Cabinetul de securitate israelian, reunit in noaptea de duminica spre luni, a decis sa nu lanseze o operatiune terestra de mare anvergura in Fasia Gaza, dupa ce miscarile palestiniene au anuntat un armistitiu, a afirmat radioul militar israelian, preluat de AFP.

Cabinetul a fost convocat de urgenta la ora trei dimineata (00,00 GMT) la Ierusalim de catre premierul Benjamin Netanyahu.

Oficialii armatei au prezentat diferite optiuni de actiune in Fasia Gaza pentru a pune capat tirurilor de rachete spre sudul Israelului, a adaugat radioul.

La captul unei ore de discutii, cabinetul a decis sa nu lanseze o ofensiva terestra in Gaza, controlata de miscarea islamista palestiniana Hamas, "de teama de a nu declansa manifestatii in masa in Egipt, susceptibile sa destabilizeze regimul aflat la conducere la Cairo si sa afecteze astfel interesele Israelului in strainatate, in apropierea cererii palestiniene de aderare a unui stat palestinian la ONU, in septembrie", potrivit sursei citate.

Cabinetul de securitate a fost convocat la cateva ore dupa ce principalele miscari palestiniene din Gaza au ajuns, potrivit Hamas, la "un acord informal pentru instaurarea unui armistitiu, cu conditia ca Israelul sa inceteze atacurile".

Potrivit unui lider Hamas, armistitiul va fi anuntat oficial luni, dar politia a "primit duminica seara consemnul de a stopa tirurile".

Acest anunt a fost facut in urma unor contacte intensive, conduse in special prin intermediul Egiptului, in vederea calmarii situatiei.