Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a desemnat vineri seara pe comandantul jandarmeriei sef de stat major al armatei, dupa ce mai multi membri ai conducerii fortelor armate si-au prezentat demisia vineri, relateaza AFP.

Miscarea este vazuta ca o incercare a premierului de a pune capat crizei cronice care a evoluat in interiorul unui regim bazat pe valori islamice, unde armata se vrea garant al laicitatii.

Generalul Necdet Ozel a deveni de asemenea sef al armatei terestre, pozitie ramasa vacanta dupa demisia comandantilor fortelor terestre, aeriene si navale.

Numirea lui Ozel in cele doua functii sugereaza ca acesta ar putea deveni, in viitorul apropiat, sef cu drepturi depline al Statului Major, in locul lui Isik Kosaner, afirma presa turca.

Generalul Kosaner si adjunctii sai au declansat vineri o grava criza politico-militara, depunandu-si demisiile, pe fondul unui dezacord cu guvernul islamist-conservator in legatura cu promovarea militarilor de rang inalt aflati in inchisoare sub acuzatia de complot impotriva regimului.

42 de generali sunt incarcerati in prezent fiind acuzati de implicare in diverse comploturi care vizau rasturnarea guvernului Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, nascut dintr-o miscare islamista), aflat la putere din 2002.

Armata direa ca acesti militari sa poata beneficia de o promovare, desi se afla in inchisoare, in asteptarea procesului, in timp ce guvernului dorea ca acestia sa fie pensionati.

Agentia semioficiala Anatolia a precizat ca seful statului major si comandantii au cerut sa iasa la pensie.

Decizia generalilor de a renunta la functii are un rol simbolic foarte important, in conditiile in care armata, garantul laicitatii statului, a pierdut foarte mult din forta incepand cu 2007, o data cu lansarea mai multor anchete asupra unor comploturi care vizau partidul guvernamental.