Anders Behring Breivik isi aruncase armele si astepta cu mainile ridicate deasupra capului, cand a fost prins de politie, pe insula Utoya, unde acesta a impuscat mortal cel putin 68 de persoane. Politia norvegiana a povestit miercuri, intr-o conferinta de presa, cum a decurs arestarea lui Breivik, precizand ca acesta s-a predat fara a opune niciun fel de rezistenta, relateaza Daily Telegraph.

Fortele speciale norvegiene ajung pe insula UtoyaFoto: Reuters

Haavard Gaasbakk, unul dintre primii politisti care au ajuns la locul masacrului, spune ca norvegianul de 32 de ani isi abandonase armele si ii astepta linistit, dupa ce ei au inceput sa-l caute prin insula impadurita.

Cu toate acestea, Anders Snortheimsmoen, comandantul echipei speciale de interventie Delta, din cadrul politiei antiterorism, a recunoscut ca agentii sai au fost cat pe ce sa-l lichideze pe Breivik, in ciuda atitudinii sale pasive, intrucat se temeau ca poarta o centura cu explozibil. Decizia a fost luata "la limita", a spus el.

  • Politia norvegiana a fost aspru criticata pentru "lentoarea" cu care a reactionat pentru a pune capat masacrului de pe insula Utoya.

Rezumand momentele capturarii lui Breivik, Haavard Gaasbakk a povestit ca se afla in ziua sa libera cand a primit un apel urgent de a se duce in Utoya, unde politia a inceput sa primeasca informatii cu privire la un atac armat.

"Am inteles imediat ca e ceva grav. Am vazut la televizor ce s-a intamplat la Oslo si am facut paralela", a explicat el, potrivit AFP.

El s-a alaturat, impreuna cu un alt coleg, unei echipe de opt agenti de la unitatea speciala "Delta Force", care erau inarmati (politia din Norvegia este in general neinarmata) si echipati cu o salupa, si au pornit spre insula Utoya, situata la cateva zeci de kilometri de postul de politie.

  • "Pe drum, salupa politiei a intampinat probleme la motor. Dar, in acelasi moment, mai multe barci private se indreptau spre noi, pentru a ne alerta, si le-am rechizitionat", a povestit el.

Cei zece politisti s-au impartit atunci in doua barci, ambarcatiuni mai rapide decat cea a politiei, echipa de interventie castigand astfel chiar timp in plus - "probabil vreo 10 minute", potrivit unui alt responsabil din politie.

Ajunsi pe insula, au gasit un grup de adolescenti ingroziti care le indicau cealalta extremitate a insulei.

"Am auzit multe focuri de arme, trase des si repede. Am alergat spre partea de sud a insulei, unde am inteles ca e atacatorul. In timp ce ne apropiam, la circa 350 de metri pana la el, am inceput sa-l strigam: ", pentru a indrepta atentia spre ei.

  • "Drumul era dificil si cu vizibilitate scazuta... am ajuns la un luminis in padure si, deodata, chiar in fata noastra, se afla el (Breivik- n.r.) cu mainile deasupra capului", a povestit Gaasbakk.

Anders Breivik, surprins din elicopter in timpul masacrului

Anders Breivik, surprins din elicopter in timpul masacrului

Foto: Reuters

"L-am imobilizat, aplicand procedura obisnuita. Arma sa se afla la circa 15 metri in spatele sau, pe pamant. Unul dintre politisti a preluat controlul asupra atacatorului, iar ceilalti s-au indreptat catre victime, pentru a le acorda primul ajutor".

Gaasbakk a revenit la debarcader, pentru a crea un post de comanda si a dat ordin celorlalti agenti sa verifice daca mai exista si alti atacatori si sa continue sa acorde primul ajutor, in timp ce el a chemat serviciile de ambulanta.

  • De asemenea, "mai multe persoane au inceput sa vina la fata locului in propriile barci, pentru a ajuta la evacuarea oamenilor de pe insula". "Ranitii veneau ca pe banda rulanta, iar noi trebuia sa ne miscam foarte rapid", a mai povestit Gaasbakk.

Numarul total al victimelor lui Breivik se ridica la 77, dupa ce politia a dezvaluit ca o persoana este inca data disparuta in Utoya. In plus fata de cele 68 de persoane care au murit pe insula, alte opt persoane au fost ucise de o bomba plantata de Breivik in centrul orasului Oslo. Numele a inca 13 victime au fost date publicitatii miercuri.

  • Un mini-submarin este utilizat pentru a cauta posibile victime in fiordul Tyrifjorden, precum si alte obiecte personale, care ar fi cazut din buzunarele elevilor dupa ce acestia s-au aruncat in lac, pentru a se salva. Multe dintre acestea au fost gasite deja pe malul lacului.

Detaliile cu privire la arestarea lui Breivik au venit dupa ce prim-ministrul Norvegiei, Jens Stoltenberg, a anuntat crearea unei "Comisii 22 iulie", pentru a analiza tot ceea ce s-a intamplat in atacul de vineri. Premierul norvegian a promis, de asemenea, o revizuire a sistemelor de securitate din tara, dar a insistat ca acest lucru nu inseamna neaparat restrictii dure.

"Este absolut posibil sa avem o societate deschisa si democratica si, in acelasi timp, sa avem masuri de securitate si sa nu fim naivi", a spus el.

Breivik a fost incarcerat intr-un fost lagar de concentrare nazist din afara capitalei Oslo, acum transformat intr-o inchisoare de maxima securitate. Autoritatile au decis sa-l trimita intr-un centru de detentie langa Oslo, deoarece cealata alternativa, inchisoarea Ringerike, i-ar fi oferit o priveliste catre insula Utoya.

Ziarul norvegian Aftenposten a dezvaluit ca politia deja cunoastea identitatea atacatorului in momentul arestarii, datorita numarului de inmatriculare al masinii-capcana detonate in Oslo si surprinsa pe camerele de supraveghere din centrul capitalei.