista analize sau teste prin intermediul carora un barbat poate verifica/afla daca este infestat cu HPV? Trebuie sa recunosc ca s-a intamplat sa calc stramb, insa imi iubesc sotia si nu as vrea sa-i transmit vreun virus dobandit de la altele.". Raspuns: prin tipajul ADN/HPV.

Intrebarea 1: At

Am 27 de ani iar testul HPV facut acum cateva saptamani e negativ. Am un partner stabil. Intrebarea mea este: Ar mai avea sens sa imi fac vaccinul? Doctorul imi spune ca de la 25 de ani incolo reactia imunitara scade, dar din punctul meu de vedere o sansa in plus sa previn un cancer merita investitia decat daca chiar nu mai are nici un sens acum.

Imi doresc sa fi avut sansa asta in adolescenta, parintii mei m-ar fi tarat la doctor sa ma vaccineze...

Va multumesc si va urez mult succes in a transmite oamenilor ca e mai bine sa previna aparitia cancerului decat nu...

Cristina Crintea:

Studiile arata ca titlul anticorpilor la grupa de varsta 15-25 de ani este de 2 ori mai scazut decat titlul anticorpilor la grupa de varsta 10-14 ani. Dupa 26 de ani, titlul continua sa scada. Daca doriti sa efectuati vaccinul, nu va opreste nimeni, mai ales ca testul HPV arata ca este negativ.

Intrebarea 2: Oana Ilie

Este adevarat ca protectia se instaleaza abia la un an de la administrarea ultimei doze de vaccin?

- in timpul administrarii celor trei doze de vaccin este posibil sa ne infectam cu HPV si daca da, atunci este recomandata intreruperea oricarui contac sexual? dar daca partenerul este unul stabil, aceasta regula se mai aplica?

- daca in timpul administrarii celor trei doze de vaccin ne infectam cu o tulpina HPV, care nu este cancerigena, poate totusi sa afecteze eficacitatea vaccinului?

- care sunt efectele adverse, mai ales cele aparute dupa lansarea pe piata a vaccinului?

- in timpul administrarii vaccinului este permisa administrarea de alte medicamente, nu neaparat medicamente care sa trateze afectiuni cervicale?

Cristina Crintea:

La o luna de la efectuarea celor 3 doze de vaccin se instaleaza protectia la peste 99% din cazuri.

Vaccinarea anti-HPV protejeaza impotriva tulpinilor oncogene 16-18, in timpul administrarii celor 3 doze de vaccin exista riscul infectarii cu alt tip de tulpina.

Chiar daca partenerul este stabil, pentrua fi sigura ca evitati o infectare, poate sa efectueze si el testul ADN/HPV pentru a inlatura orice fel de dubiu.

Vaccinul ADN/HPV determina aparitia de anticorpi HPV pentru tulpinile 16 si 18. Infectarea cu alta tulpina nu afecteaza eficacitatea vaccinului.

Efectele adverse sunt locale si respectiv durere la locul injectarii, roseata si efecte generale greata, dureri de cap, ameteli, tulburari gastro-intestinale, si pot exista efecte socio-genice: lipotimii.

Efectele adverse sunt de intensitate mica si medie si sunt de scurta durata. S-au facut studii de exemplu, administrarea de anticonceptionale in timpul administrarii vaccinului si s-a constatat ca aceste medicamente nu interfera cu vaccinul.

Intrebarea 3: Iulia

Este adevarat ca atunci cand se descopera o rana pe col exista mari sanse sa ai HPV? de la ce apar ranile pe col? HPV se poate trata? sau il ai toata viata si il tii sub observatie?

Cristina Crintea

Da, in 99% din cazurile de cancere de col uterin se asociaza cu prezenta HPV.

HPV-ul se localizeaza la nivelul colului uterin, produce modificari ale celulelor epiteliale, acestea se balonizeaza, apar coilocite si apoi apar modificarile, ranile acestea.

HPV se poate preveni prin vaccinare anti-HPV si in cazul in care sunteti infectata, unele tulpini sunt eliminate de la sine, de catre mecanismele de aparare ale organismului, in alte cazuri in care se ascociaza si alti factori( dieta inadecvata, fumat, consum de anti-conceptionale, alte BTS-uri-boli cu transmitere sexuala, infectia cu HPV persista si poate evolua catre aparitia cancerului de col uterin.Trebuie sa il tineti sub observatie prin screening citologic si tipaj ADN.

Intrebarea 4: Ioana

"In urma cu cativa ani, la un test papa nicolau am avut si o interpretare"suspect HPV". Am refacut analiza la Institutul Cantacuzino, cu rezultat "regenerativ HPV". Bineinteles ca m-am speriat, am refacut analizele in alte doua locuri si am avut rezultat negativ, colposcopia era buna. De atunci rezultatele la Papa Nicolau au fost OK. Ce se putea intampla cand rezultatul nu era bun? Ar fi putut fi interpretat gresit rezultatul?

Care sunt simptomele care ar trebui sa ne conduca imediat la analize?

Si totusi care sunt caile de transmitere a acestui virus in afara de contactul sexual? Cred ca este lucrul cel mai important de cunoscut! Se poate contacta de la piscina, de pe prosoape, de pe lenjeria de hotel, etc?"

Cristina Crintea:

In cazul in care rezultatul nu era bun, trebuia sa va monitorizati starea de sanatate prin efectuarea examenului Babes Papanicolau (screening-ul citologic). In unele cazuri, infectia dispare de la sine, in altele poate evolua catre cancer de col uterin.

Din nefericire, cancerul de col uterin este depistat in stadii tardive, unele dintre simpome sunt reprezentate prin dureri, sangerari la contact sexual. Infectia ADN/HPV nu este simptomatica, virusul nu determina viremie (nu se gaseste in sange) si inhiba secretia de interferon si nu modifica testele de inflamatie. Este un virus parsiv care poate fi determinat numai prin tiparea ADN/HPV.

Din nefericire, simptomele se instaleaza doar in momentul aparitiei cancerului de col uterin. Caile de transmitere: contact sexual, contact manual sexual, sex anal, sex oral.

Din nefericire utilizarea prezervativului nu protejeaza in proportie de 100% impotriva transmiterii virusului intrucat in timpul actului sexual poate exista contact genital-genital: exemplu testucule-vulva. Prezervatilul va poate apara impotriva transmiterii altor boli sexuale.

Nu exista studii concludente privind transmiterea virusului pe alte cai decat cele precizate mai sus.

Intrebarea 5: Cititor curios

Din cate inteleg, acest virus afecteaza numai persoanele de sex feminin, dar transmiterea se poate face si prin contact sexual. Asta inseamna ca barbatii sunt purtatori si femeile sunt victimele? Ce ar trebui sa faca un barbat pentru a preveni infectarea partenerelor de sex. Asta in cazul in care nu are relatii stabile, bineinteles. Sexul protejat presupune protejarea impotriva acestui virus?

Daca un barbat a avut relatii sexuale cu o femeie infectata, va ramane purtator pe viata sau dupa un anumit timp, riscul de a transmite acest virus mai departe dispare?

Exista metode anume de a evita infectarea cu HPV?

Cristina Crintea:

Atat femeile cat si barbatii pot fi infectati cu HPV, din nefericire femeile reprezinta grupa de risc intrucat ele pot dezvolta cancer de col uterin.

Pentru a preveni infectarea e bine sa folositi prezervativul, dar vedeti raspunsul de mai sus, nu este sigur 100%.

In cazul in care ati avut relatii cu o femeie infectata, exista riscul de a va infecta, dar asa cum spuneam si mai sus, in unele cazuri infectia poate disparea de la sine. Dumneavoastra sunteti doar puratator, nu va incadrati in grupa de risc, pentru ca barbatii nu pot dezvolta cancer de col uterin.

Infectarea HPV se poate evita prin vaccinarea anti-HPV, dar in acest moment nu exista o decizie in sensul vaccinarii barbatilor. Studiile cost-eficienta arata nu este justificata vaccinarea barbatilor intrucat ei nu se incadreaza in grpa de risc.